Back to top

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Οκτωβρίου

14/10/2024 - 10:17

Σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Γερβασίου και Ναζαρίου και του Οσίου Ιγνατίου επισκόπου Μηθύμνης.

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

  • Γερβάσιος, Γερβασία
  • Ναζάριος
  • Ιγνάτιος, Ιγνάτης, Ιγνατία *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος

Οι γονείς του Ναζαρίου (Αφρικανός και Περπετούα) λέγεται ότι υπήρξαν μαθητές του Αποστόλου Πέτρου, ο όποιος τους είλκυσε στη χριστιανική πίστη και τους βάπτισε. Ο γιος τους έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία, μέσα σε μία διεφθαρμένη κοινωνία. Αλλά ο Ναζάριος είχε κληρονομήσει τις αρετές των γονέων του. Έμεινε αγνός και άμεμπτος, σύμφωνα με τη συμβουλή του πνευματικού του πατέρα Αποστόλου Πέτρου, που λέει: «Τὰς ψυχὰς ὑμῶν ἡγνικότες ἐν τῇ ὑπακοῇ τῆς ἀληθείας» (Α' επιστολή Πέτρου, α' 22). Οφείλετε, λέει ο Απόστολος Πέτρος, να κάνετε αγνές και καθαρές τις ψυχές σας από κάθε ακάθαρτο πάθος και επιθυμία και κλίση, με την υπακοή σας στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Και ο Ναζάριος όχι μόνο έμεινε αγνός μέσα στο διεφθαρμένο κοινωνικό του περιβάλλον, αλλά όταν έγινε 20 χρονών διαμοίρασε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και άρχισε περιοδείες, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο με πολλή καρποφορία. Όταν πήγε στα Μεδιόλανα, συνάντησε δύο ευσεβείς άνδρες, τον Προτάσιο και τον Γερβάσιο. Εκεί, και οι τρεις μαζί δια του θείου λόγου πέτυχαν πολλές κατακτήσεις. Όχι μόνο από τον όχλο, αλλά και από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Κατόπιν ο Ναζάριος πήγε στη Γαλλία, όπου με το δίχτυ του λόγου είχε πολλές επιτυχίες. Μεταξύ αυτών που πίστεψαν, ήταν και μια νεαρή ψυχή, ο Κέλσιος. Όταν ο Ναζάριος επέστρεψε στα Μεδιόλανα, τον συνέλαβαν. Προηγουμένως είχαν συλλάβει και τους Προτάσιο και Γερβάσιο. Ο έπαρχος Αννουλίνος, όταν είδε ότι δεν άλλαζαν την πίστη τους, όλους, μαζί με το νεαρό Κέλσιο, τους αποκεφάλισε.

Οσία Παρασκευή η Επιβατινή

Επίσης τιμάται η Οσία Παρασκευή η Επιβατινή, που καταγόταν από τους Επιβάτες (περιοχή κοντά στη Σηλυβρία) της Ανατολικής Θράκης.Από μικρή η Παρασκευή, έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε, έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, για να προσκυνήσει τα Λείψανα των Αγίων. Από εκεί αναχώρησε για την Ηράκλεια του Πόντου, όπου είχε αναλάβει την περιποίηση ναού. Κατόπιν μετέβη στους Αγίους Τόπους και εγκαταστάθηκε σε Μονή, όπου ασκήθηκε στην αρετή. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετέβη στην Καλλικράτεια της νοτιοανατολικής Θράκης. Εκεί, παρέμεινε στο ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου και απεβίωσε ειρηνικά. Την ακολουθία της συνέγραψε ο Συρίγος Μελέτιος, το δε βίο της ο Eυθύμιος, Aρχιεπίσκοπος Tυρνόβου. Τιμάται ιδιαίτερα στο Ιάσιο από τους Ορθόδοξους αδελφούς της Εκκλησίας της Ρουμανίας.