Μετά από εντολή ΗΠΑ- ΕΕ και αφού επικυρώθηκε επιτυχώς η Συμφωνία των Πρεσπών, η Αλβανία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το ζήτημα στο Ιόνιο. Φαίνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται να κλείσει, το ένα μετά το άλλο ζήτημα, δημιουργώντας μία κατάσταση που μυρίζει μπουρλότο στα εθνικά μας θέματα.
Να σημειωθεί πως προχθές άρχισαν οι εργασίες της νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Kucove στην νότια Αλβανία και ενόψει των επερχόμενων ενεργειακών σχεδίων θα πρέπει όλα να έχουν διευθετηθεί. Ας μην παραλειφθούν άλλωστε και δηλώσεις του τέως υπουργού εξωτερικών Ν.Κοτζιά πριν μερικούς μήνες, για «συνομιλίες που γίνονται με την Αλβανία, κάνοντας λόγο τότε και για «οριοθέτηση συνόρων».
Την ίδια στιγμή ζυμώσεις και συγκρούσεις ενόψει της επικείμενης συμφωνία για το Ιόνιο πέλαγος έχουμε στην γειτονική χώρα, όπου η κόντρα του Προέδρου Ιλιρ Μέτα και του Έντι Ράμα, για την τοποθέτηση από τον δεύτερο ως υπουργού εξωτερικών τον Γκεντ Τσάκα καλά κρατεί. Μετά την αποπομπή του Ντιμίρ Μπουσάτι, ο οποίος είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίτευξη μιας «ιστορικής» συμφωνίας και στην συνέχεια την μη αποδοχή του Τσάκα από τον Αλβανό πρόεδρο, η καρέκλα στο υπουργείο αυτό έγινε πολύ «καυτή».
Εμπόδιο στην υπογραφή του συμφώνου μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλιρ Μέτα, ο οποίος εκφράζει την άλλη πλευρά των Αλβανών πολιτικών, αλλά ΗΠΑ-Γερμανία και ΕΕ θέλουν λύση τύπου «Πρεσπών» εδώ και τώρα
Σύμφωνα με το αλβανικό νόμο, κάθε διεθνής συμφωνία βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της αλβανικής Δημοκρατίας, ο οποίος έχει το δικαίωμα να συνάψει συμφωνία ή να μεταβιβάσει αρμοδιότητα στα αντίστοιχα υπουργεία.
Σύμφωνα με πηγές στον αλβανικό τύπο, ο Αλβανός πρόεδρος θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να είναι ο τελευταίος που θα διαπραγματευθεί με την Ελλάδα συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στο Ιόνιο, διότι ο Ράμα ανέλαβε ο ίδιος το πόστο του ΥΠΕΞ και ο Μέτα δεν τον εμπιστεύεται. Αν ο Ράμα δεν αποδεχθεί κάτι τέτοιο, οι πηγές ανέφεραν σε αλβανικές εφημερίδες, ότι ο Μέτα θα εισέλθει ο ίδιος στο παιχνίδι και θα αναλάβει προσωπικά την ηγεσία της διαπραγματευτικής ομάδας, για να συνεχιστούν τάχιστα οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, μιας και αυτό ζητούν οι δυτικοί και ειδικά οι ΗΠΑ.
Πληροφορίες του αλβανικού τύπου ομιλούν μάλιστα για μυστικό τελεσίγραφο Αμερικανών αξιωματούχων για την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, διότι οι ίδιοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχτούν στην ΕΕ, χώρες που δεν έχουν λύσει τα προβλήματα με τους γείτονες. Πρόκειται για μια δέσμη 10 θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών».
Σύμφωνα με προ μηνών δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, συζητιούνται οι θαλάσσιες ζώνες, τα σχολικά εγχειρίδια, τα κοιμητήρια, τα δικαιώματα της μειονότητας.