Back to top

Σκοπιανό: Η πρόταση Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων: Τα αγκάθια και το παρασκήνιο

18/01/2018 - 08:51

«Αγκάθια» στο δρόμο για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό, παρά τις προθέσεις που εκφράζονται. Η πρόταση Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων που κατατέθηκε στη συνάντηση διαμεσολαβητών των δύο πλευρών στην Νέα Υόρκη αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τον σκοπιανό εκπρόσωπο, ενώ ο Ελληνας μεσολαβητής κ. Βασιλάκη μίλησε για διγλωσσία των σκοπιανών.

Πάντως, η κυβέρνηση Σκοπίων «άδειασε» τον μεσολαβητή της - ο οποίος είχε τοποθετηθεί επί ηγεσίας Γκρούεφσκι, -  με ανακοίνωση που εξέδωσε μεταμεσονύχτια αναφέροντας ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία.

Την ίδια ώρα ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ στέλνει τελεσίγραφο στην ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί αίτηση ένταξής τους στη συμμαχία χωρίς λύση για το όνομα, ενώ ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αφήνει ανοικτό να μην υπάρξει συμφωνία και μιλά για δημοψήφισμα ακόμη κι αν βρεθεί συμβιβασμός.

Το κλίμα δυναμιτίζεται και το εθνικιστικό παραλήρημα σκοπιανών που χθες διαδήωναν έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ κρατώντας κόκκινες σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και πανό με σύνθημα: Είμαστε η «Μακεδονία».

Νίμιτς : Εδωσα τις προτάσεις μου – Περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία»

Στη συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη για το όνομα των Σκοπίων στην ατζέντα, συμμετείχαν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι. Η συνάντηση έγινε υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σε δηλώσεις του ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι έδωσε τις προτάσεις του στις δύο πλευρές προκειμένου να τις επεξεργαστούν τονίζοντας ότι περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».

Δείτε το βίντεο από τον Ant1:

Νίμιτς: Μη ρεαλιστική λύση ονομασία χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

Δέσμη ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο», όπως είπε, κατέθεσε στους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με την οποία άνοιξε η αυλαία της διαπραγμάτευσης Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ. «Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», ανέφερε ο κ. Νίμιτς ξεκινώντας τη δήλωσή του, πλαισιωμένος από τους δύο πρέσβεις. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι αυτή η διαδικασία κινείται σε μια θετικά κατεύθυνση, ότι οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση και εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, προσθέτοντας πως θα είναι καλό για τις δύο χώρες και για την περιοχή.

Επισήμανε ότι οι ιδέες του ως σύνολο είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων και τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Νίμιτς είπε πως θεωρεί την πρόταση του «μια καλή δέσμη ιδεών για ένα συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές» και τόνισε την ανάγκη για μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική λύση, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.

Ωστόσο, υποστήριξε πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο "Μακεδονία" με κάποια μορφή στην ονομασία της», διευκρινίζοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού».

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει μια ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση για 25 χρόνια και είπε πως ξέρει ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και έντονα αισθήματα και στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς. Χαρακτήρισε το θέμα ως ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής.

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για τη λύση. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, είπε πως ελπίζει να λάβουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή.

Ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον έχουν προσκαλέσει να τις επισκεφτεί και συμπλήρωσε: «Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και στις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται και αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών».

Τέλος, σε ερώτηση για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είπε πως είναι δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις απόψεις τους και υπογράμμισε πως δεν θα είναι ελπιδοφόρο για τους νέους ανθρώπους να μην βρεθεί λύση.

Σκοπιανός διαπραγματευτής: Οι προτάσεις απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας.

Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel".

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

Τελεσίγραφο ΝΑΤΟ στα Σκόπια για το όνομα – Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Μπορεί να μην συμφωνήσουμε – Δημοψήφισμα αν βρεθεί συμβιβασμός

Την ώρα που ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και προαναγγέλλει δημοψήφισμα ακόμα και αν βρεθεί συμβιβασμός. Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στέλνει μήνυμα στα Σκόπια αποκλείοντας το ενδεχόμενο να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση ένταξης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "MIA", μέρος της οποίας μεταδίδεται σήμερα.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

« Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ στη συνέντευξή του αυτή.

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Μπορεί να μην συμφωνήσουμε – Δημοψήφισμα αν βρεθεί συμβιβασμός

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, συχνά περιγράφει τον εαυτό του ως «προσεκτικά αισιόδοξο».

Σε αντίθεση με άλλα μέλη της κυβέρνησης των Σκοπίων που έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η λύση για το όνομα επίκειται, ο Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί το θέμα να περιμένει για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυναμική.

Αυτό σημειώνει η ιστοσελίδα Balkaninsight στην οποία ο σκοπιανός ΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε- τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα- για να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. «Εχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι- ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Επειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Ντιμιτρόφ αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο», είπε.

Σημείωσε όμως ότι παρά την αισιοδοξία «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μία λύση, «για να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

Πάντως, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

«Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο... οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα ''Μακεδονία'' και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ''Μακεδονία''. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά», δήλωσε.

Αν βρεθεί συμβιβασμός, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Στην ερώτηση αν τον τρομάζει το δημοψήφισμα, απάντησε: «Είναι περίεργο αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι ''υπερασπιστές'' του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», τόνισε.

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ακόμη ότι είναι κρίσιμης σημασίας η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως και να είναι γνήσιες οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το ζήτημα.

Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.

«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει.