Επικίνδυνη κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά καθώς αμέσως μετά τις χτεσινές πολεμικές ιαχές του Μ.Τσαβούσογλου αλλά και του Χ.Ακάρ, η Αγκυρα στέλνει "βαθιά" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το ερευνητικό σκάφος Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες τη στιγμή που αμερικανικό αντιτορπιλικό, το "USS PORTER" (DDG-78) αφίχθη στο Aκσάζ.
Νωρίς το πρωί στις 09.37 π.μ. οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX 0017/19, με την οποία ανακοινώνουν την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros Hayreddin PAŞA, και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V Apollo Moon από σήμερα Πέμπτη μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που επικαλύπτει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πρόκειται για περιοχή η οποία εκτείνεται ακόμη και πέραν του 28ου Μεσημβρινού τον οποίο επισήμως έχει θέσει μονομερώς ως το ελάχιστο όριο της διεκδίκησης της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, που βάσει της γνωστής προσέγγισης εξαφανίζει όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, θεωρώντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες μόνο όσες αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα τους (12 νμ για την Κύπρο και 6 ν.μ για την Ελλάδα).
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις περιοχές αυτές η Τουρκία ήδη από το 2012 έχει δώσει παράνομες άδειες ερευνών στην Τουρκική κρατική Εταιρία ΤΡΑΟ, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά μέχρι τώρα έχει αποφύγει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή.
Για σήμερα η Τουρκία έχει αναγγείλει και την διεξαγωγή «διμερούς άσκησης με συμμετοχή τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων» σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, όπου η ευθύνη για την έκδοση NAVTEX ανήκει στις ελληνικές αρχές, σε μια ακόμη κίνηση με την οποία επιχειρεί να προκαλέσει την ελληνική αντίδραση καθώς αφορά την κρίσιμη περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Το pronews.gr, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά καθώς το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ "USS Pοrter", σύμφωνα και με τον επίσημο λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού, βρίσκεται στην Μαρμαρίδα ενώ σήμερα, σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, θα λάβει χώρα κοινή ναυτική άσκηση με την Τουρκία!
Η άσκηση αυτή προβληματίζει ποικιλοτρόπως καθώς καταρχήν η σύμμαχος χώρα αν τελικά συμμετάσχει, θα το κάνει σε μια περιοχή που θα έχει δεσμευτεί από την Τουρκία χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία για να το κάνει. Παράλληλα αμφισβητεί και την ελληνική δικαιοδοσία.
Επιπλέον η κοινή αμερικανο-τουρκική άσκηση θα αποτελεί ένα ακόμα «λιθαράκι» στην βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που μετά την συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία προς όφελος της Άγκυρας, δείχνουν σημάδια καλυτέρευσης.
Αργά χτες βράδυ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απάντησε στις χτεσινές προκλητικές και πολεμικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τον αποκάλεσε "κακομαθημένο παιδί".
Ο Π.Καμμένος σε αυστηρό τόνο έκανε μία ανάρτηση στο twitter, λίγο πριν τα μεσάνυχτα απευθυνόμενος στον Τούρκο ΥΠΕΞ:
«κ.Τσαβούσογλου σας ευχαριστώ για τις πρωτοχρονιάτικες απειλητικές σας δηλώσεις.
Είναι το δώρο ότι κάνω καλά τη δουλειά μου, θα συνεχίσει η Ελλάδα το έργο αυτό επιδιώκοντας την Ειρήνη, υπερασπιζόμενη την Κυριαρχία της και χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες.
Δεν σας φοβάται κανείς πια».
Η τουρκική NAVTEX
TURNHOS N/W : 0017/19
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON FROM 030500Z JAN 19 TO 050700Z JAN 19 IN AREA BOUNDED BY;
35 50.00 N - 031 58.00 E
33 58.00 N - 031 58.00 E
33 58.00 N - 028 56.00 E
35 50.00 N - 028 56.00 E
5 NM BERTH REQUESTED.
Καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για το Μπαρμπαρός
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, με επιστολή ημερομηνίας 12 Δεκεμβρίου 2018, η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καταγγέλλει τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός».
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος καταγγέλλει ότι στις 18 Οκτωβρίου, το ερευνητικό Τουρκικό κρατικό σκάφος “Barbaros Hayreddin Paşa” και τα υποστηρικτικά σκάφη συνοδευόμενα από Τουρκικά πολεμικά πλοία, ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες στις νοτιοδυτικές περιοχές της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων των θαλάσσιων τεμαχίων έρευνας υδρογονανθράκων 4 και 5. Η περιοχή υποτίθεται ότι προορίζεται για σεισμικές έρευνες από την Τουρκία, μέσω μη εξουσιοδοτημένης NAVTEX 16.10.2018, για περίοδο μεταξύ 18 Οκτωβρίου 2018 και 1 Φεβρουαρίου 2019.
«Οι προαναφερθείσες έρευνες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, βάσει του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, οι σχετικές διατάξεις των οποίων έχουν από καιρό αποκρυσταλλωθεί στο διεθνές εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία δεν έχει καμία νομική υπόσταση να διεξάγει δραστηριότητες εξερεύνησης σε σχέση με τους φυσικούς πόρους του νησιού, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, όλα τα σεισμικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτών των παράνομων και μη εξουσιοδοτημένων ερευνών ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία», τονίζεται στην επιστολή.
O κ. Κορνηλίου χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην συγκεκριμένη περιοχή «κατάχρηση των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη από το εθιμικό διεθνές δίκαιο, το οποίο αντικατοπτρίζεται επίσης στην UNCLOS», τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει στον κανόνα της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εντάσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ υπενθυμίζει στην επιστολή του, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανακήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη το 2004 και έχει εγγενή δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, ενώ τα εξωτερικά όρια των δύο ζωνών είναι η μέση γραμμή με τα απέναντι κράτη, εν αναμονή συμφωνίας για το αντίθετο. Επισημαίνει επίσης, ότι σ’ αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, στη βάση της μέσης γραμμής.
«Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών μας. Η Κύπρος είναι της άποψης ότι τα δύο κράτη θα πρέπει να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την επίτευξη συμφωνίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.
«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω την πρόσκληση της κυβέρνησης μου προς την Τουρκία να οριοθετήσουμε τις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες μας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» καταλήγει.