Back to top

Ειδική επιχείρηση Bitcoin. Όλη η αλήθεια της διαδρομής του κρυπτονομίσματος με φόντο μυστικές υπηρεσίες κι εγκληματικές οργανώσεις.

09/01/2019 - 10:32

Το κρυπτονόμισμα, είναι ένα νόμισμα του μέλλοντος. Πριν απο δύο χρόνια μάλιστα στην Ελλάδα συνελήφθη ο mr Bitcoin, Alexander Vinnik, μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης, για υπόθεση ξεπλύματος 4 δις δολαρίων – εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Η υπόθεση όμως αυτή έχει μια μεγάλη διαδρομή που θα αποκαλύψουμε σε αυτό το άρθρο μιας και οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Ελλάδα την έκδοσή του.

Είναι μια βολική, αποτελεσματική τεχνολογία και δεν φθείρεται εύκολα.

Είναι μια αποκεντρωμένη μορφή ψηφιακών χρημάτων .

Μορφή που δεν ελέγχεται καθόλου από κανένα κρατικό φορολογικό θεσμό.

Αν για κάποιους  το κρυπτονόμισμα αποτελεί ένα εργαλείο για πληρωμές ή διατήρηση χρημάτων γι άλλους είναι εργαλείο τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής επιρροής.

Το γεγονός αυτό σαφέστατα αποδεικνύεται από όλη την ιστορία του κρυπτονομίσματος, από την  στιγμή, δηλαδή που εμφανίστηκε ως σήμερα.

 ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ BITCOIN - ΈΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

 Η εμφάνιση και η άνοδος της δημοτικότητας του ψηφιασκού νομίσματος το οποίο βασίζεται στις κρυπτογραφικές μεθόδους είχαν ως κίνητρο τις δυσκολίες και τα πολιτικά σκάνδαλα που αντιμετώπιζαν η κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ , κατά τις επιχειρήσεις τους παγκοσμίως .

Φανταζόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη σε κανέναν.

Κάποτε το διαδίκτυο, χωρίς το οποίο σήμερα δεν μπορεί να ζήσει κανένα νοικοκυριό στις ανεπτυγμένες χώρες, άρχισε να εξελίσσεται ως απολύτως στρατιωτική τεχνολογία.

 ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ BIT COIN

 Είναι σαφές ότι στο παρόν χρονικό διάστημα το κρυπτονόσμισμα χρησιμοποιείται ενεργά όχι μόνο από τις μυστικές υπηρεσίες αλλά και από τις εγκληματικές οργανώσεις.

 Σύμφωνα με εμπειρογνωμόνες περίπου το 80% των μεγάλων εγκληματικών  συναλλαγών  διεξάγονται με τη βοήθεια του κρυπτονομίσματος.

 Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μια πό τις πρώτες πλατφόρμες στον κόσμο όπου πραγματοποιύνταν συναλλαγές κρυπτονομίσματος, ήταν αναταλλακτήριο MtGOX , εγγεγραμμένο στην Ιαπωνία .

Τον ιστότοπο  MtGox.com, δημιούργησε το 2007, ένας αμερικάνος προγραμματιστής ο Get Mac Galleb. Πρωταρχικά η πλατφόρμα προοριζόταν για εμπόριο  καρτών παιχνιδιού και συγκεκριμμένα ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού.

 Μερικά χρόνια αργότερα όμως, για κάποιο λόγο ο Mac Aleb ενδιαφέρθηκε για τα μπτικόιν και ο ιστότοπος μετατράπηκε σε ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος.

 Το 2011 η δημοτικότητα της πλατφόρμας ανέβηκε τόσο πολύ ώστε ο δημιουργός της δεν κατάφερε να διαχειριστεί τόσο όγκο συναλλαγών και πούλησε το MTGOX, στην ιαπωνέζικη εταιρία Tibanne της οποίας επικεφαλής ήταν ο Μαρκ Κάπερλες .

 Οι ειδικοί που εξετάζουν  όλη αυτή την ιστορία ερευνούσαν γιατί  είχε αγοράσει το ανταλλακτήριο .

Δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν πίστευε ο άνθρωπος αυτός ειλικρινά, στην επιτυχία της νεάς τεχνολογίας και ήθελε να κερδίσει εύκολο και γρήγορο χρήμα ή απλώς ήθελε να ασχοληθεί με κάτι καινούριο.

