Τον οδικό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά θέματα, σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εκλογές, έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, στην Κύπρο.
Βασικές προτεραιότητες θα αποτελούν η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, αλλά και η προσφυγή στη Χάγη, για να λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
Είναι δεδομένο πως διανύουμε μια περίοδο τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών και εξαιρετικά σοβαρών κινδύνων. Και αυτό είναι κάτι που σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, όσο και με κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σημειώσει πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας, οδηγούν σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνθήκες ψυχρού πολέμου.
Γι' αυτό και επιδιώκει να υπάρχει ακόμα πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, έτσι ώστε ο ελληνισμός να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Και φυσικά, υπό την ευρωπαϊκή σκέπη, να μπει ο στόχος για να επανασχεδιαστεί η στρατηγική των δύο κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Όπως ξέρουμε πολύ καλά τις τραγικές στιγμές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός εν μέσω του ψυχρού πολέμου, όταν δεν υπήρχε συνεννόηση Αθήνας και Λευκωσίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αυτή η στρατηγική, επιδιώκει να είναι ρεαλιστική, «μακριά από αδιέξοδους και επικίνδυνους μαξιμαλισμούς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Βασική προτεραιότητα θα έχει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ταυτόχρονα, θα είναι μια στρατηγική, που θα βάζει ως προτεραιότητα έναν διάλογο ύφεσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με απώτερο στόχο τη Χάγη.
Επίσης, αν και αντιμετωπίζει πάντα με επιφυλακτικότητα του γείτονες, εκτιμάει ότι μπορεί να αξιοποιεί τη δυναμική αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, για να μπουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κυπριακό αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, σε μια νέα τροχιά.