Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών για συλλήψεις Γερμανών οι οποίοι φέρεται να είχαν σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν σε μικρό βαθμό "παγώσει", με το Βερολίνο να απαντάει πως δεν προφέρουν τίποτα θετικό τέτοιου είδους δηλώσεις.
Ωστόσο, αυτό δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς, καθώς αυτή η ρητορική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και άλλες εκφάνσεις και διαστάσεις των διακρατικών τους σχέσεων, όπως την οικονομία και τον τουρισμό.
Εύλογα αρκετοί Γερμανοί θα αναρωτιούνται, έπειτα από αυτές τις δηλώσεις του κορυφαίου Τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου, αν θα υπάρξει ενδεχόμενο σύλληψής τους, με την αφορμή ότι έχουν διασυνδέσεις με τέτοιους είδους οργανώσεις.
Πόσο ασφαλείς είναι λοιπόν, οι Γερμανοί τουρίστες που ταξιδεύουν στην Τουρκία; Το ερώτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο με αφορμή δηλώσεις του υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού την περασμένη Κυριακή – όπως μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Anadolu -,σύμφωνα με τις οποίες όσοι συμμετέχουν στη Γερμανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε εκδηλώσεις τρομοκρατικών οργανώσεων θα συλλαμβάνονται στο αεροδρόμιο όταν πηγαίνουν διακοπές στην Τουρκία.
Όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Σοϊλού, «από εδώ και στο εξής δεν θα είναι τόσο εύκολο να διαπράττεις προδοσία στο εξωτερικό και στη συνέχεια να έρχεσαι στην Τουρκία για να διασκεδάσεις».
Ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών αναφερόταν προφανώς στο κουρδικό κόμμα PKK, το οποίο τόσο στην Τουρκία όσο και στην Γερμανία αλλά και την ΕΕ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.
Πάντως, μετά τις αντιδράσεις, ο Χαμί Αξόι εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Εξωτερικών διέψευσε τα δημοσιεύματα κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες φήμες» που στην ουσία παρερμήνευσαν τα λεγόμενα του Σουλεϊμάν Σοϊλού ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε όλους τους τουρίστες ότι «μπορούν να υπολογίζουν στην τουρκική φιλοξενία».
Πάντως από την πλευρά του ο Μουσταφά Γιενέρογλου, βουλευτής γερμανοτουρκικής καταγωγής και σύμβουλος του Ερντογάν, έγραψε στο twitter ότι όποιος υποστηρίζει το απαγορευμένο PKK θα πρέπει να διώκεται ποινικά συμπληρώνοντας:
«Όχι οι Γερμανοί τουρίστες, όχι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης αλλά εκείνοι που καταζητούνται για παράνομες ενέργειες θα έχουν συνέπειες».
Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων (DRV) αντέδρασε συγκρατημένα στις επίμαχες δηλώσεις. Ο Τόρστεν Σέφερ, επικεφαλής του Συνδέσμου, ανέφερε σε ερώτηση που του έθεσαν στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο, ότι κάθε ταξιδιώτης θα πρέπει να διαβάσει με προσοχή την ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπ. Εξωτερικών, η οποία έχει εκδοθεί μάλιστα εδώ και δύο χρόνια.
Στη συγκεκριμένη ταξιωτική οδηγία οι τουρίστες καλούνται να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις αλλά και να είναι «προσεκτικοί με τις δημόσιες δηλώσεις τους». Σύμφωνα με τον Σέφερ κάθε ταξιδιώτης που σκέφτεται να επισκεφθεί την Τουρκία, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη γερμανική οδηγία κι από εκεί και πέρα να πάρει τις αποφάσεις του.
Στην ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπ. Εξ. για την ασφάλεια των Γερμανών τουριστών στην Τουρκία αναφέρεται πάντως ρητά, μεταξύ άλλων, ότι ο κίνδυνος συλλήψεων είναι «υψηλός».
Ειδικότερα ο κίνδυνος σύλληψης είναι υπαρκτός ακόμη κι όταν απλοί τουρίστες, συνειδητά ή ασυνείδητα, έρχονται σε επαφή με άτομα που είναι ύποπτα για συμμετοχή σε οργανώσεις που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές από την ΕΕ ή ακόμη και με άτομα που σχετίζονται με το κίνημα Γκιουλέν.
Το γερμανικό υπ. Εξ. σημειώνει επίσης ότι στην Τουρκία απαγορεύονται δημόσιες δηλώσεις κατά του τουρκικού κράτους, εκφράσεις συμπάθειας υπέρ οργανώσεων που έχουν χαρακτηρισθεί από την Τουρκία ως τρομοκρατικές, η προσβολή ή εξύβριση κρατικών λειτουργών.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι επικριτικές αντικυβερνητικές δηλώσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: DW