Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Μαρμαρά, στα ανοικτά της Προύσας. Όπως έγινε γνωστό από την AFAD, ο σειμός ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ.
Τρία λεπτά μετά τον σεισμό σημειώθηκε ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών.
Στην ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε: «Στον σεισμό 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στα ανοικτά της Θάλασσας του Μαρμαρά και έγινε αισθητός στις γύρω επαρχίες, όλες οι ομάδες μας, οι αρμόδιοι φορείς, ιδιαίτερα το AFAD, στάλθηκαν στην περιοχή για αυτοψία. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. «Προσφέρω τις καλύτερες ευχές μου στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό. Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές» είπε.
Μιλώντας στο CNN TÜRK, ο δρ Şükrü Ersoy δήλωσε:
Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από την περιοχή και νότια της λίμνης Iznik. Οι σεισμοί εδώ μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς. Σημασία έχει σε τι είδους έδαφος βρίσκεστε και σε τι είδους κτίριο βρίσκεστε. Στην πραγματικότητα, δεν είναι και τόσο μακριά.
Ένας σεισμός μεγέθους 5 βαθμών ισούται με την ενέργεια περίπου 30 σεισμών 4 Ρίχτερ».
Μεγάλος κίνδυνος για την Αγία Σοφία
«Ένας σεισμός, το ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης και ένας σεισμός μεγάλος της τάξεως των 7 βαθμών, οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της Κωνσταντινούπολης και βέβαια στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Η Αγιά Σοφιά στα 1.500 χρόνια που έχει διαγράψει την ιστορία της ναός σύμβολο για την Ορθοδοξία, έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, έχει υποστεί όλα αυτά που έχει υποστεί, συνεπώς έχει αυξημένη τρωτότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τι ζημιές θα αναπτυχθούν και σε πόσο εύρος» τόνισε ο σεισμολόγος κ. Ε. Λέκκας.
Εξήγησε δε ακόμα πως έχουν γίνει μελέτες και έρευνες σύμφωνα με τις οποίες υπολογίζεται ότι ένας σεισμός της τάξεως των 7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση 100.000 κτηρίων.