Λιτότητα… κι όμως αυτή είναι η λέξη κλειδί για να καταλάβουμε ποιες διατροφικές συνήθειες είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Σιτάρι, Λάδι & Κρασί… ή αλλιώς η Μεσογειακή Τριάδα ήταν τα βασικά συστατικά της αρχαιοελληνικής διατροφής.
Οι κλιματικές συνθήκες επέβαλαν τη λιτότητα στη διατροφή η οποία αναγνωρίζεται τελικά ως αρετή, αντίθετα η υπερκατανάλωση τροφής θεωρούνταν απαράδεκτη & συνήθεια ανατολίτικη, περσική κάτι το οποίο δεν ήταν ταιριαστό με το lifestyle των Αθηναίων του Περικλή και όχι μόνο. Μάλιστα, ο Μέγας Αλέξανδρος όταν αντίκρισε τη μεγαλοπρεπή αίθουσα όπου παρατίθονταν τα γεύματα των Περσών ειρωνεύτηκε τις διατροφικές τους συνήθειες αποδίδοντας στον πολυτελή τρόπο ζωής τους την ήττα τους. Ο Ησίοδος έχει αναφέρει ότι πραγματικό τσιμπούσι είναι μια μερίδα κρέατος ψημένη στη σχάρα, γάλα & γαλέτες και όλα αυτά στην ύπαιθρο σε μια ηλιόλουστη μέρα!
Σιγά σιγά όμως οι αρχαίοι Έλληνες εξελίσσονται σε καλοφαγάδες! Όπως και οι περισσότεροι πολιτισμοί της γης εξάλλου κατανάλωναν 3 γεύματα με κάποια «τσιμπολογήματα» ενδιάμεσα κάτι το οποίο έχει μεταφερθεί και στις σημερινές μας συνήθειες! Οι διατροφικές τους συνήθειες ήταν πάνω κάτω σαν τις σημερινές αλλά σίγουρα πιο υγιεινές, δημητριακά, οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές & ρεβίθια), κρέατα & θαλασσινά ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και γαλακτοκομικά. Τα γεύματά τους βέβαια συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό & ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό!
Στην Αρχαία Ελλάδα το βούτυρο ήταν διαδεδομένο, αλλά όπως φαίνεται και από τη διατροφή μας σήμερα… οι Αρχαίοι Έλληνες προτίμησαν το ελαιόλαδο. Πολλές φορές σε εστιατόρια μας σερβίρουν τη σαλάτα μας σε ψωμί φωλιά… καθώς φαίνεται αυτή δεν είναι σύγχρονη ανακάλυψη παρά αρχαιοελληνική καθώς οι αρχαίοι ημών πρόγονοι χρησιμοποιούσαν τo ψωμί πολλές φορές ως πιάτο μέσα στο οποίο σέρβιραν τα φαγητά τους. Όσο για τα μαχαιροπίρουνα; Καθώς φαίνεται από μαρτυρίες και αρχαιοελληνικές παραστάσεις πάνω σε αγγεία το δεύτερο συνθετικό της προαναφερόμενης λέξης ήταν παντελώς άγνωστο! Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν για μεγάλη χρονική περίοδο τα δάχτυλά τους για τη στερεά τροφή! Κουτάλια και μαχαίρια φυσικά και υπήρχαν στις κουζίνες και τα συμπόσια βέβαια! Το Savoir Vivre φαίνεται δεν ήταν το ατού των αρχαίων ελλήνων στα συμπόσια!
Το κρασί συνοδευόταν από μεζέδες ή τραγήματα στην αρχαιοελληνική! Κάστανα, κουκιά, ψημένοι κόκκοι σίτου ή ακόμη γλυκίσματα από μέλι συνόδευαν το κρασί στα συμπόσια για να απορροφά το οινόπνευμα και να διαρκέσει ακόμη περισσότερο η παραμονή στο συμπόσιο. Στη συνάθροιση των αρχαίων Ελλήνων που συνοδευόταν από φαγητό και κρασί (συμπόσιο) έχουν αναφερθεί ο Πλάτωνας, ο Πλούταρχος, ο Αθηναίος & ο Ξενοφώντας.