Συμφωνία επετεύχθη στο ζήτημα της ενέργειας κατά την Σύνοδο Κορυφής, γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τις Βρυξέλλες.
«Από τον περασμένο Μάρτιο είχα θίξει το ζήτημα της εργαλειοποίησης της ενέργειας στο φυσικό αέριο από την Ρωσία. Είχα ζητήσει ενιαία απάντηση για ένα πλαφόν έτσι ώστε να μην αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε πολύ περισσότερα απ όσα πρέπει, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Υπήρχαν αντιδράσεις από κράτη μέλη όμως η επιχειρηματολογία μας τελικά έπεισε και τους πιο καχύποπτους και έχουμε συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Η συμφωνία στις Βρυξέλλες όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, δίνει την δυνατότητα στην Επιτροπή να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων με πιο φθηνό αέριο καθώς και για πλαφόν. «Η ελληνική κυβέρνηση στήριζε στηρίζει και θα στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές στο ζήτημα της ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Το όφελος οι πολίτες το έβλεπαν ήδη. Εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του αερίου, τόσο λιγότερο ,επώδυνη είναι η άσκηση για το ταμείο της χώρας και οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερα», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα μέτρα ανακούφισης της ενεργειακής κρίσης.
Για πιθανά μέτρα μετά τα Χριστούγεννα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «εδώ καλά καλά δεν έχουμε εφαρμόσει ακόμα τα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη και με ρωτάτε για άλλα μέτρα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τις πτωτικές τιμές στο αέριο, αλλά έχουν δει πολλά τα μάτια μας και περιμένουμε».
«Υπάρχει ανάγκη της απειλής χρήσης του όπλου του πλαφόν προκειμένου να μην υπάρξει εκτίναξη των τιμών», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες έχοντας ως στόχο την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη ως προς το πως οι αγορές αξιολογούν τις κυβερνήσεις».
«Η απόφαση που ελήφθη λαμβάνει υπόψιν πολλές από τις ελληνικές προτάσεις. Έχουμε κατοχυρώσει ως χώρα μια τεχνοκρατική επάρκεια με τις προτάσεις που καταθέτουμε να είναι τεκμηριωμένες και να εισακούγονται.
Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στη ευρύτερη γειτονιά των Βαλκάνιων ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τις γείτονες βαλκανικές χώρες».
«Η φιλοδοξία μας είναι η χώρα να καταστεί εξαγωγές ηλεκτρική ενέργειας», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κλείνουμε τις πόρτες των προκλήσεων στην Τουρκία
«Για τις διμερείς σχέσεις δεν έχω περισσότερα, να επαναλάβω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι χρήσιμη γιατί έγινε ενώπιον όλων των ηγετών η δικιά μας θέση δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας, «τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοικτά αλλά οι πόρτες των προκλήσεων κλειστές».
«Θα επαναλάβω ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που οξύνει τους τόνους, δεν είναι η Ελλάδα εκείνη δεν σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες της καλής γειτονίας. Οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλάξουμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά την δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου «Tyfun», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, «Δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και έχω την ίδια απαίτηση από την πλευρά τους, να μην σχολιάζουν τα δικά μας».
Ο πρωθυπουργός τέλος κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και μάλιστα κερδίζει απο αυτές. «Έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε κυρώσεις κατά προσώπων και άλλων στην Τουρκία και πιστεύω πως πλέον αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Τα παράθυρα του διαλόγου από εμάς είναι ανοιχτά, αλλά οι πόρτες των προκλήσεων είναι κλειστές. Θετικό ότι έγινε μία κίνηση, αλλά θα επαναλάβω ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που οξύνει την κατάσταση και δεν είναι εκείνη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».