«Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα νιώθω τον αέρα της ελευθερίας. Σας ζηλεύουμε πολύ όλοι εμείς οι Κύπριοι που βλέπουμε την πατρίδα μας διχοτομημένη για σχεδόν μισό αιώνα, όμως ταυτόχρονα πεισμώνουμε και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε πορεία ως Ελληνες. Οτι οφείλουμε να επιμένουμε στον εθνικό και θρησκευτικό μας στόχο και στις ρίζες μας. Ότι επιβάλλεται να είμαστε μονιασμένοι σαν κοινωνία, ενωμένοι σαν λαός και να έχουμε μια κοινή και ενιαία φωνή στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Αρχιεπισκόπος Κύπρου Γεώργιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πελοπόννησος".
Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Πάτρα συνέπεσε με την έλευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα για τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και την ανακοίνωση της υπογραφής της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας, ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας θέλησε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα, στέλνοντας μηνύματα… εντός, εκτός και επί τα αυτά, τα οποία θα συζητηθούν. «Ως Έλληνες Κύπριοι ζητάμε τη συμπαράσταση του έθνους. Πρέπει άπαντες να το εμπεδώσουν και να το κατανοήσουν: Αν χαθεί η Κύπρος, θα αρχίσει το ξήλωμα της Ελλάδας. Αν πέσει η Κύπρος, μετά θα πέσει και η Ελλάδα. Η Κύπρος είναι το τελευταίο προπύργιο του ελληνισμού. Προσωπικά με θλίβει το ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποχωρώντας ενδεχομένως στις αξιώσεις και τις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, άφησε εκτός συζητήσεων στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα, το θέμα της Κύπρου. Αλήθεια δεν είναι αυτό θέμα που επηρεάζει την Ελλάδα; Δεν είναι ζήτημα που απασχολεί όλον τον ελληνισμό; Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό και την Εκκλησία της Ελλάδας για τη συνεχή τους στήριξη και αγάπη, όμως ειλικρινά έχουμε απαιτήσεις και από τις ελλαδίτικες κυβερνήσεις που πολλές φορές βλέπουν, δυστυχώς, με κοντόφθαλμη οπτική τις απαιτήσεις και τα δίκαια του ελληνισμού. Να μην αφήνουν, λοιπόν, απ΄ έξω από τις διαβουλεύσεις τους με τη διεθνή κοινότητα και τις εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις και το Κυπριακό. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε. Η Τουρκία χρησιμοποιεί σταδιακά τη μέθοδο του σαλαμιού και τεμαχίζει αργά, αλλά σταθερά την Ελλάδα. Επιβάλλεται να αντισταθούμε», είπε.
Μιλώντας με τα μέλη της Ενωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν έκρυψε την ενόχλησή του και από το γεγονός ότι έχει «παγώσει» το θέμα με τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας που λειτούργησε από την κυβέρνηση Ερντογάν ως τζαμί, περιμένοντας από την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις και γι΄ αυτό το σοβαρό ζήτημα, το οποίο δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό».