Το Φεγγάρι χάνεται - Απομακρύνεται από τη Γη κατά 3,82 cm τον χρόνο
Σύμφωνα με νέα έρευνα υπεύθυνη γι' αυτό είναι η Σελήνη, η οποία απομακρύνεται σταδιακά από τη Γη και ίσως φέρει αναταραχές στον χρόνο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα υπεύθυνη γι' αυτό είναι η Σελήνη, η οποία απομακρύνεται σταδιακά από τη Γη και ίσως φέρει αναταραχές στον χρόνο.
Μόσχα και Πεκίνο βρίσκονται σε κοινό βηματισμό και στα διαστημικα τους σχέδια. Η Ρωσία ανακοίνωσε οτι αναπτύσσει έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής για την προγραμματισμένη κοινή σεληνιακή βάση της με την Κίνα, αναφέρει το κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA.
H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο νότιο πόλο της Σελήνης το Δεκέμβριο του 2022 ένα ρόβερ σε αναζήτηση νερού. Για πρώτη φορά θα γίνει λήψη δειγμάτων πάγου από την ίδια περιοχή όπου το 2024 η NASA προγραμματίζει να στείλει αστροναύτες στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Άρτεμις», διαδόχου του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» που είχε στείλει τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι στις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Πριν από ακριβώς 50 χρόνια οι Αμερικανοί Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν πάτησαν στη Σελήνη, ένα επίτευγμα που παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους σχεδόν μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι. Το ιστορικό γεγονός γιορτάζεται σήμερα στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, σε μια περίοδο που η NASA προσπαθεί να εντείνει τις προετοιμασίες της για να επιστρέψει και πάλι στο δορυφόρο της Γης.
Τον Ιούλιο του 1969 είχα την τύχη να καλύψω το διαστημικό πρόγραμμα «Απόλλων» για μια αθηναϊκή εφημερίδα κι έτσι έφτασα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι την παραμονή της εκτόξευσης του Απόλλων 11.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), υπέβαλε μια ερευνητική πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) για την κατάθεση προτάσεων που μπορεί να υλοποιηθούν σε μελλοντική αποστολή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA) στη Σελήνη.
Το ισραηλινό σκάφος Beresheet εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9 της Space X.
Το Ισραήλ φιλοδοξεί να γίνει η τέταρτη χώρα στην ιστορία που θα πατήσει στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και την Κίνα, με το χρηματοδοτούμενο από ιδιώτες μη επανδρωμένο ρομποτικό σκάφος, που σημαίνει «Γένεσις» στα εβραϊκά.
O σπόρος βαμβακιού είχε μεταφερθεί στη Σελήνη από κινεζική αποστολή – Πρόκειται για τον πρώτο σπόρο φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη
Ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από την κινεζική αποστολή Chang’e-4 βλάστησε και είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες που διενεργούν το πείραμα της μίνι βιόσφαιρας.
Ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από την κινεζική αποστολή Chang'e-4 βλάστησε και είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες που διενεργούν το πείραμα της μίνι βιόσφαιρας.
Μετά την προσεδάφισή της στη ‘σκοτεινή’ πλευρά του φεγγαριού, η κινεζική αποστολή Chang’e-4 ξεκίνησε το πρώτο πείραμα μίνι βιόσφαιρας στη Σελήνη.
Η κινεζική άκατος Chang'e-4 και το ρόβερ της Yutu 2 τράβηξαν το ένα φωτογραφίες του άλλου πάνω στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης, όπου βρίσκονται από τις 3 Ιανουαρίου.
Η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι τόσο η άκατος όσο και το μικρό ρόβερ βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δουλεύουν ομαλά.
Το ρόβερ μόλις «ξύπνησε» μετά από μια περίοδο αναμονής και σύντομα θα αρχίσει τις εξερευνήσεις με τα όργανά του.