Πρόσφατα μεταφρασμένοι πάπυροι αναφέρονται σε ιατρικές συμβουλές, που ήταν τόσο για τους απλούς πονοκεφάλους, όσο και για σοβαρές ασθένειες με εγχειρήσεις και προηγμένες θεραπείες.
Σύμφωνα με μελετητές του σουηδικού μουσείου φυσικής ιστορίας, μια απλή μέθοδος για τον πονοκέφαλο, χωρίς την κατάποση φαρμάκου, ήταν η οσμή φύλλων από ένα φυτό που υπήρχε κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την Χαμεδάφνη, όπως αναφέρεται σε πάπυρο του 2ο αιώνα μ.Χ. (Αργότερα στα λατινικά αναφέρεται ως Ruscus racemosus L.)
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Χαμεδάφνη (από το χαμαί - δάφνη) είχε θεραπευτικές ιδιότητες.
Ο ελληνικός πάπυρος που βρέθηκε στην πόλη της Οξυρρύγχου (πόλις Ὀξύρρυγχος), συμβουλεύει στον παθόντα να φορέσει για μερικές ώρες ένα περιλαίμιο από φύλλα χαμεδάφνης. Οι Έλληνες της Αιγύπτου πίστευαν ότι η όσμωση των φύλλων ενεργούσε ευεργετικά στον πονοκέφαλο.
Οι ιατρικές συμβουλές περιέχονται σε έναν τόμο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και φέρει τον τίτλο «Νέοι Ιατρικοί Πάπυροι από την Οξύρρυγχο».
Το πόνημα περιέχει ιατρικά κείμενα που είναι γραμμένα σε πάπυρους στην ελληνική γλώσσα και είναι του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, καθώς και νέες μέθοδοι που αναφέρονται από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα.
Η αναφορά γίνεται για απλούς πονοκεφάλους έως οξείες ασθένειες, όπου δίνονται ιατρικές συμβουλές, πώς να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις και συμπεράσματα ιατρών της εποχής.
Ενδιαφέρουσες συνταγές που περιέχονται στους πάπυρους είναι ένα υγρό για τον καθαρισμό του οφθαλμού, κολλύριο, δηλαδή. Συνταγή για τους ρευματισμούς, τρόποι χειρουργικής επέμβασης στον οφθαλμό, λύσεις για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, τον πονόδοντο, τη γάγγραινα και πολλές άλλες, που προκαλούν κατάπληξη.
Είναι η πρώτη μεγάλη συλλογή ιατρικών παπύρων προερχόμενη από την ελληνική κοινότητα της Οξυρρύγχου της Αιγύπτου. Σήμερα η πόλη έχει την ονομασία Ελ Μπαχνάσα, ανήκει στην Άνω Αίγυπτο και βρίσκεται 160 χιλιόμετρα νοτιο-νοτιοδυτικά από το Κάιρο.