Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας φιλοξένησε και φέτος το ετήσιο φεστιβάλ «Odyssey». Πλήθος κόσμου συνέρρευσε για ακόμη μια φορά από τις γύρω περιοχές. Από την ίδρυσή του στο πάρκο Lighthouse Point του Νιού Χέιβαν, πριν από 39 χρόνια, το φεστιβάλ έχει εξελιχθεί στο «μεγαλύτερο εκκλησιαστικό φεστιβάλ του Κονέκτικατ», σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Εβαν Μουντζούρη (Evans Mountzouris).
«Το συγκεκριμένο φεστιβάλ προωθεί την ελληνική παράδοση μέσα από τον ελληνικό πολιτισμό, το φαγητό, τους ανθρώπους και συνεισφέρει ταυτόχρονα στην αποπληρωμή της υποθήκης της εκκλησίας μας», ανέφερε ο Μουντζούρης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Yale Daily News». «Οι περισσότεροι από τους προμηθευτές μας είναι μέλη της ενορίας ή άνθρωποι που γνωρίζουμε και έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν», είπε.
Δεκαπέντε λεπτά πριν τις 12 -η επίσημη ώρα έναρξης του φεστιβάλ το Σάββατο- αρκετοί συμμετέχοντες είχαν ήδη συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία. Ανάμεσα στο πλήθος, ο Μαντζούρης ξεχώρισε έναν άνθρωπο, τον Μπρους Μπουζέλ.
Ο Μπουζέλ έχει αναλάβει τον πάγκο με τους λουκουμάδες. Μαζί του βρίσκονται η σύζυγός του, οι δύο κόρες τους και το μόλις τριών μηνών μωρό της μίας. Η οικογένεια ισχυρίζεται πως η συνταγή των λουκουμάδων παραμένει η ίδια από όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ και περνάει από γενιά σε γενιά.
Μεταξύ των διαφόρων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων του φεστιβάλ ξεχώριζαν τα καθημερινά μαθήματα μαγειρικής. Το απόγευμα του Σαββάτου, η Αλεξάνδρα Αλεξιάδη (Alexandra Alexiades) έδειξε πώς γίνονται τα ελληνικά κεφτεδάκια. Το μάθημα ξεκίνησε με μια συζήτηση για την καταγωγή της και τις παιδικές της αναμνήσεις για το συγκεκριμένο φαγητό. Δήλωσε στην εφημερίδα το πώς τα μαγείρευε η γιαγιά, αλλά και το πώς η ίδια έχει εξελίξει την συνταγή μέσα στα χρόνια.
Η Αλεξιάδη είναι βαθιά δεμένη με την εκκλησία, γιατί εκεί βαφτίστηκε και οι παππούδες της ήταν από τους ιδρυτές του φεστιβάλ, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Η εκκλησία είναι το μέρος που χτίσαμε και βασίσαμε τη ζωή μας, μάθαμε ο ένας στον άλλο να μαγειρεύουμε, συζητούσαμε για την Ελλάδα και την ιστορία μας», δήλωσε.
Μια άλλη οικογένεια, η οποία αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της – η Αννα, η Αλίντα και ο τετράχρονος Τέντι- μετακόμισαν στην περιοχή το 2014 και έκτοτε επισκέπτονται τακτικά το «Odyssey» και το έτερο φεστιβάλ «A Taste of Greece», που διοργανώνεται από την ίδια εκκλησία κάθε Μάρτιο.
«Κάποτε ζούσαμε στο Ντιτρόιτ, όπου υπάρχουν περισσότερα μέρη να δοκιμάσεις ελληνικό φαγητό», δήλωσε η Αλίντα. «Μας λείπει πραγματικά αυτό (εδώ στο Κονέκτικατ), οπότε ερχόμαστε στο φεστιβάλ για το απολαύσουμε».
Φέτος γιορτάζεται και η 100ή επέτειος από την ίδρυση της ενορίας της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας στο Νιου Χέιβεν.
Πηγή: www.ekirikas.com