11 Ιανουαρίου 1944. Αγγλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν γερμανικούς στόχους στον Πειραιά από τις 12 το μεσημέρι και για 3 ώρες. Από το ανηλεές σφυροκόπημα η πόλη θα υποστεί τεράστιες καταστροφές και τα θύματα θα φτάσουν τις 5.500 χιλιάδες. Όλοι Ελληνες, μόνο 8 ήταν οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες. Ανάμεσα στις χιλιάδες των θυμάτων της μέρας εκείνης, συγκαταλέγονται 85 μαθήτριες μαζί με τις 15 δασκάλες τους της Δημοτικής Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά, που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας και 2 αδελφές στη Γαλλική Σχολή.
Ακόμη 70 άτομα στο εστιατόριο του Βίρβου, γωνία Ρέπουλη και Βασ. Κωνσταντίνου (Σωτήρος+ Πολυτεχνείου σήμερα), στο κτίριο Ταβλαδωράκη, στο ξενοδοχείο "Κοντινένταλ" και αλλού.
Υπήρχαν άνθρωποι που πέθαναν ακαριαία αλλά και άνθρωποι που και πέθαναν φρικτά καθώς θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο πόλεμος... Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε δύο συγκινητικές ιστορίες από τον βομβαρδισμό. Πρόκειται για την ιστορία ενός αστυνομικού που χάθηκε στον βομβαρδισμό αλλά και ενός εφημεριδοπώλη που ευτυχώς επέζησε για να διηγηθεί την ιστορία και να την αφήσει πίσω του στο στοιχειωμένο παρελθόν του πολέμου...
Τις προσωπικές αυτές ιστορίες διαβάσαμε στο koutouzis.gr. Παρακάτω ακολουθεί η στορία ενός αστυνομικού που σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας στο βομβαρδισμό του Πειραιά.
Η φωτογραφία στο παλιατζίδικο
Στις 7 του Μάρτη 2016 ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Σεϊτάνης, συλλέκτης- ιστοριοδίφης, έστειλε δύο φωτογραφίες, τις οποίες αγόρασε μαζί με άλλες σε ένα πακέτο στο koutouzis.gr. Στη μία από αυτές , στο πίσω μέρος διάβασε: Γιάννης Μηχ. Σπυριδάκοςσκοτώθηκε 11-1-1944. Γνωρίζοντας την ιστορία του Πειραιά, το μυαλό του πήγε στο βομβαρδισμό της πόλης την11/1/1944 και βάλθηκε να αναζητήσει πληροφορίες στο διαδίκτυο. Έτσι έφθασε στο αφιέρωμά του koutouzis.gr για τον βομβαρδισμό του Πειραιά, στο οποίο όπως λέει είδε ότι στη λίστα των θυμάτων που δημοσιεύονται αναφέρονται δύο ονόματα οι : Ι. Σπυριδάκος ετών 32, Γ. Σπυριδάκος ετών 19, και υπέθεσε ότι μάλλον ο εικονιζόμενος αστυνομικός ( ΑΠ 77 ΣΤ) μάλλον θα πρέπει να είναι ο πρώτος που αναφέρεται.
Έτσι το koutouzis.gr ξεκίνησε την έρευνα του. Όπως αναφέρει το site από το ΣΤ συμπεραίνεται ότι υπηρετούσε στο 6ο ΑστυνομικόΤμήμα, μάλλον του Πειραιά, στηνΥπαπαντή. Ο Βομβαρδισμός έγινεμεσημέρι και οπωσδήποτε θασκοτώθηκε εν υπηρεσία αφούβομβαρδίστηκε και μέρος τηςΔραπετσώνας και του Κερατσινίου.
“Πάντως ένα είναι σίγουρο: Μεγάλο μέρος της ιστορίας μας βρίσκεται στα παλιατζίδικα.” σημειώνει το koutouzis.gr.
Ο εφημεριδοπώλης που βγήκε από τον τάφο
Ανάμεσα στους 70 του εστιατορίου στη γωνία Ρέπουλη και Βασ. Κωνσταντίνου ο μετέπειτα (1975)εφημεριδοπώλης Δημήτριος Μαρκαντώνης, που καταπλακώθηκε, αλλά είναι ο μόνος που διασώθηκε, 27 χρόνων τότε, αρραβωνιασμένος.Ακολουθεί η αφήγηση της ιστορίας όπως την διηγήθηκε ο ίδιος σύμφωνα με το koutouzis.gr πριν από χρόνια.
