Back to top

Η ώρα της επανάστασης: Τα νησιά ξεσηκώνονται και η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά για το μεταναστευτικό

04/12/2017 - 09:10

«Όχι άλλους Μετανάστες στα νησιά μας» φωνάζουν οι νησιώτες που σηκώνουν όλο το βάρος της πολιτικής που παραχώρησε στους ξένους τον έλεγχο των νησιών μέσω των μεταναστευτικών ροών.

Γράφει η Μαρία Γιαχνάκη

Η Μυτιλήνη μπορεί να έκανε την αρχή επειδή πραγματικά η κατάσταση εκεί έχει ξεφύγει και είναι πια επικίνδυνη, όμως τώρα έρχεται και η Σάμος να πάρει την σκυτάλη της αντίδρασης, με τους κατοίκους να είναι έτοιμοι για όλα, ακόμη για επανάσταση.

Οι κάτοικοι της Σάμου ρίχνουν το μπαλάκι στην κυβερνητική πολιτική επιστρέφοντάς της όλες της ευθύνες για την Μεταναστευτική πολιτική της και αποφάσισαν να αντιδράσουν πια μαζικά δίνοντας τα χέρια και με τα υπόλοιπα νησιά.

Από την Τρίτη  5/12/17 ,οι Σαμιώτες θα διαδηλώνουν και στην Αθήνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iellada.gr, αυτό θα είναι μόνο η αρχή αφού  ναι μεν ο πρώτος τους σταθμός θα είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, όμως απειλούν ότι δεν θα σταματήσουν μόνο εκεί.

Οι εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών , Σάμος SOS, δηλώνουν στο iellada.gr :

«Θεωρούμε την Κυβέρνηση ως κύρια υπεύθυνη για τα προβλήματα του Σαμιακού  Λαού εξ αιτίας της μεταναστευτικής κρίσης, και απαράδεκτες τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εγκλωβίζουν χιλιάδες και καθιστούν το νησί μας αποθήκη ψυχών με κάκιστες συνθήκες διαβίωσης. Έτσι μετατρέπουν την Σάμο σε μεταναστευτικό προορισμό αλλοιώνοντας βάναυσα τον τουριστικό χαρακτήρα και την πληθυσμιακή σύνθεση, επηρεάζοντας αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ταράσσοντας την κοινωνική ηρεμία βάλλοντας ενάντια στην κοινωνική συνοχή και στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η πολιτική της ενσωμάτωσης των μεταναστών απειλεί την βιωσιμότητα της Σαμιακής κοινωνίας.»

   Καμία εμπιστοσύνη στα ψέματα της κυβέρνησης                     

Οι κάτοικοι και της Σάμου είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν πια καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και έχοντας πάρει τις αποφάσεις τους που όπως λένε θα την εκπλήξουν και απαιτούν την αποτελεσματική προστασία, επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την frontex και τον ελληνικό Στρατό, πρωταρχική πράξη αποτροπής και μείωσης των μεταναστευτικών ροών.

Ζητούν την μεταφορά κατά προτεραιότητα των ευπαθών προσφυγικών ομάδων σε οργανωμένα κέντρα της ενδοχώρας, αναγκαία πράξη ανθρωπιστικής διάστασης εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Θέτουν ως όρο για την καλή διεξαγωγή των συζητήσεών τους με την κυβέρνηση ενόψει της επαναστατικής πια πολιτικής που θα ακολουθήσουν ,την αποσυμφόρηση του νησιού τους  με άμεση μεταφορά του υπεράριθμου μεταναστευτικού πληθυσμού,  σε δομές της ενδοχώρας, και ολοκλήρωση των διαδικασιών παροχής ασύλου εκεί , πράξη δίκαιης και αναλογικής κατανομής του μεταναστευτικού βάρους.

Γιατί δεν προχωρείτε σε απελάσεις;

Για ποιο λόγο δεν  ενεργοποιούνται οι απελάσεις και οι επαναριθμήσεις  στην Τουρκία; Δεν είναι πράξεις νόμιμες σύμφωνα με την συνθήκη ΕΕ-Τουρκίας, και εθνικής ευθύνης για το σταμάτημα της παράνομης μετανάστευσης στο άμεσο μέλλον;  Τι είναι αυτό που τους κάνει να αργοπορούν ; Αυτά είναι τα ερωτηματικά των πολιτών που επειδή παραμένουν αναπάντητα , δε μπορούν παρά να σκεφθούν ότι ίσως και να έχουν γίνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Το γεγονός ότι δεν ασκούν πίεση προς τις Ευρωπαϊκές χώρες , και επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εγκληματικό δηλώνουν οι πολίτες στο iellada.gr και ζητούν    να ισχύσουν νέες συμφωνίες μετεγκαταστάσεων με αναλογική πληθυσμιακή κατανομή προσφύγων και μεταναστών, πράξη εθνικής ανάγκης ως χώρας ισότιμης με τα ευρωπαϊκά κράτη.

Καταγγέλλουν μάλιστα τον τρόπο που δρουν οι ΜΚΟ και ζητούν την άμεση εποπτεία τους και τον συνεχή έλεγχο του τρόπου λειτουργίας  και χρηματοδότησής τους από τις ελληνικές υπηρεσίες και αρχές, πράξη αναντίρρητα επιβεβλημένη για την διαφάνεια.

Θέλουμε προστασία. Νιώθουμε απροστάτευτοι στο ίδιο μας το σπίτι  και στο νησί μας φωνάζουν οι κάτοικοι και ζητούν άμεσα :

Την πλήρη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών  και των σωμάτων ασφαλείας πράξη ουσίας για την κρατική υπόσταση και την προστασία της κοινωνίας μας.

Την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης στους μετανάστες, πράξη καταξίωσης της χώρας μας και ανάδειξης των αρετών φιλοξενίας και πολιτισμού μας, αφού αυτό θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση και στο όνομα αυτής της φιλοξενίας ξεπουλούν την χώρας.

Όχι φυλακές παραβατικών στο νησί μας

Την ακύρωση κάθε ενέργειας και προγράμματος κατασκευής νέων δομών  Hot spot και φυλακής παραβατικών στη Σάμο, ζητούν οι κάτοικοι ως πράξη αναγνώρισης των δικαίων αιτημάτων τους,  για ένα νησί που δεν αντέχει άλλο και καλούν  την Ελληνική Κυβέρνηση να αλλάξει άρδην την μεταναστευτική της πολιτική.

Τα κόμματα να πάρουν καθαρές θέσεις

Μετά από χιλιάδες υποσχέσεις από εκπροσώπους κομμάτων που ποτέ δεν είχαν αντίκρισμα, απαιτούν  από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέσεις καθαρές. Να πιέσουν και να επιβάλουν στην ελληνική Κυβέρνηση, την αλλαγή της μεταναστευτικής της πολιτικής.

Ζητούν να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφωνίες τους ,και να συμβάλουν στην συγκρότηση Εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης τώρα και στο μέλλον για χάρη του εθνικού συμφέροντος.

Έκαναν την παραμεθόριο μια ανοικτή πληγή και πρέπει να  εκπονήσουν διακομματικά σχέδια στη βουλή για ανάκαμψη και ανασυγκρότηση των πληγέντων νησιών της παραμεθορίου.

Αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας δηλώνουν οι κάτοικοι στο iellada.gr είναι η Σάμος να αποτελεί γέφυρα και όχι φυλακή για τους μετανάστες. «Το μόνο που δεχόμαστε ως άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής είναι η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΠΡΟΩΘΗΣΗ»

Τα νησιά ενώνουν τις φωνές τους

Οι κινήσεις αντίδρασης για όλο αυτό το χάος βρίσκει ενωμένους τους δημάρχους , με πρώτον της Μυτιλήνης που πραγματικά εξαπατήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Βρίσκει σύμφωνο και το δήμαρχο της Κω που απέρριψε κατηγορηματικά στον Γ.Γ Μεταναστευτικής πολιτικής , τις κυβερνητικές προτάσεις για την δημιουργία νέων HOT SPOT. Βρίσκει σύμφωνη και τη Χίο με τη  σύγκλιση έκτακτου Δ.Σ της, μετά το «κυβερνητικό φιάσκο» της συνεδρίασης της βουλής. ,Ο δήμαρχος μάλιστα της Χίου απαιτεί, την άμεση αποσυμφόρηση  ενώ εναντιώνεται στα προγράμματα ενσωμάτωσης μεταναστών στα νησιά.  Μαζί τους είναι και όλοι  πολίτες των νησιών οι οποίοι άργησαν αλλά κατάλαβαν ότι η ελληνική μεταναστευτική πολιτική τους καταρράκωσε, τους κορόιδεψε και τους υποχρεώνει τώρα να κάνουν ότι έκαναν οι περισσότεροι κάτοικοι της Θράκης στο πέρασμα των χρόνων, να φύγουν από τα σπίτια τους και να γίνουν τα χωριά τους μουσουλμανικά .

Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι διαμορφώνεται ένα Αιγιακό μέτωπο, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στους χειρισμούς της, ενάντια στην υποκρισία της Ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ η διαμαρτυρία των νησιών καθημερινά γιγαντώνεται.

 

Φωτογραφίες Μαρία Γιαχνάκη