Back to top

Ζάεφ: Παρασκηνιακό παιχνίδι με τους βουλευτές του VMRO μέχρι τις... εκλογές

09/10/2018 - 13:07

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ.Ζάεφ υπό την πίεση των Αμερικανών ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση την συμφωνία των Πρεσπών παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερψηφίσει τις αλλαγές.

Σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή, όμως δεν εκκίνησε επί τόπου την απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.

Τα εν λόγω άρθρα υποθάλπουν αλυτρωτισμό, καθώς επιτρέπουν αναθεωρητισμό όσον αφορά την κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό στα εσωτερικά άλλων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι

Ο εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο, απειλές και προσφορές ανταλλαγμάτων προς τους βουλευτές του VMRO ώστε να προσχωρήσει ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών της αντιπολίτευσης προς την πλευρά του Ζ.Ζάεφ και της έγκρισης της συμφωνίας παραλαβής των κληρονομικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας.

Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 25 Νοεμβρίου ή στις 2 Δεκεμβρίου

Αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογών έχει δηλώσει, και ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για διεύρυνση όπως και οι Αμερικανοί καθώς κανείς τους δεν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Είναι πολύ πιθανό λόγω των πιέσεων που έχουν εξασκήσει στον σλαβικό πληθυσμό να ηττηθεί κατά κράτος ο Ζ.Ζάεφ και να επιστρέψει το VMRO στην εξουσία, το οποίο είναι σαφώς ρωσικού προσανατολισμού και να ακυρώσει εν τη γενέση της την συμφωνία των Πρεσπών

Κάτι βέβαια που θα εξυπηρετούσε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό που έτσι θα διέσωζε την Μακεδονία και την Ιστορία της που την παρέδωσε με τόση ευκολία η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί την κύρωση της συμφωνίας για να μην εισέλθουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αλλά στην παρούσα φάση η στάση αυτή ταυτίζεται με τα πραγματικά εθνικά ελληνικά συμφέροντα