
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και στη δημοσιογράφο Caitlin McFall κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σχετικά με το γεωπολιτικό στίγμα της Ελλάδας και τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε στη συνέντευξή του η οποία προβλήθηκε σήμερα, Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2025:
-«Το γεγονός του ότι ίσως να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Τούρκο και τον Αμερικανό Πρόεδρο θα έπρεπε να αποτελεί παράγοντα ο οποίος θα το καταστήσει ευκολότερο για τον Αμερικανό Πρόεδρο να «ψιθυρίσει» στο αυτί του κ. Ερντογάν, ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης είναι πλέον δεδομένα στο σύγχρονο κόσμο».
-«Επαναλαμβάνω, τα πήγαμε πολύ καλά στην πρώτη θητεία του Προέδρου Τραμπ. Δε βλέπω το λόγο να μην ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι θα τα πάμε πολύ καλά και στη δεύτερη. Αυτό εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Υποθέτω ότι δε θα ήταν καθόλου καλό για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δημιουργήσει προβλήματα στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Λάβετε υπόψη αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία».
-«Η Συρία έχει ακτογραμμή στην Μεσόγειο και είναι γείτονάς μας. Ας είμαστε ειλικρινείς, ο ISIS έχει νικηθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί. Η ιδεολογία πίσω από τον ISIS και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ακόμη εκεί και είναι ισχυρή. Οπότε, εάν το αμελήσουμε αυτό, θα έχουμε πρόβλημα στο μέλλον και θα είναι μεγάλης έκτασης. Και οφείλω να πω πως το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνεις στη ζωή σου είναι να ξεχάσεις τους συμμάχους σου. Εκείνους που πολέμησαν στο πλάι σου την ώρα που το είχες ανάγκη και να στραφείς εναντίον τους ή να τους ξεχάσεις. Μιλώ για τους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούσαν τον ISIS για χρόνια. Η Δύση δεν πρέπει να τους ξεχάσει. Ακόμη και αν είναι για τον απλό λόγο ότι μπορεί να τους χρειαστούμε στο μέλλον». -«Δεν θα μιλήσω μόνο για την Ελλάδα. Γενικά, η μεγαλύτερη απειλή στην ασφάλεια είναι οι χώρες που δεν συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Χώρες που πιστεύουν πως τα σύνορα είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αψηφήσει και ότι οι Διεθνείς Συνθήκες πρέπει να ισχύουν μόνο όταν είναι προς το συμφέρον σου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για την Ελλάδα».