Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενάντια σε μια «κλιμάκωση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σύγκρουση», έπειτα από την ανακοίνωση του Ιράν να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.
«Προσκαλώ όλους να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να μην ενδώσουν σε αυτή την κλιμάκωση επειδή στο μόνο που θα οδηγήσει είναι στη σύγκρουση», τόνισε ο Μακρόν μετά από την συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών δεν σημαίνει ότι η Τεχεράνη τοποθετείται εκτός της διεθνούς συμφωνίας του 2015 που καθορίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα (ΚΟΣΔ). Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι δεν ζήτησε από το Παρίσι να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015, καθώς πιστεύει ότι αυτή δεν θα επιβιώσει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΚΟΣΔ και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Δεν ζήτησα από τη Γαλλία να αποχωρήσει από την ΚΟΣΔ επειδή πιστεύω ότι βασικά πρόκειται να διαλυθεί από το βάρος των οικονομικών δυνάμεων», τόνισε. Νωρίτερα, η ΕΕ κάλεσε την Τεχεράνη να συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τις πυρηνικές δραστηριότητές της και ανέφερε πως «μελετά» την απόφαση των ιρανικών αρχών να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να εμπλουτίζει ουράνιο.
Το Ιράν ενημέρωσε τη Δευτέρα τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για τη δρομολόγηση ενός σχεδίου με στόχο να αυξήσει τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό ουρανίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανός αντιπρόεδρος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. «Αυτό που κάνουμε δεν παραβιάζει τη συμφωνία» που συνήφθη τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη και από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν στις 8 Μαΐου, υποστήριξε ο Σαλεχί, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών ερμηνεύεται ως πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιταχύνει την πραγματοποίηση των υποσχέσεών της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή. Οι Ευρωπαίοι έχουν κυρίως δεσμευθεί να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν παρά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στις αρχές Αυγούστου.