Βρετανικό Μουσείο για Μάρμαρα Παρθενώνα: «Εποικοδομητικές οι συνομιλίες μας με την Αθήνα»
«Εάν το βρετανικό μουσείο πει το ναι, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα σταθεί εμπόδιο».
«Εάν το βρετανικό μουσείο πει το ναι, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα σταθεί εμπόδιο».
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο (03/12) με τον Κιρ Στάρμερ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Λονδίνο. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υπαναχώρησης της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο των συζητήσεων για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη σημερινή (02/12) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Η επιστροφή των Γλυπτών έχει συζητηθεί «δύο ή τρεις φορές» φέτος κατά τη διάρκεια κατ' ιδίαν συναντήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου και του Τζορτζ Όσμπορν», σύμφωνα με πηγή του Sky News. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει συζητηθεί σε αυτό που χαρακτηρίστηκε στο Sky News ως «ιδιωτικές συναντήσεις».
Δεν γνωρίζει την ύπαρξη οθωμανικού εγγράφου που να νομιμοποιεί τις πράξεις του Έλγιν όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε η αντιπρόσωπος της Τουρκίας, σε διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO.
Φωτογραφίες αντικειμένων που μοιάζουν με ορισμένα από τα εκατοντάδες κοσμήματα που εκλάπησαν τα περισσότερα από τα οποία τα περισσότερα είναι ελληνικά και ρωμαϊκά πετράδια, ανάρτησε την Τρίτη (26/9) στο διαδίκτυο το Βρετανικό Μουσείο και έκανε έκκληση στο κοινό να βοηθήσει για τον εντοπισμό τους.
Μέσω διαδικτύου κυκλοφόρησαν εικόνες από το Βρετανικό Μουσείο, όπου αποτυπώνουν τον χώρο όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την Πινακοθήκη Νταβίν, και συγκεκριμένα την οροφή της να έχει γεμίσει μούχλα.
Η κυρία Μενδώνη ανάφερε χαρακτηριστικά:
«Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού», τόνισε το Βρετανικό Μουσείο σε δήλωση προς το ΣΚΑΪ, με την οποία επιφυλάσσεται ουσιαστικά να απαντήσει εφόσον υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στον Observer ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δήλωση σημειώνει, πάντως, ότι κάθε αίτημα δανεισμού εκθεμάτων εξετάζεται από τους διοικούντες επιτρόπους.
Σαν σήμερα 7 Ιουνίου του 1753 ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο δημόσιο μουσείο στον κόσμο.
Για τους Έλληνες είναι συνυφασμένο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, και τους αγώνες που γίνονται για τον επαναπατρισμό τους, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες και γεγονότα που δεν είναι τόσο γνωστά και προκαλούν έκπληξη ακόμη και στους πιο φανατικούς επισκέπτες του.
Ιδού μερικά από αυτά:
Το Βρετανικό Μουσείο είναι παλαιότερο από τις Η.Π.Α.
Έναν απρόσμενο σύμμαχο στη «μάχη» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρήκε η Ελλάδα: Δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hürriyet αποδομεί το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, ότι δηλαδή ο 7ος κόμης του Έλγιν Τόμπας Μπρους είχε την άδεια του σουλτάνου για τη λεηλασία του Παρθενώνα.