Back to top

ΕΛΠΙΔΑ: Έρχεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα- Τα σχέδια που μελετά η κυβέρνηση – Τι αποφάσισε το Ισραήλ

31/03/2020 - 10:05

Αισιόδοξα είναι τα νέα που έρχονται από το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά την τελετή του Αγίου Φωτός αλλά και τη μεταφορά του στην Ελλάδα. Όπως γράφουν ισραηλινά μέσα, σύμφωνα με τις έως τώρα συνθήκες, οι αρχές της χώρας θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των καθιερωμένων τελετών, αλλά με αρκετούς περιορισμούς. Επίσης, με δεδομένες τις απαγορεύσεις στις πτήσεις θα δοθεί ειδική άδεια σε αεροσκάφη, από Ελλάδα αλλά και από Ρωσία να προσγειωθούν στο Μπεν Γκουριόν για να παραλάβουν το Άγιο Φως.
Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι Πανάγιος Τάφος παραμένει κλειστός για τους προσκυνητές με τις Ιερές Ακολουθίες να τελούνται με αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην χώρα με το κυβερνητικό αεροπλάνο. Τονίζουν μάλιστα, ότι θεωρείται υψίστης σημασίας η έλευσή του, έστω και με αρκετούς περιορισμούς, σε μία περίοδο που οι πιστοί δοκιμάζονται μακριά από τις εκκλησίες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ακόμα και η Aegean βρίσκετα σε επαφή με το Μαξίμου προκειμένου να συμβάλει στην μεταφορά του Αγίου Φωτός εντός Ελλάδος, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Τα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση
Το υπουργείο Εξωτερικών, και ειδικότερα ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού, κ. Κώστας Βλάσσης βρίσκονται σε επαφές με τις ισραηλινές αρχές και μάλιστα φέρεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία. Ο ίδιος ο κ. Βλάσσης έχει εκφράσει την επιθυμία του να μεταβεί στο Ισραήλ να παραλάβει το Άγιο Φως και εν συνεχεία να τεθεί σε 14ημερη καραντίνα, ως οφείλει με βάση τα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ο κ. Βλάσσης είχε συνάντηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Yossi Amrani.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την έλευση του Αγίου Φωτός είναι το αν και πως θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του, με τιμές αρχηγού κράτους, στο Ελευθέριος Βενζιέλος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, τελευταία στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τελευταία στιγμή την μεταφορά του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Αυτή τη στιγμή μελετάται αν θα γίνει η επίσημη τελετή, με τιμητικό άγημα ευζώνων, έστω και με περιορισμούς, και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός. Επίσης, μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για το πως και αν θα μεταφερθεί το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στις κλειστές εκκλησίες ή αν θα μεταφερθεί μόνο στην Μητρόπολη.
Πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την τελευταία στιγμή, και με γνώμονα πάντα τις εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας.
Στο Ισραήλ
«Οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας τη διεξαγωγή συνηθισμένων τελετών που σχετίζονται με το Πάσχα στην Ιερουσαλήμ»είπε Ισραηλινός αξιωματούχος μετά από ερώτηση που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
Οι διάφορες εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ που τελούν ακολουθίες καθ ‘όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα τηρήσουν τα καθιερωμένα, με ειδική άδεια για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου.
Σύμφωνα με την jerusalem posti η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από πολύωρες συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας και εισηγήσεις των εκκλησιών που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ.
Προς τιμήν του πάντως το Ισραήλ, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, φρόντισε να δωθεί το Άγιο Φως ενώ θα μπορούσε να επικαλεσθεί τα μέτρα που έχει ήδη λάβει.
Το Ισραήλ τελικά φαίνεται να επιτρέπει την προσγείωση αεροσκάφους, τη στιγμή που οι πτήσεις προς και από το Ισραήλ έχουν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του κορωνοϊού και παρόλο που το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες αναφοράς του ιού και χώρα με αριθμό κρουσμάτων, τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα.
Σύμφωνα με πηγές από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έχουν γίνει οι απαραίτητες συζήτήσεις με τους αρμόδιους φορείς του Ισραήλ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός αν κι εφόσον τελικά δεν υπάρξει αλλαγή σχεδίου, υποστηρίζουν στο Πρακτορείο Ορθοδοξία.

Τι γίνεται στη Ρωσία
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις οι Ρώσοι έχουν ήδη συμφωνήσει να στείλουν αεροσκάφος, όπως κάθε χρόνο. Θα φτάσει το αεροπλάνο όπως λέει το σχέδιό τους στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και έρθει απεσταλμένος από τον Πανάγιο Τάφο στο αεροπλάνο να τους παραδώσει το Άγιο Φως και αμέσως μετά το αεροσκάφος να αναχωρήσει για τη Μόσχα.
«Οι Λειτουργίες του Πάσχα στην Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από την πανδημία”, ανέφεραν εκπρόσωποι από το Ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Το Ίδρυμα οργανώνει παραδοσιακά τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στη Ρωσία και έρχεται σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές. «Το Μεγάλο Σάββατο, η προσοχή εκατομμυρίων πιστών θα στραφεί και πάλι προς την Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε το δελτίο τύπου.
Όπως σημειώνεται, το ίδρυμα «σέβεται όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ηγεσία του Κράτους του Ισραήλ σε σχέση με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς σημασίας – τη διάδοση μιας επικίνδυνης μόλυνσης στον κόσμο». «Φυσικά, η φροντίδα για την υγεία των ανθρώπων αποτελεί προτεραιότητα της κρατικής πολιτικής στη Ρωσία, το Ισραήλ και άλλες χώρες», ανέφερε το δελτίο τύπου.
«Το Ιδρυμα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου μαζί με τις αρμόδιες αρχές του Κράτους του Ισραήλ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τους Κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ, τον Αρμένιο Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ, εργάζονται σε διάφορα πιθανά σενάρια για την υλοποίηση του προγράμματος του του Ιδρύματος, ευχόμενο για Ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και φέρνοντας το Άγιο Φως στη Μόσχα”, λέει το μήνυμα.

Πηγή: ope.gr