Ένας τεράστιος αστεροειδής, σχεδόν στο μέγεθος του εμβληματικού πύργου του ρολογιού του Λονδίνου Big Ben θα φτάσει σε απόσταση 173.000 km από τη Γη το Σάββατο - δύο φορές πιο κοντά από το φεγγάρι, το οποίο περιφέρεται σε μέση απόσταση 384.400 km.
Ο διαστημικός βράχος, που ονομάζεται «2023 DZ2», εκτιμάται επί του παρόντος ότι έχει διάμετρο έως και 93 μέτρα , ενώ το Μπιγκ Μπεν έχει ύψος 96 μέτρα.
Είναι επίσης τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή του Τσελιάμπινσκ που έπληξε τη Ρωσία το 2013, ο οποίος προκάλεσε ωστικό κύμα δύο φορές σε όλο τον κόσμο. Ο αστεροειδής Τσελιάμπινσκ, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τραυμάτισε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους όταν χτύπησε, είχε ύψος μόλις 19 μέτρα.
Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη στις 19:51 GMT (15:51 EDT), με ταχύτητα 28.044 χλμ/ώρα.
Σύμφωνα με τη NASA ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους που περνά τόσο κοντά στη Γη συμβαίνει «μόνο περίπου μία φορά τη δεκαετία».
Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους από επιστήμονες που συνεργάζονται με το Ευρωπαϊκό Έρευνα για Αστεροειδή κοντά στη Γη.
Το παρατήρησαν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Isaac Newton στο Αστεροσκοπείο Roque de los Muchachos στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων.
Τότε ήταν 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και χρειάστηκαν περίπου 3,16 χρόνια για την περιφορά γύρω από τον ήλιο.
Αλλά αφού περάσει τον πλανήτη μας αυτό το Σαββατοκύριακο και εκτεθεί στη βαρύτητά του, η περίοδος τροχιάς του θα μειωθεί σε περίπου 3,01 χρόνια.
Το 2023 DZ2 είναι ένας αστεροειδής του Απόλλωνα, που σημαίνει ότι διασχίζει την τροχιά της Γης ακριβώς όπως ο αστεροειδής με το όνομα «Απόλλων» το 1862, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατηρήθηκε να το κάνει αυτό.
Αν και δεν είναι γνωστό από πού προήλθε, οι περισσότεροι αστεροειδείς κοντά στη Γη προέρχονται από την «κύρια» ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Δία και του Άρη.Το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA λέει ότι «η συντριπτική πλειονότητα των αστεροειδών κοντά στη Γη προέρχεται από το εσωτερικό μέρος της κύριας ζώνης όπου, για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, οι τροχιές τους άλλαξαν από τη βαρυτική επίδραση του Δία και του Άρη, και μερικοί από αμοιβαίες συγκρούσεις».
Στο 2023 DZ2 δόθηκε εν συντομία μία στις 430 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη στις 27 Μαρτίου 2026 στη λίστα κινδύνου της NASA , ωστόσο αυτή η πιθανότητα έκτοτε μειώθηκε στο μηδέν.
πηγή: Daily Mail