Back to top

Μέση Ανατολή: Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης - Στο «κόκκινο» η ανησυχία, στα ύψη το πετρέλαιο

27/12/2023 - 17:10

Τα πλήγματα των ΗΠΑ σε στόχους στο Ιράκ και οι νέες επιθέσεις των μαχητών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προσφέρουν τα τελευταία προειδοποιητικά σημάδια ότι ο πόλεμος στη Γάζα κινδυνεύει να επεκταθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα (25.12) ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιδρομές σε τρεις εγκαταστάσεις στο Ιράκ που συνδέονται με την Κατάΐμπ Χεζμπολάχ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η ιρακινή ομάδα ανταρτών που υποστηρίζεται από το Ιράν βρίσκεται πίσω από μια επίθεση που τραυμάτισε τρεις Αμερικανούς υπαλλήλους, αφήνοντας έναν από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ενώ δεν επιδιώκουμε να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση στην περιοχή, είμαστε δεσμευμένοι και πλήρως έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας και των εγκαταστάσεων μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, κάνοντας λόγο για «αναγκαία και ανάλογη» απάντηση.

Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Στη συνέχεια, την Τρίτη (26.12), οι αντάρτες Χούτι με έδρα την Υεμένη, που υποστηρίζονται επίσης από το Ιράν, επανέλαβαν τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η MSC Mediterranean Shipping Co. επιβεβαίωσε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC United VIII χτυπήθηκε ενώ ήταν καθοδόν προς το Πακιστάν. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Οι ΗΠΑ και ορισμένα άλλα έθνη έχουν σχηματίσει μια ειδική ομάδα για να απαντήσουν στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Με αυτή τη διαβεβαίωση, η A.P. Moller-Maersk A/S, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, δήλωσε ότι ετοιμαζόταν να ξαναρχίσει τα δρομολόγια. Ωστόσο, το πετρέλαιο αυξήθηκε την Τρίτη καθώς οι εντάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα λόγω της αναταραχής στη ναυτιλία.

Αν και το Ιράν αρνήθηκε ότι βοήθησε μαχητές να επιτεθούν σε εμπορικά πλοία, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για μια αεροπορική επιδρομή στη Συρία τη Δευτέρα που σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Φρουράς της Επανάστασης.

«Σαφώς, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς με αυτό το είδος έντασης, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξει κάποια κλιμάκωση», δήλωσε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace και πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που συμβούλευε τους υπουργούς Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή.

Ο αριθμός των μη κρατικών ομάδων, καθώς και το απρόβλεπτο τόσο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και των πιθανών απαντήσεων του Ιράν, καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για το πότε συγκεκριμένα περιστατικά ενδέχεται να εκδηλωθούν σε ευρύτερη κλιμάκωση. Αλλά ο Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αναγκαστούν να ενεργήσουν πιο δυναμικά εάν μια περιφερειακή ομάδα σκοτώσει μέλη αμερικανικών δυνάμεων. «Αν δεχτούμε απευθείας επίθεση και πεθάνουν Αμερικανοί, τότε θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ, πολύ πιο βαριά απάντηση», είπε.

Οι επιθέσεις, και άλλες εξελίξεις στην περιοχή, υπογραμμίζουν μια ολοένα και πιο δύσκολη πράξη εξισορρόπησης για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία προσπαθεί να στηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του εναντίον της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου και συνέλαβε περισσότερους από 200 ομήρους. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή από το να χτυπήσουν το Ισραήλ, καθώς επιδιώκει έναν ολοένα και πιο θανατηφόρο χερσαίο πόλεμο σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές στη Γάζα. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ άσκησαν επίσης πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τις επιχειρήσεις υψηλής έντασης στη Γάζα, οι οποίες έχουν σκοτώσει περίπου 20.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το ραντεβού στην Ουάσιγκτον

Ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ συνάντησε στην Ουάσιγκτον τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Οι συζητήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, αφορούσαν τον ίδιο τον πόλεμο, τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα, τον περιορισμό των απωλειών αμάχων και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για την περιοχή. Η συνομιλία σχετικά με τη σύγκρουση επικεντρώθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις που στρέφουν την εστίασή τους στους κύριους στόχους της Χαμάς, είπε ο αξιωματούχος.

Ξεχωριστά, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, σχετικά με τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη το βράδυ.

Για τους Ισραηλινούς αξιωματούχους που ανησυχούν για τους μαχητές της Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο και άλλες ομάδες στην περιοχή, η τρέχουσα σύγκρουση μοιάζει ήδη με τον ευρύτερο πόλεμο που οι ΗΠΑ λένε ότι προσπαθούν να αποτρέψουν. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκάλαντ δήλωσε στην Κνεσέτ ότι το Ισραήλ βρισκόταν στη μέση ενός «πολυμετωπικού πολέμου», έχοντας ήδη δεχτεί επίθεση από επτά διαφορετικούς χώρους - Γάζα, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Υεμένη και Ιράν.

«Έχουμε ήδη λάβει μέτρα εναντίον έξι από αυτά τα επτά έθνη, και θα πω τώρα με τον πιο σαφή τρόπο, ότι όποιος αναλάβει δράση εναντίον μας θα γίνει πιθανός στόχος», είπε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας. «Δεν θα υπάρξει ασυλία για κανέναν».

Πηγή: Bloomberg