Έναν απρόσμενο σύμμαχο στη «μάχη» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρήκε η Ελλάδα: Δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hürriyet αποδομεί το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, ότι δηλαδή ο 7ος κόμης του Έλγιν Τόμπας Μπρους είχε την άδεια του σουλτάνου για τη λεηλασία του Παρθενώνα.
Η καθηγήτρια Ζεϊνέπ Αϊγκάν του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν και ο Ορχάν Σακίν, ειδικός στα οθωμανικά αρχεία, τονίζουν ότι αυτό που έχει σήμερα στη διάθεσή του το Βρετανικό Μουσείο είναι μια μεταγενέστερη μετάφραση στα ιταλικά επιστολής που αναφέρει ότι ο Βρετανός λόρδος, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη στις αρχές του 1800, έχει την άδεια να φτιάξει εκμαγεία και όχι να αφαιρέσει τα γλυπτά. Η επιστολή υπογράφεται από τον περιφερειακό κυβερνήτη Σεγίντ Αμπντουλάχ Πασά που αντικαθιστούσε τον Μεγάλο Βεζίρη Γιουσούφ Ζιγιά Πασά που βρισκόταν στην Αίγυπτο με τον Ναπολέοντα – οι δύο μελετητές, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το αρχικό κείμενο στα οθωμανικά αρχεία.
Επιπλέον, ο Ορχάν Σακίν τονίζει ότι σε καμία περίπτωση η επιστολή αυτή δεν είναι φιρμάνι, καθώς μόνο ο σουλτάνος μπορούσε να υπογράψει κάτι τέτοιο, και ότι όλα τα φιρμάνια καταγράφονταν σε ειδικά κατάστιχα. Από τη μεριά της η Ζεϊνέπ Αϊγκάν τονίζει ότι όταν αρχικά ρωτήθηκε από τους Έλληνες εμπειρογνώμονες δήλωσε απόλυτη άγνοια, και κάπως έτσι ξεκίνησαν με τον Ορχάν Σακίν να ψάχνουν στα αρχεία.