Στους στόχους για το δεύτερο έτος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία ξεδίπλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ένα 24ωρο αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περπάτησε στο κέντρο του Κιέβου υποσχόμενος να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για «όσο χρειαστεί».
Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και προσπαθεί να τον μετατρέψει σε παγκόσμια σύγκρουση κατά της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποκτήσει «απεριόριστη δύναμη» στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι μια ειρηνική διέξοδο από αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, αλλά πίσω από την πλάτη μας ετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.
Είπε ότι τους απευθύνεται «σε μια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη, οριακή στιγμή για τη χώρα μας, μια εποχή ριζικών, μη αναστρέψιμων αλλαγών σε όλο τον κόσμο, των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας μας και άνθρωποι», και δεσμεύτηκε να συνεχίσει «συστηματικά» την επίθεση στην Ουκρανία. «Η Δύση απελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι» ως αποτέλεσμα των πολέμων και κατηγορεί τη Δύση ότι διέπραξε πολλαπλά πραξικοπήματα.
Ο Πούτιν μίλησε τρία 24ωρα πριν απο την πρώτη επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Από τότε, δεκάδες χιλιάδες άντρες έχουν σκοτωθεί και ο Πούτιν λέει τώρα ότι η Ρωσία έχει εγκλωβιστεί σε μια υπαρξιακή μάχη με μια αλαζονική Δύση, η οποία ισχυρίζεται ότι θέλει καταστρέψει τη Ρωσία και να κλέψει τους τεράστιους φυσικούς πόρους της. Η Δύση και η Ουκρανία απορρίπτουν αυτό το αφήγημα και λένε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά δεν δικαιολογεί αυτό που λένε ότι είναι μια αρπαγή γης σε αυτοκρατορικό στυλ καταδικασμένη σε αποτυχία. Ήταν η Ρωσία που επιτέθηκε, υποστηρίζουν.
«Τα ιστορικά γεγονότα θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας... ο καθένας μας δεσμεύεται από μία τεράστια ευθύνη» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Πούτιν απο την πλευρά του, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε μια ναζιστική απειλή και συνεχείς απειλές και μίσος από το καθεστώς του Κιέβου. «Η Ουκρανία περίμενε τη Ρωσία να σπεύσει σε βοήθεια» ισχυρίστηκε.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ήταν ανοιχτος σε διάλογο με τη Δύση και σε ένα ισότιμο σύστημα ασφάλειας, αλλά «σε απάντηση λαμβάναμε ανέντιμες απαντήσεις» και συγκεκριμένες ενέργειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη. «Όλος ο πλανήτης είναι διάστικτος» με αμερικανικές βάσεις πρόσθεσε
Η ομιλία-αντίπαλο δέος του Μπάιντεν στην Πολωνία
Μετά την αιφνιδιαστική του επίσκεψή στο Κίεβο, ο Μπάιντεν έφθασε στην Πολωνία, απο όπου θα τονίσει την αμερικανική υποστήριξη στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και το ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια ενότητα. «Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε λάθος», είπε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν θα γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο στη Βαρσοβία από τον Πολωνό Πρόεδρο Aντρέι Ντούντα γύρω στις 2.20 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους ηγέτες των «εννέα του Βουκουρεστίου», μιας ομάδας που αποτελείται από μέλη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η οποία περιλαμβάνει την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Η ομιλία του έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).
Ο Πούτιν την ίδια στιγμή ενημέρωσε την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου, μιλώντας και στα δύο σώματα της Βουλής. Μίλησε επίσης για τη διεθνή κατάσταση και θα σκιαγραφήσει το όραμά του για την ανάπτυξη της Ρωσίας μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων από τη Δύση σε αυτήν, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία για μια χειμερινή επίθεση, αλλά έχει εξασφαλίσει ελάχιστα κέρδη μέχρι στιγμής στις επιθέσεις στα παγωμένα χαρακώματα, στο ανατολικό μέτωπο τις τελευταίες εβδομάδες. Το Κίεβο και η Δύση φοβούνται ότι ο Πούτιν θα εξαπολύσε μία μεγάλη εαρινή επίθεση, ένα χρόνο μετά τηνη έναρξη της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
O Μπάιντεν με τον Ζελένσκι στο κέντρο του Κιέβου
Η Ρωσία προσπαθεί να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο δύο ανατολικών επαρχιών που αποτελούν τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Το Κίεβο, το οποίο απορροφά μια μεγάλη εισροή δυτικών όπλων τους επόμενους μήνες για μια προγραμματισμένη αντεπίθεση, τον τελευταίο καιρό έχει κολλήσει κυρίως στην άμυνα στο πεδίο της μάχης
Οι ισορροπίες αλλάζουν με την Κίνα να φέρεται έτοιμη να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο. Η Μόσχα έλαβε το δικό της σήμα διπλωματικής υποστήριξης τη Δευτέρα, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να αναμένεται για συνομιλίες στη Μόσχα. Πηγή κοντά στους διοργανωτές της επίσκεψης είπε στο ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass ότι ο Γι «αναμένεται να φτάσει την Τρίτη». «Θα θέλαμε μια πολιτική λύση που θα παρέχει ένα ειρηνικό και βιώσιμο πλαίσιο στην Ευρώπη», δήλωσε πριν από την επίσκεψή του κατά τη διάρκεια μίας στάσης στην Ουγγαρία.
Δημόσια, η Κίνα παρέμεινε ουδέτερη σχετικά με τη σύγκρουση παρά το γεγονός ότι υπέγραψε ένα σύμφωνο φιλίας «χωρίς όρια» με τη Ρωσία εβδομάδες πριν από την εισβολή. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε ανησυχία τις τελευταίες ημέρες ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αρχίσει να προμηθεύει τη Μόσχα με όπλα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι σε θέση να υποβάλουν απαιτήσεις από την Κίνα»
Πρώτη επέτειος του πολέμου
Από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο πόλεμος της Ρωσίας έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες και στρατιώτες και στις δύο πλευρές, πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια και εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Η Ρωσία λέει ότι έχει προσαρτήσει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, ενώ η Δύση έχει υποσχεθεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Ο Μπάιντεν ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με ολονύκτιο τρένο από την Πολωνία, φτάνοντας μετά από περίπου 10 ώρες στις 8 το πρωί της Δευτέρας, πριν επιστρέψει εκεί με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με έκθεση του Λευκού Οίκου από δημοσιογράφο της Wall Street Journal. Έφτασε αργά τη Δευτέρα στη Βαρσοβία, όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, μαζί με άλλους ηγέτες χωρών στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε περαιτέρω βοήθεια 460 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιθωρακικών συστημάτων και ραντάρ αεράμυνας και 10 εκατομμύρια δολάρια για ενεργειακή υποδομή. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το μπλοκ θα εγκρίνει περισσότερες κυρώσεις πριν από την επέτειο της σύγκρουσης, η οποία σύμφωνα με τη Ρωσία είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την υπεράσπιση της ρωσικής κυριαρχίας.
Η Ρωσία ειδοποιήθηκε πριν από την αναχώρηση του Μπάιντεν, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, προφανώς για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επίθεσης στο Κίεβο ενώ βρισκόταν εκεί. «Φυσικά για το Κρεμλίνο αυτό θα θεωρηθεί ως περαιτέρω απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοιχηματίσει στη στρατηγική ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο και ότι ο ίδιος ο πόλεμος έχει μετατραπεί αμετάκλητα σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης» δήλωσε η Τατιάνα Στανοβάγια, Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια.