Οι πολιτικές επιτροπές της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, που συνεδρίασαν σήμερα (13/01) στην πόλη Αλ Ούλα, συμφώνησαν και συνυπέγραψαν 48 πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, που υπογράφουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι περισσότερες πρωτοβουλίες (δεκαεννέα) αφορούν τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, ενώ, ακόμη δεκαπέντε αποφασίσθηκαν στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, με στόχο τη δημιουργία μίας μακροπρόθεσμης οικονομικής εταιρικής σχέσης. Σημαντικές δράσεις θα λάβουν χώρα και για τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. Αναλυτικά, οι Συμπρόεδροι του Συμβουλίου εξέτασαν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τόνισαν τη σημασία της ενεργοποίησης του Συμβουλίου και των Επιτροπών του ως βασικής πλατφόρμας που πλαισιώνει το έργο των δύο χωρών για την ενίσχυση των σχέσεων προς περαιτέρω πρόοδο και ευημερία υπό το πρίσμα των διαθέσιμων δυνατοτήτων των δύο χωρών και της σημασίας της προώθησης και επένδυσής τους με την καταλληλότερη μέθοδο που θα επιτυγχάνει αμοιβαία οφέλη. Επιπλέον, εξήραν τις προσπάθειες των Γενικών Γραμματειών του Συμβουλίου στη διευκόλυνση του έργου του Συμβουλίου και των Επιτροπών του και τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι Επιτροπές του Συμβουλίου. Συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να αναπτύσσουν διάφορους τομείς συνεργασίας για τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της ευημερίας για τις δύο χώρες, μέσω των ακόλουθων συστάσεων:
Πολιτική Επιτροπή:
Τα δύο Μέρη υπέγραψαν τα πρακτικά της Πολιτικής Επιτροπής και στο πλαίσιο της Επιτροπής συμφωνήθηκαν τέσσερις (4) πρωτοβουλίες ως εξής:
Διεξαγωγή διαβουλεύσεων μεταξύ αξιωματούχων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Συνέχιση των συζητήσεων για την αμοιβαία απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίων για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.
Αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού των επιμέρους θέσεων σε διεθνή φόρα.
Προετοιμασία Σχεδίου Δράσης για συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Διπλωματικών Σπουδών «Πρίγκιπας Σαούντ Αλ – Φαϊσάλ».
Επιτροπή Ασφαλείας και Άμυνας:
Αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες και αναδυόμενες προκλήσεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον και με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στις αντίστοιχες περιφέρειές τους, τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, μέσω της δημιουργίας μιας μακροπρόθεσμης στρατιωτικής εταιρικής σχέσης. Τα δύο Μέρη υπογράμμισαν τη σημασία της περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, μέσω της οργάνωσης πολυάριθμων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας στους στρατιωτικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πνεύμα αυτό συμφώνησαν, κατ’ αρχήν, σε (19) πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Επιτροπής.
Επιτροπή Επενδύσεων και Εμπορίου:
Τα δύο Μέρη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του Εμπορίου και των Επενδύσεων και τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής εταιρικής σχέσης. Τόνισαν τη σημασία της αύξησης του διμερούς εμπορίου τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, της ενθάρρυνσης και υποστήριξης επενδύσεων, καθώς και της αντιμετώπισης τυχόν προκλήσεων, μέσω ανταλλαγής επισκέψεων, διεξαγωγής συναντήσεων και οργάνωσης επενδυτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και στην προσέλκυση υψηλής ποιότητας επενδύσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Τα δύο Μέρη συζήτησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες, που συνδέονται με διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και έδωσαν προτεραιότητα σε (15) πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Επιτροπής Επενδύσεων και Εμπορίου. Οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν σε αυτό το στάδιο είναι οι εξής: Η συνεργασία στο έργο υποθαλάσσιου καλωδίου (EMC), η παροχή υποστήριξης και η αντιμετώπιση προκλήσεων που ενδέχεται να προκύψουν αναφορικά με το έργο, η εξερεύνηση πιθανών τομέων συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Εθνικού Ταμείου (Ταμείο Ανάπτυξης) και του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με τις στρατηγικές και τους μηχανισμούς επενδύσεων των δύο ταμείων, η συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας (θαλάσσια μεταφορά και ναυπηγική), η γεωργία και οι βιομηχανίες τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων της ιχθυοκαλλιέργειας και των βιώσιμων πρακτικών), οι επικοινωνίες και η πληροφορική, η φιλοξενία και ο τουρισμός, οι υπηρεσίες στον κατασκευαστικό τομέα, τομέα της μηχανικής και του σχεδιασμού, καθώς και κτηματομεσιτικές υπηρεσίες. Τα δύο Μέρη εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους για αύξηση του όγκου εμπορίου μέσω της ενίσχυσης των μη πετρελαϊκών εξαγωγών μεταξύ των δύο χωρών.
Επιτροπή Ενέργειας:
Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και των κοινών συμφερόντων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2025, διαδικτυακά. Τα δύο Μέρη τόνισαν τη σημασία της Ενέργειας ως καταλύτη για την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας. Τα δύο Μέρη εξέτασαν το βάθος των σχέσεων σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της Επιτροπής και συμφώνησαν σε επτά (7) Πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών και της τεχνολογίας πληροφορικής, οι οποίες περιλαμβάνουν: Ηλεκτρική Διασύνδεση, Ενεργειακή Απόδοση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Καθαρό Υδρογόνο, Δέσμευση, Αξιοποίηση και Αποθήκευση Άνθρακα (CCUS), Υποθαλάσσιο καλώδιο East – Med Corridor (EMC) Fiber Optic Cable, Σύστημα Οπτικών Ινών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Επιτροπή Τουρισμού:
Τα δύο Μέρη συμφώνησαν στη σημασία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον τομέα του Τουρισμού και της αύξησης της ευαισθητοποίησης σχετικά με την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία ως τουριστικούς προορισμούς, μέσω της ενεργοποίησης του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2024 – 2026 που στοχεύει να φέρει πιο κοντά τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών, και να αυξήσουν την τουριστική ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο Μέρη συμφώνησαν να εργαστούν για την ενεργοποίηση του Κοινού Προγράμματος Δράσης (2024 – 2026) στον τομέα του τουρισμού, που έχει υπογραφεί από τις δύο χώρες.
Επιτροπή Πολιτισμού:
Τα δύο Μέρη υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Περαιτέρω, έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να εκκινήσουν προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών ως μέθοδοι εμβάθυνσης της συνεργασίας και προώθησης της αμοιβαίας κατανόησης στον πολιτιστικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο μέρη συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε πρωτοβουλία στον τομέα της ανταλλαγής πολιτιστικών προγραμμάτων και συμμετοχών μεταξύ των δύο χωρών.
Επιτροπή Αθλητισμού:
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα του αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση των επικεφαλής των ομάδων εργασίας της Επιτροπής Αθλητισμού στις 8 Ιανουαρίου 2025. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης επαινέθηκε το επίπεδο συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού και συζητήθηκαν τρόποι μελλοντικής ανάπτυξης αυτής της συνεργασίας. Υιοθετήθηκαν τρεις (3) πρωτοβουλίες, οι οποίες περιλαμβάνουν: συνεργασία στον τομέα της Καταπολέμησης του Ντόπινγκ στον Αθλητισμό, εκπαίδευση στα Αθλητικά Μέσα Ενημέρωσης, υποδομές Αθλητισμού και Σχεδιασμός Σταδίων.