 Οι συνομωσιολόγοι, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταγενέστερες εξελίξεις θα μπορούσαν να σκεφτούν  την πιθανή σχέση με τις ΗΠΑ και να παραθέσουν την εξής αλυσίδα γεγονότων :

Γιατί ο Μακ Αλεπ πούλησε  τον ιστότοπο την στιγμή που γνώριζε σημαντική άνοδο  στην γιαπωνέζικη εταιρία και όχι σε κάποιον άλλον ενω΄υπήρχα;ν πάρα πολλοί που ήθελαν να την αγοράσουν ;

Είναι σαφές ότι η Ιαπωνία ως κράτος ουσιαστικά ελέγχεται από τις ΗΠΑ και είναι η Ιαπωνία αυτή που δεν έχει πολιτικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις ομάδες επιρροής, φαινόμενο παραδοσιακό για τις ΗΠΑ, το οποίο καθορίζει εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των αμεριμανικών μυστικών υπηρεσιών και αστυνομικών αρχών .

 Με το νέο ιδιοκτήτη το ανταλλακτήριο αυτό γνώρισε απότομη ανάπτυξη και σε λίγο έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως.

Αλλά ο Καρπελές αντιμετώπιζε τα ζητήματα της ασφάλειας πολύ επιπόλαια.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 2011, η πλατφόρμα MTGOX, για πρώτη φορά υπέστη μια εισβολή.

Τότε οι χάκερ έκλεψαν πάνω από 8,5 εκατομμύρια δολλάρια.

 Το ανταλλακτήριο αναγκάστηκε να διακόψει τις συναλλαγές και μόνο μερικές μέρες αργότερα η κατάσταση σταθεροποιήθηκε.

 Το 2013 οι λογαριασμοί του αμερικανικού τμήματος MtGOX πάγωσαν , λόγω  του ότι οι γιαπωνέζικη εταιρία δεν είχε άδεια παροχής υπηρεσίων μεταφοράς χρημάτων κάτι το οποίο οδήγησε σε προβλήματα για την εξαγωγή δολαρίων

Το πρόβλημα όμως σε λίγο λύθηκε ενώ οι λεπτομέριες δεν έγιναν γνωστές .

 Το Γενάρη του 2014 η mtgox είχε την τρίτη θεση παγκοσμίως ως προς τον όγκο συναλλαγών στην αγορά.

Οπότε προικαλεί μεγάλη έκπληξη ότι το Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς η εταίρια κατέρρευσε

 Η Mtgox δήλωσε ότι 744408 χιλιάδες μπιτκοιν των πελατώμν χάθηκαν, μαζί με 100 χιλιάδες μπτικοιν της ίδιας της εταιρίας, ένα ποσό που αντιστοιχούσε τότε στα 470 εκατομυρια δολλάρια.

 Η αιτία της κατάρρευσης δηλώθηκε ότι ήταν η επίθεση των χάκερ.

 Η MTGOX δήλωσε ότι θα αρχίσει να ψάχνει τα χαμμένα χρήματα αλλά 2 βδομαδες αργότερα έκανε δήλωση πτώχευσης στις ΗΠΑ

 Μόνο πρόσφατα έγινε γνωστό ότι  στην πλατφόρμα  MTGOX  διεξήγαγαν  προφανώς μηχανοραφίες με στόχο να κρυφτούν απώλειες της πρώτης εισβολής.

 Οι συναλλαγές πραγματοποιούταν από τα  ρομπότ, τα οποία δεν πραγματοποιούσαν αληθινές συναλλαγές αλλά επηρέαζαν την αξία του κρυπτονομίσματος.

 Αυτό το γεγονός μπορεί να εξηγεί την κορυφαία αξία   των μπτικοιν , η οποία σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2013 στην πλατφόρμα Mtgox.

 Προκαλεί ενδιαφέρον ακόμη ένα γεγονός, μολονότι τις σημαντικές απώλειες της πλατφόρμας mtgox κανείς από τους σημαντικούς παίκτες δεν υπέβαλε καμία αξίωση.  Αυτά θα τα εξετάσουμε αργότερα .

