Υποβρύχια μικρόφωνα «θα παρακολουθούν τις κινήσεις των ελληνικών υποβρυχίων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η τουρκική εφημερίδα - «Τα νησιά είναι της Τουρκίας» αναφέρει το CNN Turk.
Στους ρυθμούς Ερντογάν «χορεύει» ο τουρκικός τύπος με προκλητικά δημοσιεύματα που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, υποβρύχια μικρόφωνα «θα παρακολουθούν τις κινήσεις των ελληνικών υποβρυχίων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Θα τοποθετούν ειδικές συσκευές σόναρ, κάτι που μέχρι σήμερα έκαναν τα περιπολικά αεροσκάφη».
«Αυτί στο Αιγαίο» τιτλοφορείται το θέμα της τουρκικής Hurriyet, που υποστηρίζει πως τουρκικά UAV της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πετάξουν ειδικά υποβρύχια μικρόφωνα στο Αιγαίο, ώστε να καταγράφουν την ελληνική κινητικότητα.
«Χάρη στο υποβρύχιο μικρόφωνο που ονομάζεται «sonobuoy», το οποίο θα ριχθεί στη θάλασσα από τα UAV, θα ανιχνευθούν δραστηριότητες σε βαθιά νερά. Η κινητικότητα των ελληνικών υποβρυχίων, ειδικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα παρακολουθείται με μικρόφωνα που ακούν σαν 'στηθοσκόπια' στις θάλασσες» αναφέρει χαρακτηριστικά η Hurriyet.
Παράλληλα μιλώντας για τις δυνατότητες του μικροφώνου σημειώνει πως «συλλέγει ακουστικές πληροφορίες υποβρυχίως, μέσω των UAV στο νερό. Έτσι θα παρακολουθείται ιδιαίτερα η υποθαλάσσια δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ηχοσημαδούρες ακούν σαν στηθοσκόπιο στις θάλασσες, η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων θα γνωρίζει κάθε βήμα στα βάθη… της Γαλάζιας Πατρίδας«.
Εν τω μεταξύ, οι «πολεμικές» ιαχές του Χουλουσί Ακάρ για την έξοδο της Ελλάδας από τις συνθήκες άνοιξαν την όρεξη των Τούρκων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τράβηξε κι άλλο το σχοινί λέγοντας: «Εϊ Ελλάδα, εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες! Μην παραπλανηθείς. Αυτά τα όπλα δεν σου χρησιμεύουν. Ό,τι και να κάνεις αυτά τα όπλα είναι πολλά για την άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εντολοδόχο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία το 1919-1920-1921 και έπεσαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε 'μην ξεχάσετε το κολύμπι... Nα ξέρετε να κολυμπάτε!'».
Οι παραπάνω δηλώσεις άνοιξαν στο CNN Turk συζήτηση ότι «τα νησιά είναι της Τουρκίας. Τώρα συζητάμε σε ποιον ανήκουν τα νησιά αυτά».
«Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μάς είπε πως αυτά τα νησιά δεν μπορείτε να στρατιωτικοποιείτε. Σε περίπτωση που συνεχίσετε, τότε θεωρείται πως έχετε βγει απο τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων» σχολίασε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Aksam, Μελίκ Γιγιτέλ.
«Tότε ξεκινάμε τη συζήτηση για το καθεστώς των νησιών» είπε ο δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβίζογλου.
«Nαι, δηλαδή πλέον αυτά τα νησιά δεν είναι δικά σας, ας κάνουμε νέα συμφωνία» συνέχισε ο Γιγιτέλ.
«Μήπως η έξοδος απο τη Λωζάνη σημαίνει πως αυτά τα νησιά είναι δικά μας;» ρώτησε ο Τζεβίζογλου.
«Nαι, εδώ μιλάμε για μια νέα συνθήκη. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, όπως ένα συμβόλαιο ενοικίασης. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι, τότε μπορεί να καταργηθεί! Έτσι και η Συνθήκη! Ο Χουλουσί Ακάρ το λέει ξεκάθαρα, αυτά τα νησιά στο παρελθόν και στο μέλλον όπως και τώρα μπορούν να είναι μόνο αποστρατιωτικοποιημένα» απάντησε ο Γιγιτέλ.