Πριν από ένα εικοσιτετράωρο (15/09), κυκλοφόρησαν πληροφορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι η Αγία Σοφία, που λειτουργεί από το 2020 ως μουσουλμανικό τέμενος, πρόκειται να κλείσει για πενήντα χρόνια λόγω εργασιών συντήρησης.
Το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας διέψευσε σήμερα (16/09) τις φήμες, κάνοντας λόγο για «αναληθείς ισχυρισμούς».
«Ο ισχυρισμός ότι η αποκατάσταση του τεμένους της Αγίας Σοφίας θα διαρκέσει πενήντα χρόνια και θα είναι κλειστό για λατρεία και επισκέψεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν είναι αληθής. Το 1ο στάδιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024 και το 2ο στάδιο σε τρία χρόνια. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό για λατρεία και επισκέψεις, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση – διάψευση της υπηρεσίας επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.
Αγία Σοφία: Εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης της στατικότητας
Τον Ιούλιο, ο Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.
Η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από όταν μετετράπη σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια, τονίζοντας ότι «έχουμε συστήσει επιστημονική επιτροπή για την Αγία Σοφία. Τα έργα αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εργασίες αυτής. Οι μελέτες άρχισαν να ολοκληρώνονται. Καθώς ολοκληρώνονται οι στατικές μελέτες, εκκινεί η δεύτερη φάση αποκατάστασης, που αφορά την ενίσχυση έναντι των σεισμών», όπως σημείωσε σε συνέντευξη.
Πρώτα, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια, θα επισκευασθεί και το μολύβδινο κάλυμμα θα τοποθετηθεί στη θέση του, σύμφωνα με το –εγκεκριμένο από την επιτροπή– σχέδιο αποκατάστασης.
Ακόμη, θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες, συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.