Το Κυπριακό και το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που δεν εφαρμόζει η Τουρκία, έγειρε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Υπάρχουν και διαφορές, επισήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το ζήτημα της Κύπρου και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες δεν εφαρμόζει η Τουρκία. «Υπάρχουν βέβαια και διαφορετικές απόψεις όπως το Κυπριακό και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας» είπε. Επίσης, υπογράμμισε ότι ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι πράγματι πολύ σημαντικά στην πορεία προς την Ευρώπη. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικά για να περπατήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντικό εταίρο της ΕΕ, υποψήφια προς ένταξη χώρα και εξήρε τον ρόλο της για την ασφάλεια της Ευρώπης. Αναφερθείσα στη συνάντηση, είπε πως συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό τόσο διμερή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όσο και τα πεδία συνεργασίας που υπάρχουν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Από την πλευρά της Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε ότι είναι στρατηγική επιλογή της Τουρκίας η ένταξη στην ΕΕ, ζητώντας την επανάληψη των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης, ενώ έθεσε για μία ακόμη φορά το θέμα της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης, όπως και το θέμα των θεωρήσεων για τα ταξίδια των Τούρκων πολιτών στις χώρες της ΕΕ.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ στην εποχή Τραμπ, o Τούρκος υπουργόςεξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να επιλυθούν τα διμερή ζητήματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά στη Συρία, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Kaja Kallas, πρότεινε τη σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία. «Ένα σχέδιο είναι να ξεκινήσουμε με εκείνα τα μέτρα που είναι πραγματικά απαραίτητα για την αντιμετώπιση της ανοικοδόμησης της χώρας», δήλωσε ο Kallas στο περιθώριο των συνομιλιών με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan στην Άγκυρα την Παρασκευή.
Εάν η νέα συριακή ηγεσία επιδείξει πρόοδο, θα μπορούσαν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, συνέχισε ο Κάλλας. Συνομιλίες για το θέμα αυτό αναμένεται να διεξαχθούν τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Κάλλας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιό της στην Άγκυρα. Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι κυρώσεις θα μπορούσαν αρχικά να χαλαρώσουν για να διευκολυνθούν ο ενεργειακός εφοδιασμός και τα ταξίδια.
Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Συρία ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του άμαχου πληθυσμού από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2011. Οι κυρώσεις αυτές στόχευαν επίσης οικονομικούς τομείς από τους οποίους επωφελούνταν ο κύκλος εξουσίας του αλ Άσαντ.
Τα μέτρα της ΕΕ περιλαμβάνουν την απαγόρευση επενδύσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Συρίας και σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία.
Η δέσμη κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση της εισαγωγής αργού πετρελαίου από τη Συρία, εμπάργκο όπλων και περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές. Ο αερομεταφορέας σημαίας Syrian Airlines υπόκειται επίσης σε κυρώσεις.
Εάν οι εξελίξεις στη Συρία πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, οι κυρώσεις θα επανέλθουν, δήλωσε ο κ. Κάλας, προσθέτοντας ότι μετά την πτώση του Άσαντ από την εξουσία, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους κυβερνήτες της χώρας για να οικοδομήσουν μια πραγματική δημοκρατία στη Συρία.