 "Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ”

 Παράλληλα με την εξέλιξη της αγοράς κρυπτονομίσματος μετά το 2011, στα ΜΜΕ άρχισαν να διαδίδονται πληροφορίες που παρουσίαζαν τους Ρώσους χάκερ ως πολύ επικίνδυνους κυβερνοεγκληματίες. Τα ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν όλο και περισσότερες αναφορές ότι είναι οι Ρώσοι που εμπλέκονται σε διάφορες ηλεκτρονικές πειρατείες, διάδωση ιών και παρόμοιες ενέργειες.

Το FBI άρχισε να περιλαμβάνει Ρώσους πολίτες στις λίστες των πιο καταζητούμενων κυβερνοεγκληματιών και να δηλώνει δημοσίως για την παρέμβαση της Ρωσίας στις υποθέσεις των ΗΠΑ.

Η υποτιθέμενη  «ρωσική απειλή» ήταν παρούσα, αλλά με πιο προσεκτική έρευνα που έγινε αποδείχθηκε πως ήταν πολύ μακριά από το να είναι «ρωσική».

Το Μάρτιο 2014 μια άγνωστη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων BTC-E κατέλαβε τρίτη θέση στις ανταλλαγές Βitcoin/USD παγκοσμίως.

 Η εν λόγω πλατφόρμα ακολουθούσε αρχή ανωνυμίας.

 Για να εγγραφεί κανείς στον ιστότοπο και να ξεκινήσει ανταλλαγές χρειαζόταν μόνο ένα email.

Η πλατφόρμα προοριζόταν κατ’αρχάς για Ρωσόφωνους χρήστες, οι εξυπηρετητές της όμως βρισκόταν στις ΗΠΑ. Παρ’όλα αυτά μέχρι την άνοιξη 2017 όταν η πλατφόρμα έκλεισε και οι εξυπηρετητές και οι λογαριασμοί της κατασχέθηκαν από το FBI, ούτε η απότομη άνοδος δημοφιλίας της, ούτε οι ίδιες οι δραστηριότητές της δεν τράβηξαν την προσοχή των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών.

Στις 25 Ιουλίου 2017 στην Ελλάδα συνελήφθη Ρώσος πολίτης Alexander Vinnik κατόπιν αιτήματος υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το FBI δήλωσε ότι ο Vinnik είναι ένα από τα ηγετικά μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ξέπλυνε 4 δις. δολάρια μέσω του BTC-E από το 2010-2011.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση έχει σχέση με κάποια από τα χρήματα που είχαν εξαφανιστεί μετά από την πτώχευση του MtGox.

Ως αποτέλεσμα της υποτιθέμενης εισβολής  στο MtGox το 2014 περίπου 850 χιλιάδες bitcoin είχαν κλαπεί και 306 853 από αυτά, σύμφωνα με αστυνομικές αρχές, είχαν καταλήξει στα πορτοφόλια, που σχετίζονται με το BTC-E. Ο ίδιος ο Vinnik αρνείται την ενοχή του και παραδέχεται μόνο το γεγονός ότι παρείχε στο ανταλλακτήριο συμβουλευτικές υπηρεσίες. 

Το BTC-E βγήκε offline, σταμάτησε να λειτουργεί και μετά από ένα χρονικό διάστημα ξανάνοιξε σε μια καινούργια πλατφόρμα – WEX.

Οι εκπρόσωποι του ανταλλακτηρίου αμέσως μετά την σύλληψη του Vinnik δήλωσαν ότι αυτός δεν εργαζόταν εκεί, ούτε επικεφαλής ούτε υφιστάμενος.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιθανολογούν

 ότι οι προιστάμενοι του BTC-E επιχειρούσαν στον τομέα της παραοικονομίας, που δεν τους εμπόδιζε βέβαια να διεξάγουν μέσα από την πλατφόρμα αυτή παράνομες συναλλαγές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η λειτουργία του BTC-E, καθώς και δράστηριότητες μιας ολόκληρης ομάδας χάκερ στη Ρωσία, ελεγχόταν από τον περιβόητο συνταγματάρχη Sergei Mikhailov επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας. Αυτός συνελήφθη ακόμα νωρίτερα, το Δεκεμβρη του 2016, στη Ρωσία κατηγορούμενος για τη προδοσία της χώρας.

 «Ο Mikhailov είχε αποκτήσει τον έλεγχο του συστήματος web-money, που αποτελούσε 5-10 χρόνια πριν, βασικό εργαλείο παγκοσμίως για εξαργύρωση και εξαγωγή χρημάτων. Με την εμφάνιση του Βitcoin το web-money έχασε τις θέσεις του.

