Μετά τον Ιταλό επιχειρηματία, Μάρκο Ντι Ντούτσιο, ο οποίος «τάραξε» τα νερά πάνω στα οποία «έπλεε» η διαθήκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν ισχυρίστηκε πως ο Μπερλουσκόνι του άφησε ένα σημαντικό μερίδιο της περιουσίας του στην Καραϊβική, αλλά και στη Fininvest, την εταιρία επενδύσεων, που ελέγχει το σύνολο των μετοχών του ομίλου Μπερλουσκόνι, με ειδική διαθήκη που συνέταξε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 στη μακρινή… Κολομβία, τώρα έρχεται και ένα νέο δημοσίευμα της DW να ταράξει ακόμα παραπάνω τα νερά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα δύο νέα ερωτήματα έρχονται να προσδώσουν μία ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή στο σκηνικό της διαδοχής. Καταρχάς κυκλοφορεί η φήμη ότι κατά την προτελευταία εισαγωγή του στο νοσοκομείο ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός άλλαξε τη διαθήκη του. Και το ερώτημα είναι το εξής, η Μάρτα Φασίνα, η τελευταία του σύντροφος, θα μπορέσει να ζήσει στη γνωστή βίλα του Άρκορε, έξω από το Μιλάνο;
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η οικογένεια Μπερλουσκόνι θέλει να περιμένει πρώτα την αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της Fininvest, στο Μιλάνο, οπότε πρέπει να αποφευχθούν εκπλήξεις και εντάσεις.
Οι επιχειρήσεις και το Φόρτσα Ιτάλια
Σε ό,τι αφορά την περιουσία, η αξία των επιχειρήσεων που δημιούργησε ο «Καβαλιέρε» εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, με πάνω από 20.000 εργαζόμενους.
Αυτό που πρέπει όμως να εξακριβωθεί είναι κατά πόσο η αυτοκρατορία Μπερλουσκόνι που αποτελείται από τρία τηλεοπτικά κανάλια, τον εκδοτικό οίκο Μondadori, τις ασφάλειες Mediolanum και όχι μόνον, θα μείνει ως έχει ή αν θα αποφασιστεί μερική πώληση.
Εξάλλου εδώ και καιρό ο γαλλικός όμιλος Vivendi έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά η απάντηση έως τώρα ήταν πάντα αρνητική.
Όπως αναφέρει η DW, στην περίπτωση που με το άνοιγμα της διαθήκης τα τρία μικρότερα παιδιά του Ιταλού μεγιστάνα βρεθούν σε μειονεκτική θέση, θα υπάρξουν σίγουρα σχολιαστές που θα το ερμηνεύσουν ως μια «εκδίκηση» του εκλιπόντα κατά της πρώην συζύγου και μητέρας τους, Βερόνικα Λάριο, η οποία δεν τον στήριξε και ζήτησε διαζύγιο την περίοδο της υπόθεσης «μπούνγκα μπούνγκα».
Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η καθαρά πολιτική παράμετρος με το μέλλον του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Θα συνεχίσουν οι κληρονόμοι να το στηρίζουν με γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις η θα διακόψουν την πολιτική αυτή εμπειρία;
Σε ό,τι αφορά τον Μάρκο Ντι Ντούτσιο, ο οποίος το 2014 είχε κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στο Τορίνο με τη «Λίστα Μπούνγκα Μπούνγκα», θα περίμενε κανείς ο Μπερλουσκόνι να του κρατήσει… κακία όταν ο ίδιος είχε προχωρήσει σε αρκετά «χοντρό» τρολάρισμα για τα αμαρτωλά πάρτι στην περίφημη βίλα στο Αρκορε.
Μια πλάκα που παραλίγο να στερήσει στον «Καβαλιέρε» την ελευθερία του, αφού θα τον έστελνε στη φυλακή, με την υπόθεση να τον ταλαιπωρεί μέχρι και που πέθανε, παρόλο που δεν τον έστειλε πίσω από τα σίδερα.
Ακόμα και έτσι, όμως, ο Σίλβιο όχι μόνο δεν κράτησε κακία στον φίλο και συνεργάτη του, αλλά τον έκανε και συγκληρονόμο μαζί με τις πρώην συζύγους και τα παιδιά του – οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών ΜΜΕ, δεν αποκλείστηκαν από τη νόμιμη μοίρα, ήτοι το 80% της κληρονομιάς βάσει της ιταλικής νομοθεσίας.
Η μυστική διαθήκη
Στον Μάρκο Ντι Νούντσιο, αν λάβουμε υπόψη την διαθήκη που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του, ο Σίλβιο του φέρθηκε «αδελφικά» θα έλεγε κανείς, αφού του άφησε: το 2% της Fininvest, 26 εκατ. ευρώ σε μετρητά, το περίφημο γιοτ 42 μέτρων «Principessa Vai Via» με σημαία Μονακό, όλα τα υπόλοιπα σκάφη του (!) καθώς και όλες τις βίλες που διέθετε ο Μπερλουσκόνι στην Καραϊβική, ειδικότερα στην Αντίγκουα και στις Αντίλλες.
Σημαντικό να αναφερθεί είναι και το γεγονός ότι ο Μάρκο Ντι Νούντσιο επικαλείται τη δημοσίευση προ ημερών της μυστικής διαθήκης Μπερλουσκόνι από το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας, προκειμένου να αναγνωριστεί από την ιταλική έννομη τάξη).
Πάντως, όπως και να έχει, η είδηση αυτής της «μυστικής διαθήκης» της Κολομβίας ήρθε την στιγμή που ολόκληρη η Ιταλία αναμένει το άνοιγμα της επίσημης διαθήκης του μακαρίτη.
Η διαθήκη του Μπερλουσκόνι ήταν, αρχικά, προγραμματισμένο να ανοιχτεί τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, αλλά για «τεχνικούς» λόγους, όπως ειπώθηκε, η διαδικασία αναβλήθηκε.