Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι η απόκτηση των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την συμφωνία να έχει «μπλοκαριστεί» από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις δημόσιες ομιλίες του αλλά και από τις πρόσφατες επαφές με την την αμερικανική πλευρά, «καίγεται» να αποκτήσει τα μαχητικά καθώς εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται μια γενιά επάνω και θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής.
Το θέμα αυτό άλλωστε, συζητήθηκε και κατά την τελευταία σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας βρέθηκαν πρώτα στην ατζέντα των συζητήσεων, κάτι που δείχνει την έντονη ανησυχία των Τούρκων.
Με 220 «παλιά» μαχητικά αεροσκάφη η Τουρκία
«Εάν δεν προχωρήσει η αναβάθμιση των F-16 στο τέλος της δεκαετίας, η Τουρκία θα βρεθεί περίπου με 220 αεροσκάφη και απέναντί της θα έχει αντίστοιχα ελληνικά, τα οποία θα είναι μια γενιά πάνω και αυτά θα είναι μια γενιά πάνω με τα F -16 Viper, τα Ραφάλ, τα F-16 Block 50, τα Μιράζ 20005, χωρίς να υπολογίζουμε και τα F-35», τόνισε ο αντιστράτηγος Τζούμης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (27/1) στην ΕΡΤ.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αντώνης Κλάψης επισήμανε ότι «αμερικανική πρόθεση είναι να κρατηθεί η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη σφαίρα επιρροής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν υποχώρηση ενόψει των τουρκικών εκλογών στο θέμα των F -16 που πλέον έχει συνδεθεί με το θέμα της άρσης του βέτο της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ».
Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα
«Πέρυσι είχαμε 13.000 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ από τον Αύγουστο και μετά κάθε μήνα έχουμε πάνω από χίλιες παραβιάσεις. Τον τελευταίο μήνα είχαμε 910 παραβιάσεις και το επικίνδυνο είναι ότι οι Τούρκοι στέλνουν αεροσκάφη οπλισμένα. Από τα 24 αεροσκάφη που μπήκαν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας χθες, τα 22 ήταν οπλισμένα κι αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να πάνε ακόμη και σε ένα επεισόδιο, εαν εμείς προχωρήσουμε σε κλιμάκωση», επισημαίνει παράλληλα ο κ. Τζούμης και προειδοποιεί:
«Σε κάθε εμπλοκή με τόσο μεγάλες ταχύτητες και ελιγμούς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει "λάθος" προσχεδιασμένο ή όχι από τους Τούρκους.