Εάν υποθέτουμε ότι ο Mikhailov ασκούσε έλεγχο του συστήματος web-money, είναι λογικό να υποθέτουμε ότι επίσης ασκούσε έλεγχο του BTC-E» - λέει ο Dmitri Vasiliev πρώην ιδιοκτήτης της πλατφόρμας WEX.

Προσθέτουμε, ότι η σχέση Vinnik- Mikhailov μπορεί να αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι ο πρώτος ήταν γνωστός στο περιβάλλον του με το παρατσούκλι «Sasha-WME», δηλαδή WebMoney Exchanger.

 Ο Mikhailov κατηγορείται για στενή συνεργασία με δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Ήταν αυτός που διαβίβασε τις διευθύνσεις IP των Ρώσων χάκερ που φέρονται να είχαν παρεισφρήσει την ηλεκτρονική αλληλογραφία επιτελείου της Hillary Clinton. Εάν υποθέτουμε ότι ο Mikhailov ασκούσε έλεγχο του BTC-E, μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα ότι η εν λόγω πλατφόρμα εξυπηρετούσε ενδιαφέροντα των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών.

Προς το παρόν τα περισσότερα έγγραφα γύρω από την υπόθεση του Mikhailov φέρουν το χαρακτηρισμό «αυστηρώς απόρρητον».

 “ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ”

 Όταν συνελήφθησαν ο συνταγματάρχης Mikhailov και ο αναπληρωτής του Dmitri Dokuchaev η CIA απώλεσε τον έλεγχο του ανταλλακτηρίου, όπου οι συναλλαγές διενεργούνταν προς όφελος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν να κρύψουν «το κοινό ταμείο τους» σε ένα πιο ασφαλές και απόμακρο μέρος σε σύγκριση με την Ιαπωνία – στη Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος που οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ έμειναν εντελώς ατάραχες όταν το 2014 τα bitcoin από το Mt. Gox κατέληξαν στα πορτοφόλια ελεγχόμενα από το BTC-E, καθώς τα κεφάλαια τέθηκαν υπό έλεγχο του δικού τους πράκτορα Mikhailov.

Οι Αμερικάνοι άρχισαν να ανησυχούν τρία χρόνια αργότερα, μετά τη σύλληψη του πράκτορά τους.

Το που βρίσκονται τα κεφάλαια του BTC-E αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα. Αυτό αφορά τόσο στα έσοδα των δημιουργών του, τα όνοματα των οποίων παραμένουν άγνωστα, όσο στα χρήματα των χρηστών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να τα αξιοποιήσουν πριν την κατάρρευση της πλατφόρμας.

Τα κεφάλαια αυτά κατά ορισμένες εκτιμήσεις μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 150 και 500 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στα ΜΜΕ το ανταλλακτήριο χρησιμοποιούσε όχι λιγότερο από 15 υπεράκτιες εταιρείες στις ποικίλες δικαιοδοσίες από την Κύπρο μέχρι τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, για παράδειγμα ένα μέρος χρημάτων των χρηστών κατατίθετο στο λογαριασμό ανοιχτό στην Εθνική Επενδυτική Τράπεζα Μογγολίας.

ΜΜΕ ονομάζουν ειρωνικά τα ποσά που διακινούνταν στη πλατφόρμα «θησουρούς του Vinnik». Ο κύριος φορέας που τους διεκδικεί επίσημα είναι οι ΗΠΑ οι οποίες επανειλημμένα επέβαλλαν πρόστιμα στο ανταλλακτήριο, καθώς και στον ίδιο τον Vinnik.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διάδοχος του BTC-E η πλατφόρμα WEX δήλωσε ότι με κανένα τρόπο δεν επικοινωνούσε με την εταιρεία BTC-E Always EfficientLLP ούτε δέχτηκε χρηματικά ποσά της.

Οι εγγεραμμένοι στο BTC-E χρήστες μπορούσαν να μπούν στην ανανεωμένη πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους παλαιούς λογαριασμούς.

Όμως το καλοκαίρι του 2018 έγινε γνωστό ότι κάποιοι χρήστες παρατήρησαν έλλειψη χρημάτων στους bitcoin λογαριασμούς τους.

