Back to top

Ώρα μηδέν για τη Συρία: Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες - Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

10/04/2018 - 07:48

Το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο ανεβαίνει επικίνδυνα, καθώς ηχούν σειρήνες πολέμου στον οποίο δεν αποκλείεται να εμπλακούν πυρηνικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε μάλιστα να καταστήσει σαφές πως θα πάρει την απόφασή του για «στρατιωτική δράση» των ΗΠΑ στη Συρία τις επόμενες 24-48 ώρες.

Δεν αποκλείει μάλιστα απολύτως τίποτα από όλα τις πιθανές κινήσεις στη σκακιέρα, εξετάζοντας ακόμα και επέμβαση του αμερικανικού στρατού!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν αποφάσεις εντός 24 έως 48 ωρών, μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη της Ντούμα, στην ανατολική Γούτα, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

«Ήταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους. «Θα υπάρξουν συνέπειες γι΄ αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα», διευκρινίσθηκε.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με όλες τις δυνάμεις πλέον να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Η επίθεση με πυραύλους κρουζ σε αεροπορική βάση της Συρίας ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης και πλέον τα σύννεφα του πολέμου αυξάνονται.

Τουλάχιστον 14 μαχητές, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην κεντρική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυραύλων κρουζ που έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4, που είναι γνωστό ως αεροπορική βάση Τίγιας.

H συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο αυτό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν οκτώ πυραύλους, όμως άλλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Έξαλλοι οι Ρώσοι: Επικίνδυνη εξέλιξη ο βομβαρδισμός της βάσης

«Δεν βρήκαμε ίχνος χημικών στη Ντούμα», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ σχολιάζοντας τα αεροπορικά πλήγματα που στόχευσαν τον πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (09/04), στρατωτική βάση στο κέντρο της Συρίας.

«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι Ρώσοι ειδικοί που έκαναν έρευνα στην Ντούμα, όπου το συριακό καθεστώς κατηγορείται ότι εξαπέλυσε χημική επίθεση κατά των ανταρτών, δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.

«Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (...) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.

Πούτιν: Απαράδεκτες προβοκάτσιες και φήμες

Για «απαράδεκτες προβοκάτσιες και φημολογία», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Ντούμα, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Γούτα που πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Αλλά, ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη», μεταδίδει χαρακτηριστικά το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα δεν βρήκαν συμπτώματα από χημική δηλητηρίαση, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει ωστόσο από βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων με συμπτώματα δηλητηρίασης από χημικά όπλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Στην Ντούμα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για μυρωδιά χλωρίου, ωστόσο γιατροί δήλωσαν ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην περιοχή, ενώ οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που έχουν στο παρελθόν δεχθεί επιθέσεις, δεν αναμένεται να επιχειρήσουν να εισέλθουν στη ζώνη του βομβαρδισμού.

Αντ΄ αυτού, θα συγκεντρώσουν μαρτυρίες, δείγμα αίματος από τα θύματα, στοιχεία των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών για να ερευνήσουν και αυτό το περιστατικό, το πιο πρόσφατο μίας μακράς σειράς χημικών επιθέσεων στον συριακό πόλεμο.

«Δεν έχουμε σχέση με την επίθεση», λένε ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία – Σιγή από το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ αμέσως ανακοίνωσαν ότι δεν ευθύνονται για την επίθεση τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή» οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «δεν διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μάτις, ενώ υποδεχόταν στον Σεΐχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εμίρη του Κατάρ, στο Πεντάγωνο.

«Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ερευνήσουμε είναι γιατί υπάρχουν ακόμη χημικά όπλα και χρησιμοποιούνται, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της καταστροφής τους, οπότε εργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας, από το NATO έως το Κατάρ και αλλού για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», τόνισε ο κ. Μάτις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το συριακό καθεστώς, καθώς και τους συμμάχους του, Ρωσία και Ιράν, ότι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, ενώ αποκάλεσε - στο ίδιο μήνυμα στο Twitter - «κτήνος» τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Βρετανίας. Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι τόνισε ότι η Βρετανία δεν ενεπλάκη στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Αν υπάρξει σαφής επιβεβαιωμένη απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων και μια πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν χρήσιμο, τότε θα εξετάσουμε τις επιλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν βομβάρδισε τη βάση Τ-4, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ισραηλινός στρατός, που τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές στη Συρία εναντίον βάσεων του συριακού στρατού, αρνήθηκε σήμερα να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο».

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας με έδρα στην περιοχή δήλωσε στο Reuters ότι δεν αποκλείει να ευθύνεται το Ισραήλ για την επίθεση.

Μέι: Πρέπει να λογοδοτήσουν

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, «θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι για την τελευταία φερόμενη χημική επίθεση στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή της Γούτα (Συρία), προειδοποίησε με τη σειρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει σθεναρά την καταφυγή στα χημικά υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις και θα πρέπει επειγόντως να προσδιορίσουμε τι συνέβη το Σάββατο», δήλωσε η Μέι έπειτα από συνάντηση στην Κοπεγχάγη με τον Δανό ομόλογό της Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι, το (συριακό) καθεστώς και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 60 ατόμων το Σάββατο στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.

Η συριακή κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, κυρίως η Ρωσία και το Ιράν, διέψευσαν ότι για την επίθεση ευθύνονται οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Σχεδιάζουν απάντηση;

Όπως ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις, η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι όλες οι επιλογές θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι ως αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στη συριακή πόλη Ντούμα που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων το Σάββατο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πριν από μια έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ερευνηθεί τι συνέβη στην Ντούμα και να διασφαλιστεί μια ισχυρή και ρωμαλέα διεθνής αντίδραση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

«Συμφώνησαν πως η σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για τον καθορισμό της διεθνούς αντίδρασης και πως όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι.»

Όλα δείχνουν πως η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και γενικευμένη σύρραξη.

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν, ανήσυχος ο «Σουλτάνος»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την «ανησυχία» του για τις επιθέσεις εναντίον της ανατολικής Γούτα, στη Συρία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης έπειτα από έναν βομβαρδισμό με χημική ουσία που φέρεται να εξαπέλυσε το καθεστώτος, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον της Ντούμα και της ανατολικής Γούτα», δήλωσε μία πηγή στην τουρκική προεδρία.

Η πηγή υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει για την Τουρκία και τη Ρωσία «να εργαστούν μαζί για να σταματήσουν τους θανάτους αμάχων και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, για μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.

Ρώσοι εμπειρογνώμονες που έκαναν έρευνα στην Ντούμα δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, δήλωσε πάντως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα.