Back to top

«Τζιχάντ» εναντίον χριστιανικών κοιμητηρίων

05/09/2019 - 10:12

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ιταλικό κοιμητήριο στην Μπολόνια αναγκάστηκε να καλύψει με μαύρα πανιά τους σταυρούς πάνω από τους τάφους, προκειμένου να μην "προσβάλλονται όσοι επισκέπτονται το μέρος από άλλες θρησκείες". Επίσης, εγκαταστάθηκε ένα κινούμενο παραπέτασμα ώστε να καλύπτει ακόμα και το τοπικό παρεκκλήσι... Αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η αύξηση των πληθυσμών από άλλες θρησκείες (κυρίως με την ενίσχυση των προσφυγικών ροών) αναγκάζει τις τοπικές αρχές να προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις απόκρυψης των χριστιανικών συμβόλων στα κοιμητήρια.

Μπορεί οι διώξεις εναντίον των Χριστιανών σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με τους βασανισμούς, τις απαγωγές, τις διώξεις και τις δολοφονίες να προκαλούν ανησυχία και μεγάλη θλίψη, ωστόσο η νέα τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δημιουργεί αποτροπιασμό:

Ο νεκρός, ακόμα και σε περιόδους πολέμων, των πιο φρικτών πολέμων στην ιστορία, τύγχανε σεβασμού. Όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Από το ένα άκρο του ισλαμικού κόσμου στο άλλο - στα αραβικά, αφρικανικά και ασιατικά έθνη, και πλέον και στη Δύση οι επιθέσεις σε χριστιανικά κοιμητήρια είναι ολοένα και πιο συχνές.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες από το νεκροταφείο της Ίμβρου, εκεί όπου ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας, βάνδαλοι κατέστρεψαν δεκάδες τάφους, αλλά ούτε και τις καταστροφές στο νεκροταφείο του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Λιβύη κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει μια ομάδα μουσουλμάνων να επιτίθενται σε νεκροταφείο, όπου είναι θαμένοι Βρετανοί αξιωματικοί του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το βίντεο δείχνει το πλήθος να καταστρέφει τους σταυρούς, να υβρίζει τους νεκρούς και να διαλύει τα μνήματα Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και σε αρχαίο νεκροταφείο στο παλιό χριστιανικό τμήμα της Τρίπολης.

Στο Ιράκ, ο ISIS κατέστρεψε το παλαιότερο χριστιανικό νεκροταφείο στη Μοσούλη. Ο Ισλαμικός Στρατός δημοσίευσε φωτογραφίες ανταρτών του με αλυσοπρίονα να καταστρέφουν τους τάφους.

Αλλά και σε άλλες περιοχές του Ιράκ, άνδρες του ISIS βανδάλισαν χριστιανικούς τάφους ανοίγοντας ακόμα και τα φέρετρα. Αντίστοιχα περιστατικά με βεβηλώσεις τάφων καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στη Συρία και στο Πακιστάν.

Στην Ινδονησία, που θεωρείται από τα πλέον μετριοπαθή ισλαμικά κράτη στον κόσμο, τον περασμένο Απρίλιο, δεκάδες άνθρωποι εισάβελαν στο κοιμητήριο στην πόλη Γιογκιακάρτα, και κατέστρεψαν σταυρούς και μνήματα.

Στην Αλγερία περισσότεροι από 30 χριστιανικοί τάφοι βεβηλώθηκαν στο νεκροταφείο πολέμου La Reunion, ένα από τα λίγα χριστιανικά νεκροταφεία που παραμένουν στο μουσουλμανικό έθνος. Οι τάφοι λεηλατήθηκαν και οι επιτύμβιες στήλες γκρεμίστηκαν.

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος: Μαλαισία, Σενεγάλη, Ιράν, Τυνησία... Τα κρούσματα βεβήλωσης χριστιανικών τάφων εντείνονται

Αλλά και στη Γαλλία με την καταστροφή 215 τάφων στο Saint-Roch de Castres (Tarn). Στη Γερμανία οι Μουσουλμάνοι απέκτησαν το δικό τους τμήμα σε ένα νεκροταφείο, και αφού τους επετράπη να διεξάγουν ισλαμικές τελετές, άρχισαν να ζητούν να αφαιρεθούν ή να καλυφθούν τα χριστιανικά σύμβολα και οι σταυροί στο νεκροταφείο κατά τη διάρκεια των ισλαμικών κηδειών.