Αφού ο έλεγχος του BTC-E απωλέσθηκε ο Vinnik κλήθηκε σε ραντεβού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές αυτό έγινε με συμπαράσταση του Sergei Mayzus, ο οποίος συνεργαζόταν με την CIA .

Να σημειωθεί ότι ήταν η εταιρεία MAYZUS Financial Services Ltd μέσω από την οποία εξάγονταν χρήματα μετά από τις συναλλαγές στο BTC-E.

«Δεν αποκλείεται ότι τα χρήματα του BTC-E (περίπου 80 εκατ. δολάρια) να βρίσκονται στη Μογγολία και δαπανούνται σταδιακά απο την εταιρεία MAYZUS Financial Services Ltd...» - ισχυρίζεται ο Victor Stepanov νομικός σύμβουλος του πρώην ιδιοκτήτη του WEX Dmitri Vasiliev.

Ο Stepanov υποθέτει κι ένα άλλο σενάριο – «Ο Mayzus περιμένει να περάσουν τρία χρόνια κατά την αγγλική νομοθεσία μέσα στα οποία οι χρήστες έχουν δικαίωμα να προβάλουν οικονομικές αξιώσεις.

Όταν λήξει η προθεσμία αυτή, ο Mayzus θα μπορέσει να διαχειρίζεται τα εν λόγω χρήματα. Γιατί οι άνθρωποι δεν αγωνίζονται για τα λεφτά τους; Για μια ολόκληρη χρονιά δεν έγινε τίποτα».

«Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες συμφωνίες μεταξύ του FBI και κυρίου Mayzus, καθώς αυτός τελεί υπό έρευνα και προχώρησε σε συνεργασία, ενώ οι λογαριασμοί πελατών στην πραγματικότητα έχουν κατασχεθεί», λέει ο Stepanov. «Την ώρα που διεξάγεται η δίκη στην Αθήνα, είναι η Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικών πού στην πραγματικότητα διορίζει άτομα υπεύθυνα για την ασφάλεια της εταιρείας».

 «Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΡΑΚΤΟΡΑ Mikhailov»

Ειναί σαφές ότι οι αμερικανικοί πολιτικοί κύκλοι πάλευαν μεταξύ τους με τη βοήθεια του «ρωσικού κοινού των χάκερ», ελεγχόμενου από τον αμερικανό πράκτορα Mikhailov, και ακόμα μετά την αποκάλυψή του συνεχίζουν να κατηγορούν τη Ρωσία για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές.

Μετά την αποκάλυψή του Mikhailov σχετικά με την υπόθεση «Shaltai-Boltai» διαπιστώθηκε ότι όλο «το Ρωσικό Σίλικον Βάλλευ» ελεγχόταν από τον πράκτορα των ΗΠΑ και αυτό προκάλεσε ψυχρολουσία. “Αυτά που γίνονται τώρα μπορούν να χαρακτηριστούν ως χάος» λέει ο Dmitri Vasiliev.”

 Οι ενέργειες που αποσκοπούσαν στο κλείσιμο μιας μεγάλης πλατφόρμας ξεπλύματος χρήματος η οποία ήταν δυνατό να ελέγχεται αποτρέποντας αλυσίδες παράνομων συναλλαγών, έφεραν ως αποτέλεσμα δημιουργία εκατοντάδων πλατφορμών, όπου διεξάγονται μύριες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων συμπεριλαμβανομένων βέβαια και παράνομων.

 «Ο Vinnik προς το παρόν παραμένει στην ελληνική φυλακή, η δίκη προχωρά πολύ αργά, λες και κάποιος παρατραβάει σκόπιμα την εκδίκαση λέει ο πρώην ιδιοκτήτης της πλατφόρμας WEX : “Βοηθήσαμε το αλλακτηριο να πραγματοποιεί εξαγωγές παραστατικού χρήματος σε διάφορες χώρες, συνεχίζει ο ίδιος. Ενώ διαθέσαμε 5 εκατ για  την υπεράσπιση του Βιννικ, μόνο 100 000 από αυτά έφτασαν στο δικηγόρο.” Όποτε ο Βιννικ εστερείτο πλήρους δικαστικής υπεράσπισης. Κάποιος ενδιαφέρεται να παραμένει ο Βινίκ υπό κράτηση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Και το ίδιο το ελληνικό δικαστήριο αποτελεί θέατρο παραλόγου όταν μια 77-χρονη δικαστής ρωτάει «Να μου πείτε με δυο λόγια τι είναι bitcoin, τι είναι blockchain...”

