Back to top

Θα φάμε τα μούτρα μας με την βιασύνη μας να τελειώσουμε το Σκοπιανό

10/01/2018 - 10:11

Η βιασύνη της ελληνικής κυβέρνησης να τελειώσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δεν θα μας βγει σε καλό. Αυτός ο αγώνας δρόμου της ελληνικής διπλωματίας έχει και αγκάθια και προβλήματα και κρύβει κινδύνους λόγω της πραγματικής απειρίας από ότι φαίνεται όσων χειρίζονται το θέμα.

ΘΕΜΑ IELLADA.GR
Σίγουρα θέλει η κυβέρνηση να τελειώνει τα θέματα , όμως θα πρέπει να τα γίνει αυτό, προς το συμφέρον της χώρας και όχι προς το συμφέρον άλλων χωρών που βιάζονται λόγω δικών τους στρατηγικών θεμάτων.
Η αλήθεια είναι μια . Ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται για την Ουάσιγκτον, οπότε υπάρχει μια τάση να τελειώσουν τα εθνικά θέματα στα οποία εμπλέκονται και τα συμφέροντα της Αμερικής και να πάει έτοιμος στον Λευκό Οίκο και καθαρός.
Σίγουρα η ολοκλήρωση της ονοματοθεσίας των Σκοπίων βοηθάει την Αμερική να πάρει στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας τα Σκόπια γρήγορα, πριν ο Πούτιν προλάβει αφού γνωρίζουμε καλά ότι εποφθαλμιά τα Βαλκάνια.
Αυτός όμως ο λόγος δεν βοηθά τα ελληνικά συμφέροντα διότι μια γρήγορη απόφαση μπορεί να είναι μια λάθος απόφαση και μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα μικρή σαν τα Σκόπια, η οποία σήκωσε ήδη κεφάλι στην Αμερική, στην προσπάθεια της δεύτερης να τους συνετίσει για μια συμβιβαστική λύση. Και η Αμερική πολύ καλά έκανε και απευθύνθηκε στα Σκόπια διότι αυτή η χώρα δημιουργεί το πρόβλημα και όχι η Ελλάδα.
Παρόλα αυτά τελικά πάλι η καυτή πατάτα στα χέρια της Ελλάδας έπεσε, αφού τα Σκόπια τα κουμαντάρει ο Τζόρτζ Σόρος με τον αγαπημένο του Ζόραν Ζάεφ. Άρα η Αμερική μόνο την Ελλάδα μπορεί να κουνήσει και να πιέσει πια.
Τώρα κατά πόσον η Ελλάδα πράττει σωστά, αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό που μάλλον θα το απαντήσει η ιστορία, διότι αν προχωρήσουμε σε λύση με αυτούς τους εκβιασμούς που δεχόμαστε τώρα, τότε είναι σίγουρο ότι σύντομα η ιστορία θα μας γράψει ως την χώρα με τις βιαστικές κινήσεις και τα μεγάλα λάθη.
Το γεγονός πάντως ότι η Ελληνική κυβέρνηση είτε μέσω Κοτζιά είτε μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού αφήνει να εννοηθεί ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποφάνθηκαν για το όνομα, είναι πολύ επικίνδυνο. Εμφανίζουν περίτρανα ότι θα κρυφτούν πίσω από αυτές τις προτάσεις σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει και την λέξη Μακεδονία και μετά θα μας σερβίρουν το όνομα που θα ακολουθήσει μια εθνική καταστροφή κι εδώ θα είμαστε όλοι και θα το δούμε.
Αν δεν εξυπηρετηθούν τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και αποδεχθούμε τη σύνθετη ονομασία Νέα Μακεδονία, τότε είναι σίγουρο ότι η κλοπή αυτή του ονόματος από τα Σκόπια με την δική μας συναίνεση θα φέρει πολλά δεινά που δεν θα μπορούμε να αντέξουμε.

Ωστόσο η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αναγγέλλοντας την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Αποσαφήνισε, μάλιστα, πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόσθεσε.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δύο σημαντικές συναντήσεις με τις οποίες εγκαινίασε τη νέα χρονιά στην Αθήνα, ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Στη συνέχεια, στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε το 2018 ως «χρυσή χρονιά», μία ευκαιρία για τη χώρα του να επιτύχει πρόοδο σε σχέση με την ευρωατλαντική ολοκλήρωσή της, ιδιαίτερα ως «ιστορικό» το πρώτο εξάμηνο. «Το 2018 θα ανήκει σε εμάς, στις δύο χώρες όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασια μας και τελικά να λύσουμε τη διαφορά που έχουμε και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας (στους ευρωατλαντικούς θεσμούς)» σημείωσε.

Όπως φαίνεται την «λύση» πολύ δύσκολα θα την αποφύγουμε. Έχει μέγιστη σημασία να είναι προς χρήση για όλες τις «δουλειές» και να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές στο ζήτημα της ταυτότητας και τη γλώσσας ώστε να υπάρχει σαφής φυλετικός και ιστορικός διαχωρισμός μεταξύ των «Μακεδονιών»