Back to top

Έκκληση Ελλάδας για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στην κρίση στο Σουδάν

07/01/2025 - 13:43

Την ανησυχία της Ελλάδας για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση και τον λιμό στο Σουδάν, εξέφρασε ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για διεθνή παρέμβαση μιλώντας στην Έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Σλοβενίας. Η Ελλάδα συντάσσεται με τις προειδοποιήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επιδείνωση της επισιτιστικής κατάστασης και συνυπολογίζει τα ευρήματα της Έκθεσης Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), η οποία αναφέρει ότι συνθήκες λιμού επικρατούν σε πέντε περιοχές, με πάνω από τον μισό πληθυσμό—24,6 εκατομμύρια ανθρώπους—να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Ο κ. Σέκερης καθόρισε τρεις βασικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης:

1. Ανεμπόδιστη Πρόσβαση Ανθρωπιστικής Βοήθειας:

Η Ελλάδα ζητά την άμεση άρση των διοικητικών και ασφαλιστικών εμποδίων που παρεμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Τονίζεται η σημασία της συμμόρφωσης με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και καταδικάζεται η χρήση της πείνας ως όπλου στον πόλεμο, όπως ορίζεται στο Ψήφισμα 2417 (2018) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα ανέφερε ο κ. Σέκερης, δεσμεύεται να συνεχίσει τη στήριξη της στο Σουδάν και θύμισε τη συμμετοχή της χώρας μας στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για το Σουδάν.

2. Επέκταση της Ανθρωπιστικής Βοήθειας:

Η Ελλάδα υποστηρίζει την άμεση ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας, των ιατρικών υπηρεσιών και των μέτρων προστασίας, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων και των τοπικών κοινοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ανάγκες των γυναικών, των κοριτσιών και των παιδιών, που αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους βίας, εκτοπισμού και περιορισμένης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.

Η κ. Σέκερης αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις της UNICEF σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης για τα παιδιά του Σουδάν, υπογραμμίζοντας ότι "η προστασία τους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα".

3. Παύση των Εχθροπραξιών και Πολιτική Λύση:

"Η σύγκρουση απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής με απρόβλεπτες συνέπειες για τα γειτονικά κράτη" τονίζει η Ελλάδα, ζητεί άμεση παύση των εχθροπραξιών και υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μέσω διαλόγου και διαμεσολάβησης. Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, έκανε ειδική μνεία στο έργο του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν, κ. Ραμτάνε Λαμαμρά.

"Η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν κινδυνεύει να κλιμακωθεί περαιτέρω και αποτελεί απειλή για την ήδη εύθραυστη περιφερειακή σταθερότητα με απρόβλεπτες, εκτεταμένες συνέπειες για τα γειτονικά κράτη και πέραν αυτών.

Η παύση των εχθροπραξιών είναι ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη σταθεροποίηση του Σουδάν.Η Ελλάδα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στον διάλογο και τη διαμεσολάβηση που ενοποιούνται, και στο πλαίσιο αυτό, επαινεί το έργο του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν κ. Ραμτάν Λαμάμρα" ανέφερε ο κ. Σέκερης.

Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς τον λαό του Σουδάν και τη δέσμευση της να στηρίξει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τους αμάχους, επιτυγχάνουν κατάπαυση του πυρός και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα.