Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της Σμύρνης εξέδωσε στις 17 Μαιου μια Navtex, σύμφωνα με την οποία ανακοινώνεται η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Tubitak Marmara» κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο από τις 20 Μαιου έως τις 15 Ιουνίου για επιστημονικές, περιβαλλοντικές πρακτικές.
Το πλοίο πράγματι απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης στις 25 Μαιου και κατευθύνθηκε νότια κατά μήκος των τουρκικών ακτών, διενεργώντας επιστημονικές έρευνες επί της στήλης ύδατος. Το πρωί της Κυριακής μάλιστα έριξε προσωρινά άγκυρα στα 5,5 ναυτικά μίλια βορείως των Ιμίων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Στη συνέχεια ξεκίνησε και πάλι τον πλου του με κατεύθυνση νότια, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», επικρατεί προβληματισμός μήπως το τουρκικό σκάφος αποπειραθεί να πλεύσει μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, επικαλούμενο επιστημονικές έρευνες και επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει τη δική της οπτική για τη συγκεκριμένη περιοχή μέσω μιας φαινομενικά αθώας δραστηριότητας, όπως είναι οι επιστημονικές μετρήσεις επί της στήλης του ύδατος.
Και αν οι παραβιάσει από αέρος σχεδόν εκμηδενίστηκαν, δεν συμβαίνει το ίδιο και στη θάλασσα. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τις αρχές του 2024 πλωτά μέσα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής προέβησαν σε 598 παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στο Αιγαίο. Αριθμός ελαφρώς αυξημένος από τις 563 που σημειώθηκαν το περσινό διάστημα.
Όσον αφορά στα θαλάσσια πάρκα που φαίνεται να θέλει κι η Τουρκία, πρόκειται για μια ξεκάθαρη κίνηση ώστε η Άγκυρα να βρει «πάτημα» στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών, η Άγκυρα προτείνει τη δημιουργία μέσω συνεργασίας με την Ελλάδα 4 θαλάσσιων πάρκων σε διεθνή ύδατα. Το πρώτο μεταξύ Λήμνου, Θάσου και Σαμοθράκης, το δεύτερο μεταξύ Μυτιλήνης, Αη Στράτη και Σκύρου, το τρίτο μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης και το τέταρτο μεταξύ Σύμης και Τήλου. Στο κείμενο αναφέρεται… χαρακτηριστικά: «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα, η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία αυτής της θάλασσας. Οι μονομερείς προσπάθειες διατήρησης δεν έχουν ακριβώς πιθανότητες επιτυχίας. Απαιτείται συνεργασία για την προστασία των τεσσάρων προτεινόμενων περιοχών διατήρης ή θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο Πέλαγος. Θα ήταν προς όφελος και των δύο εθνών να συνεργαστούν ειλικρινά για την προστασία της θάλασσας στην ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου. Έτσι, το 30% της προστασίας των ακτών και των θαλασσών, μπορεί να επιτευχθεί έως το 2030».
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, η αντιπολίτευση ζητά επιμονή της κυβέρνησης και στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Ο Γιάνκι Μπαγτζιόγλου, αντιπρόεδρος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσε: «Η Τουρκία θα πρέπει να ασκήσει πλήρως και αποτελεσματικά τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο με τις Ναυτικές και Αεροπορικές Δυνάμεις της στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς κανένα περιορισμό στο πεδίο.
Ειδικότερα, τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ‘Νησιά με Αποστρατικοποιημένο Καθεστώς’ (‘GASA’) και τα ‘Νησιά των οποίων η Κυριαρχία δεν έχει Παραχωρηθεί με Συμφωνίες’ (‘EGAYDAAK’) πρέπει να παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη τόσο στον Τύπο όσο και ενώπιον διεθνών οργανισμών.
Τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα σκάφη πρέπει οπωσδήποτε να δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα, η οποία φέτος δεν διεξήχθη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να πραγματοποιηθεί».
Πηγή: Τα Νέα