22/12/2017 - 09:53
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση (του ΟΗΕ) μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», είπε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι.
Το γεγονός ότι 128 χώρες ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την Αμερική, μετά από απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ταρακούνησε συθέμελα τον λευκό οίκο.
Οι απειλές όμως της Αμερικανίδας πρέσβειρας δεν σταμάτησε στα απλά υπονοούμενα αλλά ανακοίνωσε ξεκάθαρα και την απόφαση του Λευκού οίκου για το απότέλεσμα αυτής της διαπόμπευσης: «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη».
Είναι αλήθεια ότι ο ΟΗΕ, αν δεν ήταν η οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ θα είχε οδηγηθεί σε οικονομική κατάρευση.
Όλοι περιμένουν τώρα την αντίδραση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με τους αξιωματούχους του είναι και θυμωμένος και έτοιμος για την απόδοση αυτής της αχαριστίας όπως σχολίασε η αυλή του. Το διπλωματικό ρεπορτάζ λέει ότι δεν θα κα΄νει τα στραβά μάτια για τις χώρες που τον πούλησαν μιας και η πρότασή του αυτή ήταν η πρώτη κίνηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής
Ήδη πάντως φαίνεται τα μεθεόρτια να άρχισαν από την Τουρκία, της οποίας την πόρτα έκλεισε στα μούτρα η Αμερική όταν ο υποργός εξωτερικών κ Τσαβούσογλου ζήτησε να επισκεφθεί την Αμρικανική πρωτεύουσα για να συζητήσει όλα τα προβλήματα που άπτονται των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.
Αν τελικά δεν καταφέρει να αλλάξει η Τουρκάι το κλίμα τότε θα σημαίνει ότι άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο «εκδίκησης» που ανακοίνωσε στον ΟΗΕ η κ. Χέιλι.
Πάντως είναι γνωστό οτι ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέλαβε το βάρος οργάνωσης της χθεσινής συνέλευσης αφού ο ίδιος κινητοποιήθηκε για να ξεσηκώσει την αντίδραση απέναντι στην απόφαση Τραμπ.
Μόνο επτά χώρες, εκτός των ΗΠΑ και το Ισραήλ, υποστήριξαν την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου και από ότι
φαίνεται η Τουρκία θεωρείται πλέον η χώρα που δημιουργεί κι επίσημα τα προβλήματα για την Αμερικανική πολιτική.
Είναι γεονός ότι ο κ. Ερντογάν νοιάζεται μόνο για την Τουρκία και εννοείται για το παγκόσμιο Ισλάμ δηλώνπντας περίτρανα εχθρός της Αμερικής. Όμως αν και οι εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι γεγονός, η Αμερική εχθρό δεν βλέπει την Τουρκία αλλά το πρόσωπο του Ερντογάν. Η Τουρκία για την Αμερική είναι μια χώρα που οικονομικά έχει μεγάλη δύναμη και είναι πολύ ψηλά στα χρηματιστήρια της Ουάσιγκτον
Τώρα θέμα προς συζήτηση είναι και η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου οι οποίες θα έκαναν μεγάλο σφάλμα να ψηφίσουν υπέρ της θέσης Τραμπ γιατί τα Πανάγια προσκυνήματα και το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο θα είχαν σοβαρότατο πρόβλημα, όμως θα μπορούσαν να είναι πιο διπλωμάτες από την στιγμή που συνδέονται ποικιλοτρόπως με το Ισραήλ και την Αμερική. Θα μπορούσαν ας πούμε να απέχουν από την ψηφοφορία και να μην ακολουθήσουν το πρόσταγμα Ερντογάν που αν και φαίνεται να υποστηρίζει τους Παλαιστινίους πολλοί μιλούν για προώθηση δικών του συμφερόντων και χάραξη νέας στρατηγικής και διπλωματίας.
Σε αναμονή λοιπόν για τις ποινές Τραμπ τις οποίες τα παπαγαλάκια του Λευκού Οίκου φαίνεται να προωθούν μια χαρά και να προετοιμάζουν το έδαφος.