
Τα ερείπια της αρχαιότερης Ρωμαϊκής Βασιλικής, που χτίστηκε πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, ανακαλύφθηκαν στο Λονδίνο, κάτω από το υπόγειο ενός κτηρίου γραφείων. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη βασιλική και το γιατί χτίστηκε, όπως εξήγησε σε τηλεφωνική συνέντευξη στη Washington Post η Σόφι Τζάκσον, διευθύντρια ανάπτυξης του Αρχαιολογικού Μουσείου του Λονδίνου (MOLA). «Είναι ουσιαστικά το δημαρχείο, τα δικαστήρια. Είναι το μέρος όπου γινόταν η διοίκηση. Στο κτήριο αυτό θα λαμβάνονταν αποφάσεις για το τι θα γινόταν στο Λονδίνο, αλλά εδώ μπορεί να γίνονταν συζητήσεις για την κατάκτηση της υπόλοιπης Βρετανίας», πρόσθεσε. Το κτήριο πιθανότατα είχε ύψος πάνω από δυόμισι ορόφους και αποτελούσε μέρος ενός φόρουμ, δηλαδή μιας υπαίθριας αυλής και αγοράς, που ήταν χτισμένο σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα σ’ ένα ψηλό σημείο της πόλης, είπε η Τζάκσον. Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ήδη πού βρισκόταν η αρχαία ρωμαϊκή βασιλική, η πρώτη από τις δύο που χτίστηκαν στην περιοχή, αλλά δεν γνώριζαν σε τι κατάσταση θα βρισκόταν. Μας εξέπληξε πραγματικά το πόσα επιβίωσαν, επειδή η περιοχή κατοικούνταν συνεχώς, σίγουρα για 1.000 χρόνια», δήλωσε η Τζάκσον.
2.jpg?t=v16pz-XRNtcMI9yeoHVYmg)
Άποψη τμήματος του τείχους της Ρωμαϊκής Βασιλικής του Λονδίνου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την ανάπλαση ενός κτηρίου
AP
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '30, ένας αρχαιολόγος μπόρεσε να εξετάσει κάποια από τα ρωμαϊκά ερείπια. Ωστόσο, πέρασαν δεκαετίες κατά τις οποίες έγιναν καινούργιες ανακαλύψεις, επιτρέποντας στους ειδικούς να καταλάβουν ότι εκεί στεκόταν η πρώτη βασιλική της πόλης. Μια ομάδα του MOLA μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις αρχικές αρχαιολογικές έρευνες αφού οι εργολάβοι έλαβαν άδεια για την κατασκευή ενός νέου κτηρίου γραφείων το 2023.
Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα της πρώτης Ρωμαϊκής Βασιλικής στο Λονδίνο
Οι αρχαιολόγοι έσκαψαν τάφρους στο υπόγειο του κτηρίου γραφείων, το οποίο εξακολουθεί να κατοικείται και να λειτουργεί, αποκάλυψε η Τζάκσον. «Και μείναμε έκπληκτοι διότι στην πραγματικότητα σώζεται ένα πραγματικά πολύ σημαντικό κομμάτι της πρώτης Ρωμαϊκής Βασιλικής».
.jpg?t=HtrfOeBbNBw2wk49YIcQzg)
Η τοποθέσια της Ρωμαϊκής Βασιλικής στο Λονδίνο
Αφού το Λονδίνο και δύο άλλες πόλεις καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης κατά των Ρωμαίων γύρω στο 60 μ.Χ., η δημιουργία της πρώτης βασιλικής, γύρω στο 70-80 μ.Χ., ήταν «σχεδόν σαν ένα σημάδι ανανέωσης και δέσμευσης για το Λονδίνο» από τους Ρωμαίους, σημείωσε η Τζάκσον. Η ομάδα βρήκε ογκώδη θεμέλια, τοίχους από πυριτόλιθο και ρωμαϊκά κεραμίδια. Η ανακάλυψη ήταν, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, μέρος ενός χώρου της βασιλικής γνωστού ως δικαστήριο, όπου αξιωματούχοι, δικαστές και πολιτικοί ηγέτες έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις που επηρέαζαν το ρωμαϊκό Λονδίνο και ίσως τις γύρω περιοχές. περίπου το 100 μ.Χ., άρχισαν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός πολύ μεγαλύτερου φόρουμ γύρω από τη θέση του πρώτου, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου 20 χρόνια αργότερα.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τη ρωμαϊκή τοιχοποιία κάτω από το τσιμεντένιο δάπεδο του γραφείου
Tony Jolliffe/BBC
Δεν είναι σαφές τι ώθησε τους Ρωμαίους να χτίσουν το δεύτερο κτήριο τόσο σύντομα μετά το πρώτο, ένα από τα πολλά ερωτήματα που εξακολουθούν να έχουν οι αρχαιολόγοι σχετικά με την περιοχή. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να συνεχίσουν τις ανασκαφές και να ανακαλύψουν πώς έμοιαζε η Βασιλική - πώς ήταν διακοσμημένη, τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν και αν υπήρχαν επιγραφές - καθώς και περισσότερα στοιχεία για την ιστορική προέλευση του Λονδίνου, δήλωσε η Τζάκσον. Οι υπεύθυνοι για την κατασκευή του νέου κτηρίου τροποποίησαν τα σχέδιά τους για να επιτρέψουν τη μόνιμη δημόσια έκθεση των ρωμαϊκών ερειπίων.
*Με πληροφορίες από Washington Post, BBC