Back to top

Διαστημική αποστολή Apollo 11: 50 χρόνια μετά, μπορούν οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Σελήνη;

21/07/2019 - 08:24

Πριν από ακριβώς 50 χρόνια οι Αμερικανοί Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν πάτησαν στη Σελήνη, ένα επίτευγμα που παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους σχεδόν μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι. Το ιστορικό γεγονός γιορτάζεται σήμερα στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, σε μια περίοδο που η NASA προσπαθεί να εντείνει τις προετοιμασίες της για να επιστρέψει και πάλι στο δορυφόρο της Γης.

Η επέτειος αυτή αναζωπύρωσε και τη συζήτηση για το σχέδιο των Αμερικανών να επιστρέψουν στη Σελήνη, δηλαδή το πρόγραμμα «Άρτεμις».

Πολλοί ειδικοί, ακόμη και στελέχη της NASA, θεωρούν ότι είναι μη ρεαλιστικό να το υλοποιήσουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που τους έχει θέσει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το 2024. Στη συζήτηση αυτή δεν έμειναν αμέτοχοι τα δύο εν ζωή μέλη του πληρώματος του Apollo 11, ο Μπαζ Όλντρι και ο Μάικλ Κόλινς ο οποίος δεν πάτησε στη Σελήνη, καθώς είχε παραμείνει σε τροχιά γύρω της. Σε πολλές πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις τους, μάλιστα, επέκριναν τη NASA, ρίχνοντας νερό στον μύλο του Αμερικανού προέδρου που πνέει μένεα με τη διαστημική υπηρεσία.

Ο «Μπαζ» μίλησε την Παρασκευή στο κανάλι Fox News. «Δεν αναπτύξαμε πυραύλους και ακάτους υψηλής απόδοσης, τους οποίους χρειαζόμαστε», τόνισε ο 89χρονος αστροναύτης, τον οποίο κανείς δεν τολμά να αντικρούσει. Την προηγουμένη, στο Οβάλ Γραφείο ο διευθυντής της NASA Τζιμ Μπριντενστάιν δέχτηκε ευθέως και δημοσίως επίθεση. «Ακούτε τον Μπαζ και τους άλλους; Σύμφωνοι;» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος στον Μπριντενστάιν.

Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε άλλωστε πρόσφατα ότι ο πραγματικός στόχος είναι να υψωθεί η αμερικανική σημαία στον Άρη (η NASA σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη τη δεκαετία του 2030). «Η κυβέρνησή μου έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την ηγεσία της χώρας μας στο διάστημα για τους επόμενους αιώνες», έγραψε σήμερα στο Twitter.

Η αρμοδιότητα για το διάστημα έχει ανατεθεί στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, ο οποίος τον Μάρτιο προκάλεσε σοκ όταν ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι το πρόγραμμα στη Σελήνη αντί για το 2028, όπως σχεδιαζόταν, θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2024.

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι έχουν ανακοινώσει παρόμοια σχέδια, που όμως δεν κατέληξαν πουθενά. Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στην επέτειο των 20 ετών από την προσελήνωση, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος δήλωνε ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί μια σεληνιακή βάση και να εκτοξευτεί μια επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη. Τον δε Ιανουάριο του 2004 ο γιος του όριζε ως στόχο την επιστροφή στη Σελήνη μέχρι το 2020.

Όμως το χάσμα μεταξύ των προθέσεων και της οικονομικής πραγματικότητας καταδίκασε αυτά τα σχέδια. Επομένως, το μέλλον του προγράμματος «Άρτεμις» θα εξαρτηθεί από τη βούληση του Κογκρέσου ν’ αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό της NASA, πολύ πάνω από τα 21 δισ. δολάρια ετησίως, κάτι που μέχρι τώρα δεν φαίνεται πρόθυμο να κάνει. Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από τις προεδρικές εκλογές του 2020. Στην περίπτωση που ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, κάποιος άλλος πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει προς τα πού θα στραφούν οι ΗΠΑ στο ηλιακό μας σύστημα.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.