Στο συντονιστικό κέντρο AFAD βρέθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε να ενημερωθεί για τις ενέργειες που γίνονται μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στη γειτονική χώρα. «Μέχρι στιγμής 912 πολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.385 πολίτες μας έχουν τραυματιστεί», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Την ίδια ώρα, σε διεθνή δίκτυα υπάρχουν αναφορές ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 1.300.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, περισσότερα από 2.500 κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον σεισμό του 1939 στο Ερζιντζάν.
«Επί του παρόντος, 9 χιλιάδες προσωπικό πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς με όσους φτάνουν στην περιοχή», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν πως έχουν πραγματοποιηθεί 2.470 απεγκλωβισμοί ανθρώπων από κτήρια που έχουν καταρρεύσει.
Σεισμός στην Τουρκία: Ξύπνησαν μνήμες από το «μαύρο 1999»
Τις «πληγές» τους εξακολουθούν να μετρούν Τουρκία και Συρία απο τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή, προκαλώντας χάος και ανυπολόγιστες καταστροφές.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου κάλεσε το έθνος να κάνει αιμοδοσίες. Ο Kερεμ Κινίκ έγραψε στο Twitter ότι ο οργανισμός στέλνει επιπλέον φορτίο αίματος στην πληγείσα περιοχή. Προέτρεψε επίσης το κοινό να εγκαταλείψει τα κατεστραμμένα κτίρια και να καθαρίσει τους δρόμους για τους διασώστες.
Τα αεροδρόμια στο Γκαζιαντέπ και στο Χατάι έχουν κλείσει, καθιστώντας δύσκολο για τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μέσα και έξω από αυτές τις πόλεις. Ομάδες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών κατευθύνονταν στη σεισμόπληκτη περιοχή για να βοηθήσουν στη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, από το οποίο ο πληθυσμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.
Τα σχολεία σε 10 επαρχίες θα παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα, ανακοίνωσαν οι αρχές, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μέρες, ενδεχομένως και μήνες. Οι μετασεισμοί μετά από έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να συνεχιστούν για «αρκετές ημέρες, αρκετές εβδομάδες, ίσως και αρκετούς μήνες», δήλωσε στο Al Jazeera ο Κρις Έλντερς καθηγητής στη Σχολή Γης και Πλανητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Curtin στο Περθ της Αυστραλίας.
Ο Μάρτιν Μάι, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο King Abdullah, είπε στο Al Jazeera ότι ο αριθμός των νεκρών από «έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που σημειώθηκαν [στην περιοχή] εδώ και εκατοντάδες χρόνια» είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες. «Στο παρελθόν, αυτοί οι σεισμοί στην Τουρκία οδήγησαν σε περίπου 13.000 θανάτους λόγω του στυλ κατασκευής κτιρίων. Το τεράστιο μέγεθος αυτής της δόνησης θα έχει επίσης βαθύ οικονομικό αντίκτυπο», είπε
Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες από τον φονικό Εγκέλαδο του 1999 στη χώρα όπου έχασαν τη ζωή τους 18.373 άνθρωποι ενώ μισό εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Ο σεισμός του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της γείτονος, καθώς οι απώλειες ήταν βαρύτατες.