Back to top

Σαν σήμερα το 1963 δολοφονείται στο Ντάλας ο Τζον Κένεντι – Νέο σενάριο εμπλέκει στο έγκλημα την Τζάκι

22/11/2018 - 09:45

Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πιο πολυσυζητημένη δολοφονία του 20ου αιώνα. Πενήντα πέντε χρόνια από την ημέρα που συγκλόνισε τον αμερικανικό λαό και πάγωσε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1963 και ώρα 12.30 (τοπική ώρα), όταν ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έπεφτε νεκρός στην αγκαλιά της Τζάκι στο πίσω κάθισμα της καμπριολέ Cadillac από τις σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας. Το κρανίο του σχεδόν διαλύθηκε από το χτύπημα και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος όπως διαπιστώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου Πάρκλαντ Μεμόριαλ, όπου μεταφέρθηκε.

 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του ήταν ο Λι Χάρβι Οσβαλντ, άποψη η οποία ωστόσο αμφισβητείται με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το θάνατο του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα τη μνήμη του. Δεδομένου ότι ο φερόμενος ως δράστης δολοφονήθηκε κι αυτός με τη σειρά του πριν δικαστεί και δώσει τη δική του εκδοχή για την υπόθεση.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 ο JFK πέρασε στην ιστορία ως το θύμα της πιο αινιγματικής δολοφονίας της εποχής μας. Πενήντα πέντε χρόνια μετά, η δολοφονία του JFK εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης των απανταχού συνωμοσιολόγων, που κατά καιρούς αναφέρουν διάφορες ανεπίσημες εκδοχές.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν στην αυτοκινητοπομπή με την «Πρώτη Κυρία» Τζάκι Κένεντι, τον κυβερνήτη του Τέξας Tζον Κόναλι και τη σύζυγο του Νέλι όταν έπεσαν οι φονικοί πυροβολισμοί στο ύψος της Dealey Plaza. Ο Τζον Κένεντι δεν εκφώνησε ποτέ την ομιλία στο Ντάλας, αλλά τα 2.891 ντοκουμέντα που δημοσιεύθηκαν περιέχουν στοιχεία που προκαλούν σεισμό, καθώς περιγράφουν μεταξύ άλλων συνομιλίες του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ με τους Σοβιετικούς, θεωρίες για την εμπλοκή της KGB και το σχέδιο δολοφονίας από τις δυνάμεις του Κάστρο.

Μια πρώτη ματιά στην ιστοσελίδα των δημοσιευμένων φακέλων για τον Κένεντι από τα «Εθνικά Αρχεία» (“National Archives”) δείχνει πόσο εκρηκτικό είναι το περιεχόμενο όλων των αρχείων. Γίνεται γνωστό ότι τόσο το FBI όσο και η CIA είχαν δημιουργήσει φακέλους για τον παρανοϊκό δολοφόνο Όσβαλντ, αλλά δεν κινητοποιήθηκαν ανάλογα ακόμη και μετά από μια συνάντηση του μαρξιστή με έναν πράκτορα της KGB στην Πόλη του Μεξικού, εβδομάδες πριν από την επίθεση.

Οι δεκαετίες πέρασαν η μία μετά την άλλη, αλλά μέχρι σήμερα τα σενάρια γύρω από τον θάνατό του εξακολουθούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά η νέα θεωρία, όπως αναφέρει η Daily Mail, θέλει τη σύζυγό του Τζάκι Κένεντι να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία.

Σύμφωνα με το σενάριο η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ δεν άντεξε άλλο τις απιστίες του Αμερικανού προέδρου και το φημολογούμενο ειδύλλιό του Μέριλιν Μονρόε και έτσι, ίσως να υπέκυψε στις πιέσεις της CIA, η οποία την προσέλαβε για να τον σκοτώσει.

jfk-xira

Η θεωρία βασίζεται στο γεγονός πως στο χέρι της Τζάκι εμφανίζεται «κάτι μεταλλικό», την ώρα που βρισκόταν στην προεδρική λιμουζίνα. Ο καθηγητής Τζέιμς Φέτζερ, συγγραφέας του βιβλίου «Murder In Dealey Plaza», υποστηρίζει πως ο Κένεντι πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής. Μπορεί να μην κατονομάζει την Τζάκι ως δράστη, αλλά την φωτογραφίζει!

Ο ερευνητής τονίζει πως η ακτινογραφία της ιατροδικαστικής έκθεσης έδειχνε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χτυπηθεί από πίσω, ενώ μάρτυρες ισχυρίζονται πως το θύμα έφερε ένα μεγάλο τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, έχοντας πυροβοληθεί από μπροστά.

Σε βίντεο φαίνεται η λιμουζίνα να βρίσκεται στον δρόμο, ο Κένεντι δείχνει να αισθάνεται δυσφορία και μοιάζει να έχει κάποιο πρόβλημα με την αναπνοή του.

Η Τζάκι μετακινείται μπροστά στο κάθισμά της και στη συνέχεια γυρνά σε γωνία 90 μοιρών για να κοιτάξει τον σύζυγό της. Οι λάτρεις της συνωμοσίας αναφέρουν πως η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ σκύβει προς τον Αμερικανό πρόεδρο και σηκώνει το χέρι της προς τον λαιμό του, όταν ακούγεται ο πυροβολισμός.

jfk-jackie

Τότε, αντί να πέσει να καλυφθεί, σκαρφαλώνει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, όπου και φαίνεται να κρατά «κάτι μεταλλικό».

Υστερα από δύο ημέρες εξουθενωτικών ανακρίσεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αποφασίστηκε ότι δολοφόνος ήταν ο Οσβαλντ, πρόεδρος μίας επιτροπής υποστήριξης της Κούβας, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην ΕΣΣΔ το 1959 αλλά επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1962. Θεωρήθηκε μαρξιστής, όμως, φήμες τον ήθελαν να είναι φανατικός ακροδεξιός, πρώην πεζοναύτης.

Στο υπόγειο του κτιρίου, στη διάρκεια της μεταφοράς του από τα κρατητήρια του αρχηγείου της αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές, μέσα σε συνωστισμό αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά τα γεγονότα, ένας βραχύσωμος άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές πυροβόλησε εξ επαφής τον Οσβαλντ στο στομάχι. Ο Oσβαλντ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Πάρκλαντ όπου και εξέπνευσε. Και μαζί του κάθε ελπίδα να δώσει δημόσια τη δική του εκδοχή της ιστορίας.