Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στην Κύπρο παρά το "mega-deal"στην ΑΟΖ με την Total καθώς η ο Ν.Αναστασιάδης κάνει λόγο και για νέα τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία τώρα αντιλήφθηκε πως η Τουρκία δεν αλλάζει ρότα.
Οι τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας έδειξαν πως δεν υπάρχει "φως στο τούνελ" των προκλήσεων. Μάλιστα ο Ν.Αναστασιάδης ενημέρωσε πως οι όποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα έρθουν το...καλοκαίρι και αν!
Η κατάσταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως διαμορφώνεται εδώ και μια εβδομάδα μέσα από τις ενέργειες της Τουρκίας, θα τεθεί στο μικροσκόπιο του Εθνικού Συμβουλίου. Η Άγκυρα δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει την υφιστάμενη ρότα που στοχεύει στην υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ενώπιόν της αυτή τη στιγμή η Λευκωσία, ζητούμενο για την Άγκυρα δεν είναι η πραγματοποίηση γεώτρησης αλλά η δημιουργία δεδομένων που θα της επιφέρουν κέρδη σε βάθος χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία στοχεύει:
1. Διατηρώντας το κλίμα έντασης να καταφέρει πακετοποίηση Κυπριακού και ενεργειακών.
2. Συνδιαχείρηση των ενεργειακών αποθεμάτων ή ανοχή της παρουσίας της στην περιοχή.
3. Στη χειρότερη των περιπτώσεων να εξασφαλίσει ίση κατανομή εσόδων και προδέσμευση ότι οι αγωγοί θα πάνε προς Τουρκία.
Εκτιμάται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στο «Φατίχ» αλλά θα προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες κινήσεις εντός της ΑΟΖ σε σημεία όπου δεν υπήρξε αδειοδότηση προκειμένου να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση με τρίτες χώρες.
Οι τοποθετήσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και άλλους, δεν φαίνεται να επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την τουρκική προκλητικότητα. Κάτι που αναμένεται να τεθεί κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα ενημερώσει το σώμα:
α) Για όλες τις εξελίξεις γύρω από τις κινήσεις του «Φατίχ»,
β) Για τη σύνοδο του Σύμπιου της Ρουμανίας και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους εταίρους, και
γ) Για τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Πεκίνο καθώς και τις συζητήσεις στις οποίες προβαίνει η κυπριακή πλευρά με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε χθες δημοσίως να δώσει απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε σε σχέση με τη δήλωση Τουσκ, διαμηνύοντας πως σε ανάλογες συνόδους δεν λαμβάνονται μέτρα.
Εθνικό Συμβούλιο
Στις 10 η ώρα το πρωί Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του, για την κατάσταση έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, τις κινήσεις που έχουν γίνει σε διπλωματικό επίπεδο τις τελευταίες μέρες, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας.
Πρόβλημα και με τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον Πορθητή; - Πώς θα εκτελεστούν;
Περιορισμένες είναι οι επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τα νομικά διαβήματα που μπορεί να κάνει για να προσβάλει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό λόγω μιας σειράς ιδιαιτεροτήτων που αφορούν τη στάση της Τουρκίας έναντι του δικαίου της θάλασσας αλλά και της σχέσης της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης
Ένας τρόπος για να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο είναι μέσω της εγχώριας νομοθεσίας. Τα εντάλματα σύλληψης θα αφορούν μέλη του πληρώματος που είναι υπήκοοι άλλων χωρών πέραν της Τουρκίας.
Η κυπριακή Αστυνομία συγκεντρώνοντας τα στοιχεία θα πάει στο κυπριακό δικαστήριο και θα πρέπει να πείσει τον δικαστή γιατί οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση. Στη συνέχεια θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης τα οποία θα ζητήσουμε να γίνουν ευρωπαϊκά. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, τα πρόσωπα εναντίον των οποίων εκκρεμούν τα εντάλματα, θα βρουν μπροστά τους τις αρχές άλλων χωρών οι οποίες υποχρεούνται βάση των ευρωπαϊκών κανονισμών να τα εκτελέσουν. Επιπλέον η Δημοκρατία έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες και με άλλα κράτη εκτός ΕΕ για την εκτέλεση παρόμοιων ενταλμάτων.
Γιατί όχι διεθνές δικαστήριο;
Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982. Ενεργεί κατά παράβαση εκείνου του δικαίου και έχει εγκαταστήσει πλατφόρμα εντός της ΑΟΖ άλλου κράτους χωρίς να λάβει άδεια.
Η Δημοκρατία όμως δεν μπορεί να αποταθεί στο δικαστήριο της Χάγης εφόσον η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του εν λόγω δικαστηρίου. Επιπλέον σε τέτοιες περιπτώσεις δύο κράτη θα μπορούσαν να συνεννοηθούν και να ζητήσουν διεθνή διαιτησία. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και άρα η συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει.