 O Vasiliev παρακάλεσε το νομικό σύμβουλο του να καταθέσει στο ελληνικό δικαστήριο υπέρ του Βιννικ.

 “Δηλώθηκα μάρτυρας στην υπόθεση του Βινίκ και κατέθεσα υπέρ αυτού, αλλά ο δικηγόρος δεν έθεσε καν σημαντικά  συγκεκριμένα ερωτήματα, όποτε εχω την εντύπωση ότι κανείς δεν ήθελε να αποκαλύψει την αλήθεια κατά αυτή τη δίκη.

Ποιος είναι ο λόγος που κανείς δεν αναφέρθηκε στην εταιρεία του MEYZUS η οποία παραβίασε την κοινοτική  νομοθεσία που διέπει τη διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών στο έδαφός της ΕΕ; Ποιος είναι ο λόγος που η εταιρεία MEYZUS δεν κλήθηκε σε δικαστήριο στο πλαίσιο της υπόθεσης του Βιννικ» απορεί ο Stepanov. Το ανταλλακτήριο δεν υποχρεούται να εξετάζει προέλευση του κρυπτονομίσματος, αλλά οι τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να το κάνουν.

«Η εταιρεία του Meyzus έπρεπε να θέτει ερωτήματα, για παράδειγμα, ποια είναι η προέλευση της τάδε καταθέσεως μεγέθους 1 εκατ ευρώ. Κάποιον βολεύει να εξαιρεθούν από την αλυσίδα οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όλες οι ευθύνες να αποδοθούν στην σκωτική εταιρία πίσω από την οποία κρύβεται ο Βινίκ, ενώ έπρεπε να τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα στα στελέχη αρμόδια για παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών ροων» - συνεχίζει ο Stepanov.

 Προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, διαθέτοντας όλους τους μοχλούς επίτευξης στόχων του στην Ευρώπη, δεν πιέζει την Ελλάδα με την ταχύτατη έκδοση του Βινίκ. Μπορεί να τους βολεύει να τον κρατούν σε απόσταση, για να μην αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν οι οπαδοί του «κόμματος του Τραμπ», αφού οι καταθέσεις του Βινίκ θα δείξουν σαφέστατα ότι οι λεγόμενες επιθέσεις των Ρώσων χάκερ κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν είναι παρά προβοκάτσιες που ελέγχονταν από τον πράκτορα της CIA συνταγματάρχη του FSB Sergei Michailov.Θα δείξουν επίσης ότι «το κοινό ταμείο κρυπτονομίσματος» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών βρισκόταν στο έδαφος της Ρωσίας και τελικά χάθηκε μετά από την αποκάλυψη αμερικανικού πράκτορα εντός του FSB.

 Ανερικανικές μυστικές υπηρεσίες επίσης ασκούσαν έλεγχο της πλατφόρμας WEX που ανέλαβε χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του BTC-E. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο διευθύντης της πλατφόρμας Dmitri Vasiliev και ένας διαχειριστής της ονόματι Alexei στρατολογήθηκε από τους Αμερικανούς μέσω του Tigran Bagramian, ενός από τους κύριους κυνηγούς «θησαυρών του Βινίκ», που είναι ειδικός πράκτορας της Διεύθυνσης ποινικών ερευνών της Υπηρεσίας εσωτερικών εσόδων, υπαγόμενης στο Υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ

 “ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ”

 Το καλοκαίρι του 2018 τα ΜΜΕ έγραψαν ότι ενας φιλορώσος εθελοντής μαχητής που επιχειρούσε στο Ντονμπάς θέλει να αγοράσει το WEX. Ο συγκεκριμμένος λέγεται Dmitri Khavchenko και είναι γνωστός με το συνθηματικό «Ναύτης». Κάποτε είχε μια επιχείρηση στο Κιέβο, ενώ τώρα είναι επικεφαλής του Κριμαϊκού τμήματος της Ένωσης Εθελοντών Ντονμπάς ( κοινωνική ΜΚΟ που ενώνει εθελοντές μαχητές οι οποίοι συμμετείχαν στις εχθροπραξίες ενάντια στον στρατό της Ουκρανίας στο Ντομπάς.…)

 Εκείνη τη στιγμή όλοι διαπίστωναν ότι το WEX καίγοταν, οι χρήστες δεν μπορούσαν να εξαγάγουν τα χρήματα τους, ενώ οι προθεσμίες της καταβολής πληρωμών αναβάλλονταν.

