Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε χθες ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά την τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 20 λεπτών αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την "προεδρία" ο Τατάρ είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ισχυρίστηκε ότι "η ελληνοκυπριακή διοίκηση" συνεχίζει τη "μαξιμαλιστική και αδιάλλακτη στάση της" λέγοντας ότι χωρίς αλλαγή στην αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς που, κατά τον ίδιο, «θεωρεί τον εαυτό της τον μόνο απόλυτο κυρίαρχο και νόμιμη διοίκηση του νησιού, δεν είναι δυνατό να βρεθεί κοινό έδαφος".
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Τατάρ επέστησε την προσοχή στην πιθανή συμβολή των προτάσεων συνεργασίας έξι σημείων που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά για ενίσχυση των δεσμών και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και "καταδίκασε την απόρριψη" από την ελληνοκυπριακή πλευρά του ανοίγματος ειδικών εμπορικών συνόρων διέλευσης που θα αύξανε, όπως ανέφερε, την οικονομική αλληλεπίδραση και συνεπώς την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι η πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των σχετικών μερών, συμπεριλαμβανομένων των δύο πλευρών, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για ευημερία και σταθεροποίηση που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές και την ευρύτερη περιοχή.
Δηλώνοντας ότι οι προσπάθειες τρίτων, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ να παρέμβουν στο Κυπριακό δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές, επανέλαβε την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής πλευράς στο έργο που επιτελούν οι Rosemary DiCarlo και Miroslav Jenca για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.
Λέγοντας ότι η "ελληνοκυπριακή διοίκηση", όπως αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να εκπληρώσει άμεσα την ευθύνη της σχετικά με την απόφαση για την έναρξη της εκσκαφής του ομαδικού τάφου στο Ατλιλάρ, που αναμένεται εδώ και χρόνια και επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, σημείωσε ότι αυτό όχι μόνο θα επιταχύνει το έργο του της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, αλλά θα αποτελούσε επίσης σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφού άκουσε προσεκτικά τον Τατάρ, ο Γκουτέρες επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει στις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία που αυτό θα δημιουργούσε μεταξύ των δύο πλευρών.
Προστίθεται ότι σημειώνοντας τη σημασία των όσων εξέφρασε ο Τατάρ σχετικά με τη συμφωνία για την έναρξη της εκσκαφής του ομαδικού τάφου του Ατλιλάρ, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την υποστήριξή του για τις εργασίες για το θέμα αυτό.
Ο Γκουτέρες δήλωσε, σύμφωνα πάντοτε με την "προεδρία", ότι οι προτάσεις που παρουσίασε ο Τατάρ για τη βελτίωση των σχέσεων, ιδιαίτερα του εμπορίου, είναι σημαντικές και επεσήμανε τη σημασία της αξιοποίησης των ευκαιριών για συμβιβασμό στην Κύπρο. Ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης ότι τρίτα μέρη δεν μπορούν να επέμβουν στο Κυπριακό χωρίς τη συγκατάθεση των μερών, αναφέρει η "προεδρία".