Back to top

Βρέθηκαν τα μελανοδοχεία που έγραφε ο Απόστολος Παύλος;

03/09/2018 - 13:30

Σε καθημερινή βάση οι ειδήσεις πλέον που επιβεβαιώνουν τα βιβλικά κείμενα είναι συνεχείς και αποδεικτικές των όσων αναγράφουν τα Ιερά Ευαγγέλια!... Δεν είναι μόνον οι πρώτες εικόνες ορισμένων Αποστόλων, που βρέθηκαν σε κατακόμβες της Ρώμης… Στον ποταμό Τίβερη βρέθηκαν ακόμη και τα μελανοδοχεία, που έγραφε ο Απόστολος Παύλος!..

Αριστερα: Ένα από τα μελανοδοχεία του Αποστόλου Παύλου, που βρέθηκαν στον ποταμό Τίβερη.

Είναι αλήθεια, για να πούμε λίγα λόγια για τον Απόστολο Παύλο, , ότι μεγάλος αυτός απόστολος των Εθνών, γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας, στα πρώτα χρόνια του 1ου μ.Χ. αιώνα, από πατέρα Ρωμαίο πολίτη και πήρε το όνομα Σαούλ. Ενώ ήταν ακόμη έφηβος, πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου διδάχτηκε το φαρισαϊκό νόμο απ' το νομοδιδάσκαλο Γαμαλιήλ. Γεμάτος πίστη και θερμό ζήλο για την ιουδαϊκή θρησκεία, ήταν τόσο φανατισμένος, ώστε πήρε μέρος και στο λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στέφανου. Με δική του θέληση, μαθαίνοντας ότι στη Δαμασκό ο χριστιανισμός είχε διαδοθεί πολύ, πήγε να καταδιώξει τους οπαδούς του.
Αλλά ενώ έφτανε στη Δαμασκό, ένα φοβερό όραμα, που το συνόδευε μια εκτυφλωτική λάμψη, τον έριξε στη γη απ' τ' άλογό του. Και στα αυτιά του έντρομου Σαούλ ακούστηκε μια απόμακρη φωνή: "Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;" "Ποιος είσαι Κύριε;" ρώτησε τρομοκρατημένος ο νέος. "Εγώ είμαι ο Ιησούς, που συ καταδιώκεις. Είναι σκληρό για σένα να λακτίζεις πάνω σε καρφιά". Μπροστά στα θαμπωμένα μάτια του, στάθηκε γλυκιά κι απόμακρη η θεία μορφή του Χριστού. "Σήκω πάνω Σαούλ και πήγαινε στη Δαμασκό. Εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις".
Σηκώθηκε ο Σαούλ, αλλά ήταν πια τυφλός. Οι σύντροφοί του τον οδήγησαν σ' ένα σπίτι, όπου για τρεις μέρες έμεινε νηστικός, μέχρι που, την τρίτη μέρα, ο ευσεβής Ανανίας ήρθε και τον βρήκε. Εκεί ο Σαούλ διδάχτηκε το Ευαγγέλιο και τη χριστιανική πίστη, βαφτίστηκε και, βρίσκοντας το φως του, άρχισε να διδάσκει αμέσως στις συναγωγές.

Αριστερά: Το δεύτερο από τα μελανοδοχεία του Αποστόλου Παύλου, που βρέθηκε στον ποταμό Τίβερη.

Εξόργισε τους Ιουδαίους!...

Αναγκάστηκε όμως να φύγει από κει, γιατί η χριστιανική του δράση εξόργισε τους Ιουδαίους, που θέλησαν να τον σκοτώσουν και να καταφύγει στην Αραβία. Μετά από τρία χρόνια πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου συνάντησε το Βαρνάβα κι άρχισε να κηρύττει το θείο Θέλημα. Αλλά και στα Ιεροσόλυμα η ζωή του κινδύνευε, γι' αυτό κατάφυγε στην πατρίδα του, την Ταρσό κι αργότερα στην Αντιόχεια. Απ' την Αντιόχεια, που ήταν το ορμητήριό του, ο Παύλος ξεκίνησε τις αποστολικές του περιοδείες, για να διαδώσει το Χριστιανισμό και στα "Έθνη", στους ειδωλολάτρες δηλαδή.
Γι' αυτό κι ο μεγαλοφυέστερος και ευγλωττότερος αυτός απ' τους Αποστόλους, ονομάστηκε Απόστολος των Εθνών.
Στην πρώτη αποστολική του περιοδεία, ο Παύλος, μαζί με το Βαρνάβα και το Μάρκο τον ευαγγελιστή, πήγε πρώτα στην Κύπρο, όπου ίδρυσε δύο εκκλησίες, μια στη Σαλαμίνα και μια στην Πάφο.

Συνεχής καταδίωξη!..

