Back to top

Αργεντινή: Στις «φλόγες» το Mπουένος Άιρες

13/06/2024 - 11:42

Η αστυνομία στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες εκτόξευσε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το Κογκρέσο, πριν οι νομοθέτες εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που «ψαλιδίζουν» τον προϋπολογισμό στη Γερουσία της χώρας.

Οι διαδηλωτές - που λένε ότι τα μέτρα θα πλήξουν εκατομμύρια Αργεντινούς- πέταξαν βόμβες πετρελαίου και πέτρες, πυρπολώντας ένα αυτοκίνητο.
Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να περιγράφουν τη σκηνή ως «πεδίο μάχης». 

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων, που προτάθηκε από τον δεξιό πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι για να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας, περιλαμβάνει την κήρυξη κατάστασης οικονομικής έκτακτης ανάγκης, τη μείωση των συντάξεων και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στα μέτρα αντιτίθενται τα αριστερά πολιτικά κόμματα, τα εργατικά συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις. Ωστόσο, η πρόταση, η οποία ήταν αρχικά πέρασε με ισοπαλία 36-36 στη Γερουσία, εγκρίθηκε προκαταρκτικά την Τετάρτη (12/6), αφού η επικεφαλής της αίθουσας, η αντιπρόεδρος Βικτόρια Βιγιαρουέλ, έσπασε την ισοπαλία. «Για αυτούς τους Αργεντινούς που υποφέρουν, που περιμένουν, που δεν θέλουν να δουν τα παιδιά τους να φεύγουν από τη χώρα... η ψήφος μου είναι καταφατική», είπε η αντιπρόεδρος και ηγέτης της Γερουσίας κα Βιγιαρουέλ μετά το σπάσιμο της ισοπαλίας. Το νομοσχέδιο των 328 άρθρων θα εξεταστεί τώρα σημείο προς σημείο προτού εγκριθεί πλήρως την Πέμπτη.