Εκτός ατζέντας οι τουρκικές προκλήσεις στη Σύνοδο της 28ης Μαΐου
Εκτός ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης Μαΐου, βρίσκονται προς το παρόν, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται μέχρι στιγμής, στην ατζέντα της 28ης Μαΐου, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ε.Ε θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και θα ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.
Τη σχετική συνάντηση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των αρχηγών της Ε.Ε στο Σίμπιου της Ρουμανίας.
Αυτούσια η ατζέντα:
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις από την Ρουμανία υπογράμμισε ότι:
"Tο χειροπιαστό αν μπορεί να λεχθεί έτσι, αποτέλεσμα της Συνόδου, είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επανέλθει στο ζήτημα της λήψης των αναγκαίων μέτρων, είτε στο έκτακτο συμβούλιο 28ης Μαΐου, είτε στο προγραμματισμένο αρχές Ιουνίου".
Τούρκος Πρέσβης ενημέρωσε διπλωμάτες ΟΗΕ & ΕΕ για την κυπριακή ΑΟΖ
Για τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με τις "δραστηριότητές" της στην ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγιές, εκπροσώπους διπλωμάτες της ΕΕ, του ΟΗΕ και άλλων χωρών.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρέσβης ενημέρωσε για τις θέσεις της χώρας του σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι "δραστηριότητες" της Τουρκίας είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις έρευνες και γεωτρήσεις της τόσο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως την αναγνωρίζει η Τουρκία όσο και στα τεμάχια που έχει ‘αδειοδοτηθεί’ από το ψευδοκράτος.
Nέες δηλώσεις Ερντογάν: Σταθερότητα σε Κύπρο και Aνατολική Μεσόγειο μόνο αν προστατευτούν τα συμφέροντά μας!
Μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα το βάλει κάτω όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε δείπνο με διπλωμάτες στην Άγκυρα, τόνισε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Σημειώνεται ότι πρίν από λίγες ημέρες η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στην πράξη με την κίνηση της να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζοντας από ένα στόχο στα νοτιοδυτικά περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου.
Οι παράνομες ενέργειες του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου “Φατίχ” (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν (τρία πλοία υποστήριξης και μια φρεγάτα) αποτελεί την κλιμάκωση της εδώ και καιρό αναμενόταν.
Μέγα Deal στην ΑΟΖ - σε 5 τεμάχια η TOTAL
Την ώρα που η Τουρκία συντηρεί του υψηλούς τόνους στην περιοχή, με την παρουσία του γεωτρύπανου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, κυβέρνηση, TOTAL και ENI έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την οποία η γαλλική εταιρεία επεκτείνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες, μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και των δυο εταιρειών, έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Ως εκ τούτου κλειστό θεωρείται το θέμα παραχώρησης του τεμαχίου 7 στις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ, σε ποσοστό 50%. Για το συγκεκριμένο τεμάχιο η μοναδική εκκρεμότητα που αναμένεται να διευθετηθεί τις επόμενες μέρες είναι κάποια νομικά ζητήματα τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να ανατρέψουν τη συμφωνία.
Παράλληλα με την παραχώρηση του τεμαχίου 7, η ιταλική ΕΝΙ συμφώνησε τη συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας στα υπόλοιπα τεμάχια που της έχουν παραχωρηθεί. Ως εκ τούτου η TOTAL θα συμμετέχει σε ποσοστό που έχει συμφωνηθεί στα τεμάχια: 8 που έχει παραχωρηθεί στην ΕΝΙ, και στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κοινοπραξίας ΕΝΙ με την νοτιοκορεάτικη KOGAS. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Το μήνυμα της συμφωνίας
Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε όπως λέγεται στο διπλωματικό παρασκήνιο, πρώτον ενισχύεται η γαλλική παρουσία στην ΑΟΖ, δεύτερον υπό τις σημερινές συνθήκες δίνεται το μήνυμα ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και οι εταιρείες δεν επηρεάζονται από τις τουρκικές προκλήσεις, και τρίτον συνεχίζεται απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός.
Τουτέστιν τέλος του χρόνου αρχές του 2019 θα ξεκινήσουν και πάλι οι γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ. Με βάση τον προγραμματισμό θα πραγματοποιηθούν πέντε γεωτρήσεις στα τεμάχια: 6 όπου έχει εντοπισθεί ποσότητα υδρογονανθράκων στο κοίτασμα «Καλυψώ», στο 7 στο, 8, στο 11 όπου πραγματοποιήθηκε γεώτρηση χωρίς να εντοπισθεί κοίτασμα, και στο 3.
Το γεωτρύπανο
Την ίδια ώρα του τουρκικό γεωτρύπανο συνεχίζει να παραμένει 36 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, χωρίς να διεξάγονται εργασίες σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει στην Λευκωσία. Πέριξ του γεωτρύπανου υπάρχουν τα τρία πλοιάρια υποστήριξης, ενώ από πλευράς πολεμικών μέσων στην περιοχή έχει καταγραφεί η παρουσία μιας φρεγάτας, ενώ στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν και την παρουσία υποβρυχίου στην ευρύτερη περιοχή.