05/12/2017 - 09:14
Η ανακύρηξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η υποστήριξη αυτού του σχεδίου από την Αμερική θα ήταν, θα έλεγε κανείς η αρχή ενός νέου πολεμικού κλίματος και νέων αντιδράσεων από την Παλαιστινιακή πλευρά και κυρίως από την εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση το Ισραήλ να αναγνωρίζεται επίσημα πια ως κράτος με πρωτεύουσα την Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Θέμα iellada.gr
Τα μηνύματα αυτά και κυρίως το ότι η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς αλλά και η Λιβανέζικη εξτρεμιστική οργάνωση Χεσπολά απείλησαν με νέα ιντιφάντα και ανεξέλεγκτα τρομοκρατικά χτυπήματα, έκαναν τον αμερικανό πρόεδρο να τα μαζέψει.
Ανέστειλε προς το παρόν λοιπόν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ που ουσιαστικά θα άπλωνε το κράτος του Ισραήλ μέχρι και στα Παλαιστινιακά εδάφη, για να ηρεμήσει την κατάσταση και να αποφύγει έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Η αποκάλυψη μάλιστα ότι η Σαουδική Αραβία έχει ήδη αρχίσει τη συνεργασία με το Ισραήλ σε πολλά θέματα αλλά κυρίως και στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτέυουσας δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο και ο περιβόητος κύκλος αίματος δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει στη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία επηρεάστηκε από την Αμερική να προχωρήσει σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο ακριβώς για να έχει από εδώ και πέρα έναν σύμμαχο σε όλες τις κινήσεις και κυρίως στα βήματα που κάνει τώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή.
Το λάδι στη φωτιά έχει ήδη πέσει από τη συνεργασία Ριάντ, Τελ Αβίβ αφού και οι δύο πλευρές εναντιώνονται στο Ιράν και το έδειξαν προσφάτως με την αεροπορική επιδρομή σε Ιρανικό στόχο στη Δαμασκό.
Η Αμερικανική πλευρά που μισεί το Ιράν κατάφερε να φτιάξει ένα μέτωπο εναντίον του, από τα δύο ισχυρά κράτη προτρέποντάς τα μάλιστα να αναπτύξουν ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις τους.
Πάντως είναι γεγονός ότι το Ισραήλ είχε ζητήσει την συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας να χτυπήσουν το Λίβανο από κοινού ξεκινόντας άλλον ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή , κάτι που η Σαουδική Ααραβία αρνήθηκε προς το πάρον λόγω έλλειψης οικονομικών δυνατοτήτων. Η επιθυμία πάντως να χτυπήσουν το Λίβανο είναι κοινή και για τα δύο μέρη αφού στο Λίβανο η εξτρεμιστική οργάνωση Χεσμπολά, η οποία είναι φιλοιρανική έχει πλέον αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη από το παρελθόν και μάλιστα σχεδόν κυβερνά το Λίβανο.