Back to top

Υπέρτατη πρόκληση Ερντογάν: «Έκοψε» και πάλι τη Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά

09/07/2018 - 07:38

Σε μια κίνηση που ουσιαστικά δείχνει τις διαθέσεις του τουρκικού καθεστώτος έναντι της Ελλάδας αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε αρμοδίως το Φανάρι ότι τα «έργα» που εδώ και τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει στην ιστορική Μονή και σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί και συνεπώς δεν θα δοθεί άδεια για να πραγματοποιηθεί η λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου.

Σε συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα τον Απρίλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Ταγίπ Ερντογάν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι έτοιμα ώστε να δοθεί και πάλι η άδεια για τέλεση λειτουργίας το Δεκαπενταύγουστο, η πρώτη μετά το 2015, καθώς ενώ μεσολάβησε και η απόπειρα πραξικοπήματος ,ξεκίνησαν συμπτωματικά τα έργα αναπαλαίωσης και συντήρησης και δεν δόθηκε άδεια για την τέλεση της λειτουργίας..

Με εύσχημο τρόπο με την επίκληση των εργασιών συντήρησης του ιστορικού ναού κατά τις οποίες εντοπίσθηκε και το μυστικό πέρασμα σε κρύπτη σταμάτησε να δίνεται η άδεια για την τέλεση Λειτουργίας η οποία όμως γίνεται σε υπαίθριο χώρο και ελάχιστα επηρεάζεται από τις εργασίες οποίες σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις πριν από δυο μήνες είχαν ολοκληρωθεί και μάλιστα θα είχαν καταστήσει επισκέψιμο το νέο μυστικό πέρασμα που αποκαλύφθηκε..

Οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι περισσότερο από ψυχρές, καθώς ήταν γνωστή η καλή σχέση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον ιμάμη Φ. Γκιουλέν όταν ακόμη αυτός ήταν ο «πνευματικός» Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό κατεστημένο είναι επίσης ιδιαίτερα ενοχλημένο από το γεγονός ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι το οποίο συνδέεται με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που πνευματικά και διοικητικά υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ηγείται των προσπαθειών για έγκριση ψηφισμάτων στο Κογκρέσο και στην Γερουσία με στόχο την Τουρκία.

Πιθανότατα η Τουρκία ακολουθώντας την γνωστή τακτική των τελευταίων ετών θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει ακόμη και το θέμα της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελάς, ζητώντας ανταλλάγματα προκειμένου να χορηγήσει την άδεια για την τέλεση της λειτουργίας μια φορά τον χρόνο, που εκτός των άλλων αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για την περιοχή λόγω της μεγάλης προσέλευσης Ελλήνων πιστών και ορθοδόξων από άλλες χώρες.

Και δεν είναι μόνο η Παναγία Σουμελά. Η υπόσχεση για επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης (που είχε δοθεί και δημοσίως από τον Τ.Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη από την συνάντηση του με τον Κ. Καραμανλή το 2004) έχει μείνει στα χαρτιά. Και ενώ ήταν υπόσχεση του τούρκου ηγέτη ως εκπλήρωση υποχρέωσης έναντι των χριστιανών πολιτών της Τουρκίας, κατέληξε να συνδέεται ευθέως από την Άγκυρα με μια σειρά αιτήματα του τουρκισμού στην Θράκη και μάλιστα με τρόπο που εξέθετε και δημιουργούσε πρόβλημα και στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που εμφανίζονταν να συνομιλεί με την τουρκική ηγεσία για την Χάλκη και στο τραπέζι να μπαίνουν θέματα της Θράκης τα οποία φυσικά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του.