Παρ’ολα αυτά με την πρώτη προσπάθεια η συμφωνία με τον  Khavchenko για την αγορά του WEX απέτυχε. «Τρεις φορές κλήθηκα για υπογραφή των τελικών εγγράφων σχετικά με την αγορά του WEX με ημερήσιο τζίρο ύψους 20 εκατομμυρίων δολάρια, αλλά κάθε φορά την τελευταία στιγμή όλα ματαιώνονταν», λέει ο ίδιος.

 Τον Αύγουστο  κοινοποιήθηκε η χρεοκοπία του ανταλλακτήριου και η διακοπή της λειτουργίας του. Από τα πορτοφόλια των χρηστών άρχισε να αφαιρείται  ποσό κρυπτονομισμάτων.

 Μια ομάδα πρωτοβουλίας των πελατών της πλατφόρμας εκτίμησε τον όγκο των αφαιρέσεων πάνω από 400 εκατ δολάρια.

 Τελικά το Δεκέμβρη του 2018 η κόρη του «Ναύτη» Daria Chavchenko απέκτησε τον έλεγχο του WEX,  καθώς ο ίδιος δεν κατάφερε να καταχωρήσει τη συναλλαγή στο όνομά του. Η Daria Chavchenko δήλωσε ότι θα επανεκκινήσει την πλατφόρμα και θα γυρίσει στους χρήστες τα κεφαλαία τους, ενώ παράλληλα θα ασχοληθεί με το ψάξιμο των θησαυρών του Βινίκ. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως δήλωσαν για την «ανακάλυψη τους» - ότι από το 2014 η Ρωσία βοηθούσε τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μέσω μεταφορών σε κρυπτονόμισμα. Ο ίδιος ο Ναύτης δήλωσε δημοσίως ότι «το WEX θα γίνει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποστηρίζονται οικονομικά οι μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες», δηλαδή  του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Αμπχάζιας, της Νότιας Οσετιας και της Υπερδνειστερίας. Οι προθεσμίες της εκκίνησης της πλατφόρμας προς το παρόν είναι άγνωστες, αλλά ο Chavchenko είναι προφανώς αποφασιστικά διατιθέμενος.

 Προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ένωσης Εθελοντών Ντονμπας Alexander Borodai, που το 2014 διετέλεσε πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, φέρεται οτι έχει σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ τα ουκρανικά ΜΜΕ τον λένε ανοιχτά «στρατηγό του FSB”. Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος πραγματικός ιδιοκτήτης του WEX είναι επικεφαλής του Κριμαϊκού τμήματος της Ένωσης Εθελοντών Ντονμπάς.

Δημιουργείται η εντύπωση ότι οι Ρώσοι κέρδισαν τον συγκεκριμένο γύρο της μάχης στο χώρο κρυπτονομίσματος, το γεγονός που προκάλεσε υστερική αντίδραση στα δυτικά ΜΜΕ, τα οποία για πρώτη φορά από το 2014 προέβαλαν  κατηγορίες για την χρηματοδότηση «της ρωσικής άνοιξης» μέσω κρυπτονομίσματος.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, αφού απώλεσαν τον έλεγχο του «κοινού ταμείου κρυπτονομίσματος» και  επέτρεψαν τεράστια διαρροή απόρρητων πολιτικών πληροφοριών λόγω της επαγρύπνησης των Ρώσων ομολόγων τους, φαίνεται ότι δεν έχουν να κάνουν τίποτα παρά να μετατοπίζουν τις ευθύνες, στρέφοντας τα βέλη και να σηκώνουν ψηλά τη μύτη, κάτι που ξέρουν να κάνουν τέλεια. 

Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν σταματάνε τις δραστηριότητες τους στο χώρο κρυπτονομίσματος. Το δείχνουν οι συναλλαγές μεγέθους 199 000 BTC που διεξάχθηκαν στο δίκτυο bitcoin στις 3 και 4 του Δεκέμβρη, πιο συγκεκριμένα 66 233 BTC, 66 452 BTC και 66 378 BTC