![](https://iellada.gr/sites/default/files/styles/article/public/field/image/d66c1be4-ap24360570759209.jpg?itok=fnkERvER)
Ενα επιβατικό αεροσκάφος Embrae συνετρίβη κοντά στην πόλη Ακτάου στο Καζακστάν την Τετάρτη, σκοτώνοντας 38 άτομα, αφού εξετράπη από περιοχή της Ρωσίας που πρόσφατα υπερασπίστηκε η Μόσχα από επιθέσεις ουκρανικών drone. Είκοσι εννέα επιζώντες έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Η πτήση J2-8243 της Azerbaijan Airlines είχε πετάξει εκατοντάδες μίλια από το προγραμματισμένο δρομολόγιο από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Ρωσία για να συντριβεί στην απέναντι όχθη της Κασπίας Θάλασσας, μετά από αυτό που είπε ο ρωσικός επιτηρητής αεροπορίας ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκλήθηκε από χτύπημα πτηνού. Ειδήμονες της αεροπορίας όμως λένε ότι αυτή η αιτία φαινόταν απίθανη.
Οι αξιωματούχοι δεν εξήγησαν αμέσως γιατί διέσχισε τη θάλασσα, αλλά η συντριβή σημειώθηκε μετά από επιδρομές ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτόν τον μήνα στην περιοχή της Τσετσενίας στη νότια Ρωσία. Το πλησιέστερο ρωσικό αεροδρόμιο στη διαδρομή πτήσης του αεροπλάνου έκλεισε το πρωί της Τετάρτης.
Το Κίεβο δεν έχει αναγνωρίσει επιθέσεις αυτόν τον μήνα στην πόλη Γκρόζνι της Τσετσενίας, όπου κατευθυνόταν η πτήση. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε, το αεροπλάνο άλλαξε πορεία λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αλλά πρόσθεσε ότι η αιτία της συντριβής είναι άγνωστη και πρέπει να διερευνηθεί πλήρως. «Αυτή είναι μια μεγάλη τραγωδία που έχει προκαλέσει τεράστια θλίψη για τον λαό του Αζερμπαϊτζάν», είπε. Το βίντεο της συντριβής έδειξε το αεροπλάνο να κατεβαίνει γρήγορα πριν τυλιχτεί στις φλόγες καθώς χτύπησε στην ακτή και στη συνέχεια να υψώνεται πυκνός μαύρος καπνός. Οι τραυματισμένοι επιβάτες φαίνονται να σκοντάφτουν σε ένα κομμάτι της ατράκτου που είχε παραμείνει άθικτο. Το Reuters μπόρεσε να επαληθεύσει ότι το βίντεο γυρίστηκε στην ακτή της Κασπίας κοντά στο Aκτάου.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 62 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος. Ο απολογισμός των νεκρών αποκαλύφθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κανάτ Μποζουμπάγιεφ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν στο Ακτάου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το υπουργείο έκτακτης ανάγκης του Καζακστάν ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έσβησαν τη φωτιά και ότι οι επιζώντες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, νοσηλεύονται σε κοντινό νοσοκομείο.
Η Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι το αεροσκάφος Embraer 190 πετούσε από το Μπακού προς το Γκρόζνι στη νότια Ρωσία, αλλά αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση περίπου 3 χλμ από το Ακτάου στο Καζακστάν. «Προκαταρκτικά: μετά από σύγκρουση με πτηνά, λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης επί του αεροσκάφους, ο διοικητής του αποφάσισε να «πάει» σε εναλλακτικό αεροδρόμιο - επελέγη το Ακτάου», ανέφερε στο Telegram η υπηρεσία επιτήρησης της αεροπορίας της Ρωσίας. Αλλά μια σύγκρουση με πτηνά έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την προσγείωση του αεροπλάνου στο πλησιέστερο διαθέσιμο πεδίο, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αμπουλαφία, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων AeroDynamic Advisory. «Μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του αεροπλάνου, αλλά δεν πετάτε εκτός πορείας ως συνέπεια». Ο κύριος εισαγγελέας μεταφορών του Καζακστάν, Τιμούρ Σουλεϊμένοφ, είπε σε ενημέρωση στην πρωτεύουσα της χώρας Αστάνα ότι το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, το οποίο περιέχει δεδομένα πτήσης για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας της συντριβής, βρέθηκε, μετέδωσε το Interfax.