Εχω περάσει εγώ…!
- Σαν τι κυρ Μήτσο;
- Εμένα που με βλέπεις έχω θαφτεί ζωντανός: Κι όμως έζησα! Και ζω ακόμα δόξα τω θεώ. Είμαι σήμερα 58 χρονών……
-Καλά, πώς έγινε;
-«Ητανε τότε με το βομβαρδισμό του Πειραιά. Κείνη την ώραβρέθηκα στο παλιό εστιατόριο του Βίρβου, στη γωνία Ρέπουλη (σήμερα Σωτήρος) και Β. Κωνσταντίνου. Μέσα στο μαγαζί βρισκόντουσαν άλλοι 70 θαμώνες. Ήμουνα τότε, 27 χρονών αρραβωνιασμένος και ακόμη δενείχα το θάρρος να τρώω στα πεθερικά μου. Σε μια στιγμή εκεί που τρώγαμε, ολόκληρο το μαγαζίσυγκλονίστηκε από ένα φοβερό «σεισμό». Μια βόμβα είχε πέσειστο εστιατόριο, κι' αμέσως άρχισαν να σωριάζονται δίπλα μας, πάνω μας, στα τραπέζια, στις καρέκλες,οι τοίχοι και το ταβάνια. Δίχως να το καταλάβω βρέθηκε χωμένος μέσα σε σωρούς χωμάτων στο δάπεδο. Γύρω μου ήταν πεσμένοι άλλοι που βογκούσαν, που καλούσαν σε βοήθεια, που έμεναν ακίνητοι, νεκροί. Σκοτάδι πυκνό τύλιγε το χώρο εκείνο της κόλασης. Και το μόνο που καταλάβαινα ήταν ότι μπορούσα να αναπνέω. Η τύχη μου με είχε ρίξει πάνω στη σχάρα του υπογείου και από κει ερχόταν η ζωή. Ερχόταν ο αέρας που μου επέτρεπε να αναπνέω, και να ζω. Άρχισα να ζητάω βοήθεια με όλη μου τη δύναμη, όση μου έμενε. Κι έτσι πέρασαν ώρες, δεν κατάλαβα πόσες! Όταν με ξέχωσαν τα συνεργεία διάσωσης , είδα ότι ο ήλιος είχε αρχίσει να δύει! Και γύρω μου πτώματα! Κανένας άλλος δεν είχε ζήσει!»
Μερικά εκ των θυμάτων που τάφηκαν εκ των πρώτων όπως αναφέρει το koutouzis.gr:
Βασίλειος Κούσκουλας ετών 68, Κωνστ. Σμυρλής ετών 30,Σ.Στρατηγόπουλος ετών 37, Σμαράγδα Μπόντζου μητέρα, Κουλίτσα Μπόντζου κόρη, Κούλα Μανιά ετών 17, Εμμ. Παπαιωάννου ετών 52, Άγγ. Περδικάρης ετών 27, Κων, Καλονάρχης ετών 54, Δημ. Καραπάνος ετών 24, Άνεσ. Γεωργίου ετών 35, Κ. Σαγγούρης ετών 18, Γ. Αθανασόπουλος ετών 18, Άννα Μονογυιού ετών 50, Ν. Δρόσος ετών 23, Δημ. Κουμπής ετών 23, Άλ. Βονιόζος ετών 47, Σ. Καλαβούτου ετών 37, Άλ. Σκεντέρογλου ετών 36, Μίμης Παπαγρηγορίου ετών 12, Ευάγγ. Καρπαθάκης ετών 112, Μιχ. Δημόπουλος ετών 31, Ειρήνη Μονογυιού, Ι. Σπυριδάκος ετών 32, Γ. Σπυριδάκος ετών 19, Δημ. Μπουλετίδης ετών 19. Στ. Κοντζιάς ετών 38, Άγγελική Στεργίου ετών 48, Γ, Κυριακίδης ετών 43, Ν. Μινόγιαννης ετών 50, Απ. Μαθσάς ετών 40, Άναστ. Βλαβιανός ετών 22, Μαρία Βλαβιανού, Αλεξάνδρα Βλαβιανού ετών 20, Χρυσάνθη Κατσιβελλάκη ετών 65, Μαρία Κατσιβελλάκη ετών 26, Μαγδαληνή Ραφτοπούλου ετών 50, Κορνήλιος Μιχαλεάκος ετών 22, Σπ. Βρυώνης ετών 26, Ν. Λαζαράτος ετών 32.