Αποφάσεις για τις κορβέτες άμεσα, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη Λωριάν της Γαλλίας που βρέθηκε για διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, στο περιθώριο της καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας FDI του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Naval Group.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε: «Παρέστην στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belh@rra, μετά από πρόσκληση του ομολόγου μου. Μια μεγάλη μέρα για τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, με σημασία και για τις ελληνικές ΕΔ αφού ακολουθεί και η δεύτερη φρεγάτα με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα είναι μπροστά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.
Τα δύο καράβια θα παραδοθούν το 2024 και το 2025. Είδα τις εργασίες ναυπήγησης, τις δυνατότητες του πολύ μεγάλου πλοίου, τις ψηφιακές δυνατότητες, μετατρέπεται σε κέντρο μετάδοσης και επεξεργασίας πληροφορίας που δημιουργεί νέες δυνατότητες. Αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες σε επίπεδο εξοπλισμού.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους ανθρώπους της εταιρείας και να ανταλλάξω απόψεις με τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν από κοντά την όλη διαδικασία. Έχουν υπογραφεί 18 συμβόλαια για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα αυτό και έπειτα συνέχεια.
Η στρατηγική σχέση με τη Γαλλία εξελίσσεται. Το μεγάλο όφελος είναι ότι οι ΕΔ ενισχύονται με τα πιο σύγχρονα μέσα και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Το ζήτημα των κορβετών θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Περιμένουμε τις προτάσεις των Γάλλων και των Ιταλών που έχουν κάνει με το χρηματοδοτικό – θα θέλαμε να είναι το ευνοϊκότερο δυνατό – αλλά και με το ζήτημα της ναυπήγησης σε ελληνικό ή σε ελληνικά ναυπηγεία.
Είμαστε κοντά στη λήψη απόφασης και γι αυτό το ζήτημα. Υπάρχει και η άσκηση της οψιόν για την τέταρτη φρεγάτα, ανάλογα με το πως θα αξιολογηθούν οι τελικές προτάσεις και σ’ αυτό το πρόγραμμα.
Επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε για να υπερισχύσουν όσοι δεν υποτιμούν την ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη. Κατανοούν όλοι την ένταση που υπάρχει και τις προσβολές από τους γείτονες. Θα θέλαμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο κατανόησης αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει η στάση των γειτόνων. Οι Γάλλοι είναι οι σύμμαχοι πιο κοντά σε εμάς που βρίσκονται διαχρονικά δίπλα μας.
Η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συμβολής, αποδεικνύουν καλύτερα απ’ όλα την ποιότητα και το βάθος αυτής της συμμαχικής σχέσης».