Από και ταξίδεψε στην Πέργη, μια πόλη της μικρασιατικής Παμφυλίας κι από και στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Οι επόμενοι σταθμοί του ήταν το Ικόνιο, όπου διώχτηκε απ' τους Ιουδαίους και τα Λύστρα, όπου θεράπευσε ένα χωλό εκ γενετής, αλλά λιθοβολήθηκε απ' τους Ιουδαίους και παραλίγο να πεθάνει. Τέλος γύρισε πίσω στην Αντιόχεια, όπου τέλειωσε κι η πρώτη περιοδεία του, που κράτησε δύο χρόνια.
Η δεύτερη περιοδεία του κράτησε απ' το 49 μ.Χ. μέχρι το 53 μ.Χ. κι άρχισε πάλι απ' την Αντιόχεια. Φτάνοντας στην Τρωάδα είδε όραμα, όπου ένας Μακεδόνας του είπε . "αφού περάσεις στη Μακεδονία, βοήθησέ μας". Έτσι έφτασε στους Φιλίππους, μετά στην Αμφίπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και την Αθήνα, όπου κήρυξε στο βήμα του Άρειου Πάγου τον αληθινό Θεό. Πολλοί πίστεψαν, ανάμεσά τους μάλιστα ήταν ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και μια γυναίκα, η Δάμαρη. Απ' την Αθήνα πήγε στην Κόρινθο, όπου κήρυξε στη συναγωγή και όπου ο αρχισυνάγωγος Κρίσπος έγινε χριστιανός. Ενάμιση χρόνο έμεινε εκεί ο Παύλος, αλλά αναγκάστηκε να φύγει, επειδή η ζωή του κινδύνευε απ' τους φανατισμένους Ιουδαίους. Γυρνώντας στην Αντιόχεια, επισκέφτηκε πρώτα την Έφεσο και μετά γύρισε σ' όλες τις πόλεις της Μ. Ασίας, για να ενισχύσει τις εκκλησίες που είχε ιδρύσει στην καθεμιά.

Για δεύτερη φορά στην Ελλάδα..

Στα 57 μ.Χ. άρχισε την τρίτη περιοδεία του, που κράτησε μέχρι το 62 μ.Χ. Σ' αυτά τα χρόνια επισκέφτηκε για δεύτερη φορά τις πόλεις της Ελλάδας κι ύστερα πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου και πιάστηκε απ' τους Ρωμαίους, που με δυσκολία κατόρθωσαν να τον απομακρύνουν και να τον σώσουν απ' το φανατισμένο ιουδαϊκό όχλο. Επειδή όμως ο Παύλος ήταν Ρωμαίος πολίτης, ήταν ανάγκη να τον στείλουν στη Ρώμη για να δικαστεί απ' το δικαστήριο του Καίσαρα. Στο περιπετειώδες ταξίδι του για τη Ρώμη, αναγκάστηκε να βγει στην παραλία της Μάλτας κολυμπώντας, επειδή ναυάγησε το καράβι. Από και έφτασε στο Ρήγιο και μετά στη Ρώμη, όπου δικάστηκε κι αθωώθηκε. Ήταν όμως μεγάλος πια στα χρόνια και κατακουρασμένος απ' τους αγώνες, τους διωγμούς και τις περιπέτειες. Επιχείρησε όμως την τέταρτη περιοδεία του κι επισκέφτηκε την Κρήτη, μετά την Έφεσο, διάφορες εκκλησίες της Μ. Ασίας καθώς και τις εκκλησίες της Ελλάδας και γύρισε στη Ρώμη, όπου είχε ξεσπάσει ο άγριος διωγμός του Νέρωνα εναντίον των χριστιανών. Ο Παύλος πιάστηκε, ρίχτηκε στις φυλακές και θανατώθηκε στα 64 μ.Χ.
Καταπληκτικό και τεράστιο ήταν το έργο του μεγάλου απόστολου. Δεν περιορίστηκε μόνο στις πορείες, τις πολύχρονες και κουραστικές, αλλά έγραψε και 14 επιστολές προς τις διάφορες εκκλησίες που είχε ιδρύσει, γεμάτες συμβουλές και αγάπη.
Γεμάτος γαλήνη, οδηγήθηκε ο γέροντας απόστολος στο θάνατο, αφού είχε πια τελειώσει το καθήκον του, ξεπληρώνοντάς το με τη θυσία της ίδιας του της ζωής.

Βρέθηκαν τα μελανοδοχεία του Αποστόλου Παύλου;

Σε μία έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετική με τις Βιβλικές Εικόνες, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι βρέθηκαν τα μελανοδοχεία με τα οποία (προφανώς) έγραφε τις Επιστολές του ο Απόστολος Παύλος! Ας δούμε, λοιπόν, το κείμενο ποιυ συνοδεύει τις φωτογραφίες με τα μελανοδοχεία του Αποστόλου Παύλου:

«Ο Απόστολος Παύλος γνωρίζοντας πόσο λίγο χρόνο είχε να ξοδέψει με τους πιστούς και αισθανόμενος βαθιά τα προβλήματα των νέων εκκλησιών, έγραφε συχνά επιστολές, έδινε συμβουλές, απαντούσε σε ερωτήσεις, τους ενθάρρυνε στην πίστη τους και επαινούσε τις προσπάθειες τους. Ο γραμματέας του στον οποίο υπαγόρευε θα πρέπει να ξόδεψε πολλή μελάνη και πολλές πέννες. Οι πέννες στη θήκη αυτή είναι από την Αίγυπτο της Ρωμαϊκής εποχής. Υπάρχουν ίχνη από μαύρη μελάνη. Το μελανοδοχείο και η πέννα (επάνω δεξιά) χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και βρέθηκαν στον ποταμό Τίβερη»*

---
* ΠΗΓΗ: «Θησαυρός Βιβλικών Εικόνων – Τοποθεσίες, Ευρήματα, Σπουδαιότερα Γεγονότα», Αρχαιολογικές σημειώσεις: Alan Millard, Εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος , Έκδοσις Α΄, Αθήνα 1992, σελ. 167
Πάνω εικόνα: Ο Παύλος γράφων τις Επιστολές του μέσα στις φυλακές της Ρώμης. (Έργο του Ρέμπραντ).