Back to top

7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας: Αναβίωσε η εποχή του Μίνωα και του Ερωτόκριτου

08/04/2019 - 15:17

Με φόντο τη λαϊκή παράδοση, τις παλιές συνταγές της γιαγιάς, της μινωικής Κρήτης και του Ερωτόκριτου, πλημμύρισε από αρώματα, χρώματα και γεύσεις το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου, στο 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας που πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Το Φεστιβάλ, που είχε ελεύθερη είσοδο, μαγνήτισε χιλιάδες πολίτες που εντυπωσιάστηκαν από τα αρώματα και τις σπάνιες γεύσεις των κρητικών παραδοσιακών φαγητών.

Τα εδέσματα μαγείρευαν επιτόπου δεκάδες μέλη –γυναίκες και άντρες– από 58 πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης.

Πολλές ήταν οι παλιές συνταγές που αναβίωσαν στο χώρο του Φεστιβάλ για την παρασκευή μινωικών φαγητών, αλλά και άλλων γεύσεων της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας. Το καθιερωμένο πια αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων, όπως ανέφεραν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η πρόεδρος του Φεστιβάλ Λένα Ηγουμενάκη, έχει ως στόχο να παραδοθεί στην επόμενη γενιά ο αυθεντικός γαστρονομικός πλούτος της Κρήτης. Στην προσπάθεια δε αυτή συστρατεύονται όλο και περισσότεροι σύλλογοι και φορείς, αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Ειδικά για φέτος, «Έτος Ερωτόκριτου», υπήρξε ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία, στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου όπου στήθηκε ένα γεμάτο μεγάλο τραπέζι με τα υλικά και τα πιάτα του 17ου αιώνα, αναβιώνοντας τη γαστρονομία της εποχής.


(Φωτ.: facebook / Μανώλης Αφραθιανάκης)

«Η Περιφέρεια στηρίζει διοργανώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα κρητικά προϊόντα, την κρητική κουζίνα, το πρότυπο της κρητικής διατροφής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης, δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους οργανωτές, στα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, τις επιτροπές του Φεστιβάλ και σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ τιμήθηκε για τη βοήθεια και την προφορά της η γνωστή σεφ Ντίνα Νικόλαου.

Στη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης και στο έντονο ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους η πρόεδρος Λένα Ηγουμενάκη και η γραμματέας Ιωάννα Τσουκιά επισημαίνοντας ότι «Το Φεστιβάλ με επιτυχία διασώζει και αναπαράγει ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της λαογραφίας, καθώς οι τοπικές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα διασυνδέονται με την τοπική λαϊκή παράδοση, και το Φεστιβάλ μας αυτό το καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία. Υπάρχει ένα σφαιρικό "δέσιμο" της παράδοσής μας με τις λαϊκές δοξασίες, τα κειμήλια, τα υφαντά, τα σκεύη και τη μαγειρική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